Jahel Vilan Foto: Ambasada Izraela

Više od osam meseci od brutalnog napada terorista Hamasa na Izrael iz Pojasa Gaze 7. oktobra 2023. godine, spasavanje izraelskih talaca, Noe Argamani (26), Almoga Meira Jana (22), Andreja Kozlova (27) i Šlomija Živa (41), donelo je nadu porodicama više o 120 talaca koji su još uvek zatočeni negde u Gazi. Operacija koju su izvele Izraelske odbrambene snage (IDF) obelodanila je surovu taktiku ratovanja terorističke organizacije Hamas. Taoce su u svojim domovima držali civili, a tokom njihovog oslobađanja vođene su žestoke borbe protiv stotina terorista, ali i naoružanih civila, piše ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan u svom autorskom tekstu.

Dok Izrael ulaže ogromne napore da smanji kolateralnu štetu i sačuva živote ljudi koji nisu umešani u sukob, Hamas svoje naoružane ljude, kao i taoce, krije među civilnim stanovništvom koje koristi kao živi štit.

Noa Argamani, oslobođena iz zatočeništva u Gazi Foto: Hostages Families Forum Headquarters via AP

Poražavajuća je činjenica da civilno stanovništvo u Gazi u značajnoj meri pruža aktivnu podršku Hamasu. Nedavna anketa pokazuje da njih 71 odsto veruje da je odluka Hamasa da pokrene ofanzivu na Izrael 7. oktobra bila ispravna. Taj jezivi masakr, kao i događaji koji su usledili, razotkrili su da mnogi civili u Gazi ohrabruju svoju decu da postanu Hamasovi aktivisti i slave ubistva Jevreja. Povrh toga, hiljade stanovnika Gaze učestvovalo je u pokolju u izraelskim kibucima, u pljačkama, silovanjima i ubistvima. Brojni su oni koji omogućavaju Hamasu da krije taoce i teroriste u svojim domovima, koji se koriste i za skladištenje oružja i pristup terorističkim tunelima. Snimak mladog ubice iz Gaze kako zove svoje roditelje 7. oktobra sa telefona jedne od žrtava da se pohvali kako je sopstvenim rukama ubio deset Jevreja, kao i nedavno jezivo svedočenje drugog mladog teroriste iz Gaze koji je priznao da su on, njegov otac i rođak silovali Izraelku pre nego što su je ubili, flagrantan su primer saučesništva u zločinu. Veze između Hamasa i civilnog stanovništva u Pojasu Gaze su više nego očigledne.

Šta je tačno Hamas? Ta organizacija je pre svega lokalni ogranak Muslimanske braće u Gazi. Vođe Hamasa i njegovi militanti rođeni su i odrasli u Pojasu Gaze i neraskidivo su vezani za sve strukture društva Gaze. Teroristička organizacija kontroliše ne samo vojni i politički sektor, već i obrazovni sistem, poslovanje i trgovinu. Za njih je ekonomska politika sistematsko iznuđivanje i reketiranje pojedinaca i kompanija, u kombinaciji sa prisvajanjem međunarodne humanitarne pomoći.

POGLEDAJTE JOŠ:

Obrazovni i propagandni sistemi u Gazi indoktriniraju omladinu narativom o mržnji i nasilju protiv Izraela. Ova indoktrinacija ne samo da podstiče pasivnu podršku, već često dovodi do aktivne saradnje u terorističkim aktivnostima. Uznemirujuće je to što Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) dozvoljava da to podstrekavanje prodre u njene institucije, posebno u njen školski sistem, gde su nastavnici i direktori neretko Hamasovi militanti ili simpatizeri koji uče mlade u Gazi da Hamasove akcije posmatraju kao legitimne.

Međunarodna zajednica mora zauzeti jasan stav u rešavanju ovog pitanja i sve članove mreže Hamasa pozvati na odgovornost, od lidera, poslušnika i ubica, do militanata u školama i vladajućim institucijama. Jedino tako možemo izaći iz začaranog kruga nasilja i mržnje prema Jevrejima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare