Foto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Najnoviji američki strateški "stelt" bombarder, B-21, koji će moći da nosi nuklearno oružje, konačno je ugledao svetlost dana na javnoj prezentaciji.

Sama prezentacija je bila izvedena na holivudski način. U hangaru se sve zamračilo, a onda su polako počeli da izbijaju obrisi plavo osvetljene letelice. Scena koju je videlo 600 VIP gostiju i 2.000 zaposlenih u Nortrop Gruman-u nije otkrila mnogo više od spoljašnje sličnosti sa prethodnikom – strateškim bombarderom B-2.

B-21 Rajder je prvi novi američki bombarder u više od 30 godina, koji je u razvoju već sedam godina. Skoro svaki aspekt razvoja je klasifikovan.

„B-21 je najnapredniji vojni avion ikada napravljen. To je oličenje pionirske inovacije i tehnološke izvrsnosti, rekao je generalni direktor kompanije.

Bombarder je deo napora Pentagona da modernizuje sva tri dela svoje nuklearne trijade, koja uključuje nuklearne balističke rakete lansirane iz silosa i bojeve glave koje se lansiraju sa podmornica. To predstavlja svojevrsni odgovor na kinesku ubrzanu modernizaciju vojske.

„Trebao nam je novi bombarder za 21. vek koji bi nam omogućio da se nosimo sa mnogo komplikovanijim pretnjama, poput onih za koje se strahovalo da će jednog dana doći iz Kine i Rusije“, rekla je sekretarka vazduhoplovnih snaga Debora Li Džejms 2015. godine.

Predstavljanje B-21 Raidera

Nova letelica dugog dometa može da nosi konvencionalno i nuklearno oružje i praktično je nevidljiva za napredne radare i sisteme protivvazdušne odbrane.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin takođe je bio u fabrici u Palmdejlu u Kaliforniji.

„B-21 je impozantan, ali je još impresivnije ono što se krije iza okvira. Nijedan drugi bombarder dugog dometa ne može da parira njegovoj efikasnosti. Neće mu biti potrebna logistička podrška da bi ugrozila bilo koju metu. Čučećete, ali nećete moći da ga vidite“, rekao je.

Predstavljanje B-21 Raidera

Dodaje da čak i najsofisticiraniji sistemi protivvazdušne odbrane će imati problema da ga uoče na nebu.

Način na koji funkcioniše je izuzetno napredan u odnosu na B-2 jer je tehnologija toliko evoluirala u smislu računarskih mogućnosti da sada možemo da ugradimo u softver B-21.

Druge promene će verovatno uključiti napredne materijale koji se koriste za premaze kako bi letelicu bilo teže otkriti na radaru, nove načine za kontrolu električnih emisija kako bi bombarder mogao da zavara radare i maskira se kao drugi objekat, kao i korišćenje novih pogonskih tehnologija, nekoliko stručnjaka otkriveno.za odbranu.

Varden nije precizirao, ali je rekao da će bombaš biti još teže uočiti na radaru.

Pročitajte još:

U proizvodnji je šest B-21 Raidera. Planirana je proizvodnja 100 aviona koji će moći da nose nuklearno ili konvencionalno oružje i koji će se koristiti sa ili bez ljudske posade.

Cena bombardera nije poznata. Vazduhoplovstvo je 2010. godine stavilo cenu kupovine 100 aviona po prosečnoj ceni od 550 miliona dolara svaki, što bi danas iznosilo 753 miliona dolara, ali nije jasno koliko će američko ratno vazduhoplovstvo zapravo potrošiti na njih.

B-21 Raider neće poleteti do 2023. Koristeći naprednu tehnologiju, Northrop Grumman je testirao performanse Rajdera koristeći digitalni blizanac, virtuelnu repliku onog koji je predstavljen u petak uveče.

Komentari

Svi komentari (0)