Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN

Iako ruska invazija na Ukrajinu, o kojoj se već neko vreme nagađa, nije počela, nemački list Bild objavio je, kako je to sam nazvao, 'eksplozivne detalje' navodnih planova Moskve za samu moguću intervenciju, ali i za 'dan posle', odnosno za vreme nakon što bi eventualno postigli vojne ciljeve na ukrajinskoj teritoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

Pozivajući se na podatke koje su prikupile ‘inostrane obaveštajne službe’, Bild navodi da se o planovima intenzivno raspravlja u ruskim vojnim krugovima te da glavni scenario sadrži tri faze.

Prva faza bila bi predaja ukrajinskih gradova koji bi se, nakon što bi ruske snage porazile svoje ukrajinske protivnike izvan urbanih područja, našli pod opsadom. U tom bi se trenutku aktivirali ‘spavači’ u samim gradovima, odnosno operativci i političari odani Putinu koji bi imali zadatak uspostaviti nova lokalnu upravu koja bi zatim dogovorila predaju ruskom okupatoru.

U sledećem koraku ruski operativci bi „preuzeli kontrolu nad strateški važnim objektima, eliminisali sve pretnje i angažovali sve koji su spremni da sarađuju kako bi učestvovali u organizaciji nove uprave u osvojenim gradovima“. Ova bi se taktika pokušala primeniti u svim većim ukrajinskim gradovima, a kako piše Bild, cilj joj je „mirno“ preuzimanje ključnih urbanih središta.

Ruska vojska Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT

Usledila bi druga faza, koja bi ponajpre podrazumevala sazivanje ‘Narodne Rade’, odnosno nove skupštine odane Moskvi koja bi zamenila ‘Vrhovnu Radu’, trenutni parlament čiji bi aktualni savez bio opozvan. Kako piše Bild, plan je da u marionetsku ‘Narodnu Radu’ uđu poslanici koji su prethodno prošli ‘proveru’ kod ruskih obaveštajaca.

Ista ta ‘Narodna Rada’ izabrala bi i novu vladu, koja bi također bila pod kontrolom Moskve, ali bi sama činjenica da su uspostavljeni i parlament i izvršna vlast trebali poslužiti kao privid kakve-takve demokratije i pravne države, navodi nemački medij, a prenosi Jutarnji list.

Sve bi, navodi se dalje, bilo popraćeno snažnom medijskom propagandom na nizu proruskih kanala, što u Ukrajini, što na Zapadu čije bi programe trebali puniti ‘proruski eksperti’ i političari koji bi nastojali opravdati rusku invaziju i preuzimanje kontrole nad Ukrajinom i njenu ‘rusifikaciju’.

Treća bi faza podrazumevala uvođenje vanrednog stanja i uspostavu logora budući da bi jedini suštinski zadatak novouspostavljene marionetske vlasti bio suzbijanje otpora miliona Ukrajinaca, navodi se u izveštaju Bilda o navodnim ruskim planovima.

„Zadatak ovih tela bio bi uvođenje vanrednog stanja i, ono što je posebno opasno, sprovođenje ruskog plana uspostavljanja logora u koje bi slali one Ukrajince koji bi se pokazali nekooperativnima“, stoji u izveštaju koji citira Bild. Dodaje se da se već izrađuju spiskovi proukrajinskih aktivista koji bi mogli biti odvedeni u takve logore.

Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Oni koji ne bi završili u logorima bili bi suočeni s terorom koji bi provodili operativci FSB-a kao i pripadnici novouspostavljene proruske službe sve dok otpor ne bi bio ugušen. Model prema kojem bi se to navodno orkestriralo je udar na demonstrante protiv izborne krađe kakav je proveo režim Aleksandra Lukašenka u Belorusiji 2020. godine.

„Za Rusiju uspeh operacije zavisi od stepena kontrole nad osvojenim teritorijima, kao i o predaji ukrajinskog naroda koja bi podrazumevala i priznavanje legitimiteta novouspostavljene vlasti“, zaključuje se u izveštaju koji je objavio Bild. Cilj je, kako se navodi, nova ‘unija država’.

„Ruska savezna obaveštajna služba FSB razrađuje plan invazije sa ruskom vladom i trenutno sprovodi obuku proruskih grupa radi njihovog angažmana u Ukrajini“, takođe stoji u izveštaju koji citira Bild, a dodaje se i da je Putin dao naredbu da se pronađu ukrajinski političare spremni na saradnju sa Moskvom kao i da se eliminišu oponenti Kremlja.

„Novouspostavljena ‘policijska država’ u Ukrajini bila bi zadužena za stvaranje uslova za navionalni referendum o pridruživanju Rusiji, stoji u izveštaju iz kojeg proizlazi da je Putinov cilj formiranje ‘unije država’ koja bi bila sastavljena od Rusije, Belorusije i Ukrajine, s time da bi u Minsku i Kijevu bili postavljeni marionetski režimi po uzoru na nekadašnji Sovjetski Savez.

Foto: EPA-EFE/ANATOLII STEPANOV

Bild upozorava da sve ovo treba posmatrati kao hipotetski scenario koji bi se sprovodio u slučaju da Kremlj zaista odluči da napadne Ukrajinu. Istovremeno, obaveštajni izvor koji je nemačkom listu dostavio navodne ruske planove tvrdi da je invazija na Ukrajinu trenutno najverovatniji scenario te da bi do napada moglo doći tokom februara, a najkasnije u martu, ‘osim ako se Putin ne predomisli’.

Vojni analitičar Robert Li sa londonkog Kraljevskog koledža za Bild tvrdi da mu se to čini realističnim.

„Rusi bi za nekih nedelju dana mogli imati spremnu većinu snaga, nakon čega bi u vrlo kratkom periodu mogli, ako tako odluče, dovesti do eskalacije situacije“, smatra Li.

Istovremeno, ruska ambasada u Berlinu za Bild je čitavu tezu o invaziji i puču, opisanu u obaveštajnom izveštaju, nazvalo ‘čudnom mešavinom špekulacija i glasina’ koje oni ‘obično ne komentarišu“.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar