Hrvatska Šibenik požar Foto:Tanjug/Mate Gojanovic, SibenikIN via AP

Požar kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji stavljen pod nadzor, a vatrogasci saniraju krajeve na kojima još bukti kako bi se sprečilo ponovno izbijanje požara.

Prva procena je da je oko 600 hektara izgorenog područja u Grebaštici i okolnim mestima. U toku je uviđaj koji bi trebao da se otkrije uzrok požara u kojem su gorele kuće i automobili te zbog kojeg je stanovništvo gotovo moralo da napusti svoje kuće.

Lucija Ptičar sa N1 obišla je područje i porazgovarala s građanima.

Foto:Niksa Stipanicev / CROPIX / imago stock&people / Profimedia

Građani napominju da su vatrogasci napravili sve što su mogli, dali su maksimum jer situaciju je zakomplikovao vetar. Reč je o materijalnoj šteti. Nema ljudskih žrtava, jedna turistkinja je pri begu od požara uganula gležanj. Oštećeno je sedam objekata u Grebaštici. Oko 160 vatrogasaca bilo je noćas na terenu, prenosi N1 Zagreb.

G. Tomi i gđi Silvani oštećene su kuće, a okućnica je izgorela.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ovo je nakon 2001. najjači požar u Grebaštici. Jugo je proširilo požar, nisu ga mogli zaustaviti”, rekao je g. Toma i dodaoa: “Kad je ušao među kuće, za pet sekundi je došao do moje kuće. U zadnjoj sekundi sam izveo svoj auto, a automobilima gostiju nije bilo spasa. Žena mi je ostala u kući i četiri gosta, samo sam rekao da sebe spasavamo. Sreća nije ušlo u apartmane, oštećena je fasada, nekoliko vrata i prozora. Gosti su bili zgroženi, sažalevaju nas. Ne bojim se novog požara jer nema više šta da izgori”, rekao je Toma.

Požar je došao i do kuće gđe Silvane, no uspeli su je obraniti: “Videli smo vatru na brdu, mislili smo da neće doći do nas, ali u roku od pet minuta vatra se približila. Uz pomoć vatrogasaca smo uspeli obraniti kuću da ne izgori. Kad vidite vatru pored kuće, takav plamen, da će sve nestati u minuti, to je katastrofa. Kad su videli gosti da je opasnost, otišli su u Šibenik i vratili se danas. Prošle godine gorelo se isti dan u Zatonu i Raslini.”

BONUS VIDEO: Požar kod Šibenika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar