F 16 Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren ponovila je da 24 borbena aviona F-16 koje Holandija namerava da pokloni Ukrajini mogu da se koriste za gađanje ciljeva unutar Rusije.

Ona je u intervjuu za Politiko rekla da Holandija neće uvesti ograničenja kao Belgija, čiji je premijer Aleksandar De Kro upozorio Kijev da ne koristi avione F-16 za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije.

„Ne postoji ograničenje. Od njih (Ukrajine) samo tražimo da poštuju međunarodno pravo i pravo na samoodbranu kako je navedeno u Povelji Ujedinjenih Nacija, što znači da je koriste za gađanje vojnih ciljeva koje treba da ciljaju u svojoj samoodbrani“, dodala je Olongren.

POGLEDAJTE JOŠ:

Olongren i američki sekretar odbrane Lojd Ostin sastali su se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Singapuru, tokom bezbednosnog samita „Šangri-La dijalog“. Olongren, koja će otići sa funkcije ministra odbrane nakon što nova vlada krajnje desnice položi zakletvu, izrazila je nadu da će nova vlada nastaviti da podržava NATO i Ukrajinu.

„Mislim da je od vitalnog značaja da nastavimo da igramo tu ulogu. Videla sam u programu (nove) vlade da će se nastaviti podrška Ukrajini, da nova vlada takođe ceni Evropsku uniju, NATO“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar