Foto: Pavlo_Bagmut / UkrInform / Avalon / Profimedia

Julija Pajevska (53), poznata ukrajinska doktorka koju su ruske i separatističke snage držale u zabrobljeništvu tri meseca nakon što je zarobljena u Marijupolju, optužila je svoje stražare za psihičko i fizičko mučenje.

Pajevska, u Ukrajini poznata pod nadimkom Taira, rekla je da je zlostavljanje počelo od prvog dana kada je zarobljena, 16. marta u Marijupolju. U zarobljeništvo je odvedena jer su je prepoznali na kontrolnom punktu u blizini Marijupolja. Privedena je zajedno sa svojim vozačem.

„Pet dana nisam jela i praktično nisam pila vodu“, rekla je Pajevska za CNN u utorak, skoro tri nedelje nakon što je puštena u razmeni zatvorenika 17. juna. Zlostavljanje, uključujući i premlaćivanje, rekla je, bila su ektremna i nisu prestala ni za jedan minut za ova tri meseca.

Od sredine marta do sredine juna, ona i njen vozač su držani na okupiranoj teritoriji u istražnom zatvoru u Donjecku od strane ruskih snaga i separatista iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

„Stalno vam govore da ste fašista, nacista“, rekla je ona, poredeći uslove za gulagom. Rekla je da joj je rečeno da bi „bilo bolje da je mrtva nego da vidi šta će sledeće da joj se desi“.

Frustrirani što nije htela da prizna pred kamerom da ima veze sa neonacistima, rekla je da su je bacili u tamnicu bez dušeka na metalni krevet.

Ova ukrajinska lekarka je postala poznata širom zemlje od kada se istakla tokom pobune na Majdanu 2014. godine, gde je kao lekar dobrovoljac podržavala one koji su protestovali protiv tadašnjeg predsednika. Odatle je otišla na liniju fronta na istok, dok su se ukrajinske trupe borile protiv separatističkih snaga u regionu Donbasa. Na kraju se zvanično pridružila ukrajinskim oružanim snagama.

Propagandni video

Kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu u februaru ove godine, Pajevska je bila u južnom gradu Marijupolju, sa kamerom prikačenom za telo. Satima je snimala dramatične scene povređenih koji stižu u hitnu pomoć i napore da se spasu.

Pošto su se ruske snage približile, Pajevska je uspela da jednu od svojih memorijskih kartica preda novinarima AP-a koji su među poslednjima pobegli iz grada. Kartica je bila skrivena u tamponu, rekla je Pajevska. Ona je za CNN rekla da je zubima uništila drugu karticu i bacila je dok se približavala kontrolom punktu gde su ona i njen vozač odvedeni.

Snage na kontrolom punktu su je ubrzo prepoznale, rekla je, i nekoliko dana nakon otmice bila je primorana da sedi pred ruskim tv kamerama za ono što će postati ustaljeni 47-minutni video koji je optužuje da koristi decu kao žive štitove i uzimanje u organa, upoređujući je sa Hitlerom.

U filmu, Pajevska je odvedena u sobu za istpivanje, vezana je lisicama i kapuljačom, naterana je da sedi pod oštrim, jarkim svetlom dok joj se predočava da predstavlja opasnost.

Video koji je emitovao državni kanal NTV, objavljen je 12 dana nakon što je ona snimljena. U to vreme, kao i tokom svog pritvora, Pajevska nije smela da kontaktira svog supruga Vadima Puzanova.

„Gledate previše američkih filmova“, rečeno joj je. „Neće biti poziva“.

Umesto toga, ona je slušala o navodnim ruskim vojnim uspesima u istočnoj Ukrajini. Na kraju su ona i drugi zatočenici uspeli da shvate šta se zaista dešava na osnovu informacija koje su prikupili.

Kada je uhapšena, rečeno joj je da može da se suoči sa smrtnom kaznom. Ali jednog dana su izveli iz ćelije i spominjali su mogućnost razmene zatvorenika što je probudilo njene nade.

17. juna došlo je razmene i Paievska je uspela da pozove svog muža po prvi put posle tri meseca.

„Nisam joj prepoznao glas, jer nisam očekivao da će me nazvati“, rekao je Puzanov. Zajedno sa ćerkom, porodica se ponovo okupila u bolnici u kojoj su ukrajinske snage dovele lekarku. Puzanov je taj trenutak opisao kao „najradosniji događaj“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je objavio tu vest u svom noćnom obraćanju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nemilosrdni režim“

Pajevska je odbila da kaže gde se dogodila razmena ili za koga je razmenjena. Od otmice, ionako slabašna, Pajevska kaže da je izgubila 10 kilograma i da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Neće su uskoro vraćati na ftont, rekla je, plašeći se da ne bude teret za ukrajinske snage.

Umesto toga, ona se fokusira na kvalifikacije za „Igre neustrašivih“ 2023. godine za ranjene veterane u plivanju i streljaštvu. Zadobila je povredu kuka i pa su joj oba zamenjena.

Pajevska krivi moćnu propagandnu mašinu Kremlja za podsticanje ruskih ratnih napora i poput ukrajinskih ledera kaže da je Ukrajini potrebna veća pomoć sa zapada da porazi Rusiju.

„Ovo je apsolutno nemilosrdni režim koji želi da dominira svetom“, rekla je ona.

„Rekli su mi da ceo svet treba da se potčini velikoj Rusiji. ‘Ovo je tvoja sudbina, moraš to da prihvatiš, samo prestani da se opireš’, naveli su“, rekla je Pajevska.

BONUS VIDEO: Pucnjava Ukrajinaca u Severodonjecku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare