Foto:Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Predsednik SAD Džozef Bajden nije znao da se poverljivi dokumenti iz njegovih potpredsedničkih dana nalaze u kancelariji njegovog bivšeg instituta u Vašingtonu ili u kući u Vilmingtonu, izjavila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Bajden nije znao šta se nalazi u tim poverljivim dokumentima, saopštila je Bela kuća, nakon što je Merik Garland, američki sekretar za pravosuđe, najavio imenovanje specijalnog tužioca za istragu postupanja Bajdena u vezi sa poverljivim državnim dokumentima, preneo je Rojters.

Garland je objavio da će se istragom baviti Robert Hur nekadašnji tužilac u američkoj državi Merilend, preneo je Glas Amerike.

Prethodno je predsednik Bajden potvrdio da je u njegovom domu, u državi Delaver, pronađeno još poverljivih dokumenata.

„Sinoć je završena pretraga. Otkriven je mali broj poverljivih dokumenata u skladišnim prostorima i ormarićima u mojoj kući – u biblioteci”, rekao je Bajden.

Saopšteno je da su dokumenta pronađena u zaključanoj garaži u gradu Vilmingtonu, kao i u susednoj prostoriji. Američki predsednik je ukazao da su njegovi pravni zastupnici o tome odmah obavestili Sekretarijat za pravosuđe i da u potpunosti sarađuju u vezi sa tim slučajem.

Sekretar za pravosuđe oglasio se nekoliko sati pošto je pravni zastupnik Bele kuće objavio da je Bajdenov pravni tim pronašao dodatna poverljiva dokumenta, iz vremena dok je obavljao aktuelni predsednik obavljao funkciju američkog potpredsednika.

Prethodno je Bela kuća u ponedeljak potvrdila da je prvi set dokumenata pronađen u novembru 2022. u kancelariji Pen Bajden centra u prestonici Vašingtonu.

***

BONUS VIDEO: „Niko ne voli kad mu se ćurka ohladi“: Bajden pomilovao dve ćurke iz Severna Karoline

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare