Rusija pad avion Foto:Tanjug/Validated UGC video via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je Moskvu da se „igra sa životima ukrajinskih zatvorenika“ nakon smrtonosne avionske nesreće u zapadnoj Rusiji. Zahteva međunarodnu istragu posle nesreće koja se juče dogodila u Belgorodskoj oblasti u blizini ukrajinske granice.

Rusija je, s druge strane, saopštila da nema preživelih nakon što su ukrajinske snage oborile avion Il-76 u kojem je bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest članova ruske posade i tri stražara. Moskva je tvrdila da su Ukrajinci bili u avionu radi razmene zarobljenika.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da joj nije rečeno da obezbedi bezbedan vazdušni prostor, kao u prethodnim prilikama prebacivanja ratnih zarobljenika, prenosi hrvatski Index.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Zelenski: Rusi se igraju sa životima ukrajinskih zarobljenika

U svom obraćanju putem videa, Zelenski je kazao da je očigledno da se Rusi „igraju sa životima ukrajinskih zarobljenika – osećanjima njihovih rođaka i emocijama našeg društva.“

Zelenski, koji je danas otkazao planirano regionalno putovanje vezano za njegov rođendan, naglasio je da „sve činjenice moraju biti utvrđene“.

Jučerašnje izjave ukrajinske vojne obaveštajne službe smatraju se, navodi BBC, prećutnim priznanjem da je oborila vojni transportni avion, iako je istakla da nema pouzdane informacije o tome ko je bio u avionu.

Šta se vidi na snimku pada aviona?

Na snimku koji se proširio društvenim mrežama vidi se pad aviona praćen eksplozijom u blizini sela Jablonovo, 70 km severoistočno od grada Belgoroda, oko 11 časova po lokalnom vremenu. Regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da se avion srušio na polje u blizini stambenog naselja i da su svi u njemu poginuli.

Ukrajinski generalštab, koji je citirala Ukrajinska pravda, prvobitno je saopštio da je avion nosio rakete za ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-300. Nije pomenuo ratne zarobljenike.

Nijedan od detalja u vezi sa ljudima na brodu nije mogao biti nezavisno proveren, ali je ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila da je odgovornost Rusije da „osigura bezbednost naših veterana u skladu sa sporazumima koji su postignuti“. „U ovoj situaciji nismo obavešteni da vazdušni prostor mora biti obezbeđen u jasno definisano vreme, što se dešavalo nekoliko puta ranije“, kažu ukrajinski obaveštajci.

Rusija, koja je napala Ukrajinu, koristi pad aviona da prikaže Ukrajince kao agresore

„Ovo može ukazivati na namerne akcije Rusije koje imaju za cilj da ugroze živote i bezbednost ratnih zarobljenika“, naveli su oni.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

Ukrajina i Rusija su mnogo puta razmenjivale zarobljenike od početka rata. Bi-Bi-Si prenosi da je jasno da je Rusija iskoristila avionski napad da prikaže Ukrajinu kao agresora, iako je upravo Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je razmena zarobljenika trebalo da bude održana juče. popodne na graničnom prelazu 100 km zapadno od Belgoroda.

Ministarstvo je saopštilo da je vojni transportni avion poleteo iz vazdušne baze Čkalovski severoistočno od Moskve na putu za Belgorod, rekavši da su ukrajinske vazdušne snage ispalile dve protivvazdušne rakete iz oblasti Lipsi južno od ukrajinske granice.

Ukrajinski državni organ zadužen za ratne zarobljenike upozorio je da Rusija „aktivno sprovodi specijalne informativne operacije protiv Ukrajine, koje imaju za cilj destabilizaciju ukrajinskog društva“.

Pročitajte još...

Rusi tvrde da je u vazduhu bio još jedan avion

Dmitro Lubinjec, ukrajinski parlamentarni komesar za ljudska prava, apelovao je na Ukrajince da veruju samo zvaničnim izvorima: „Ne dajte se zavaravati provokacijama. Detaljnije informacije biće naknadno.

Andrej Kartapolov, predsednik ruskog parlamentarnog odbora za odbranu, tvrdi da je u vazduhu bio drugi avion sa 80 ukrajinskih zarobljenika, ali je avion promenio kurs nakon što je prvi avion pao.

„Sada ne može biti reči o drugim razmenama zarobljenika“, rekao je Kartapolov za rusku TV.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar