Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u intervjuu za "Glas Amerike" da je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo da koalicija "Za budućnost Crne Gore" uđe u sastav 44. vlade jer smatra da bi oni bili više lojalni lideru strane zemlje, nego premijeru ili crnogorskim biračima. Mnogi su u ovoj izjavi prepoznali predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa se postavlja pitanje zbog čega dolazi do ovakve promene retorike, budući da su Eskobar i srpski lider do sada bili u vrlo prisnim javnim odnosima. Takođe, ovo je i prvi put da američki zvaničnik javno i naglas kaže da ZBCG predstavlja uticaj Beograda u Crnoj Gori. Sagovornici Nova.rs smatraju da je izvesno da je Eskobar govorio o Vučiću, kao i da dovodi u pitanje ulazak pomenute koalicije u vladu.

Naime, Eskobar je naveo da je problem to što jedna politička opcija, ZBCG, otvoreno priznaje uticaj Beograda na nju.

„Kažu da su spremni da prihvate bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo – ideja da bi jedan deo koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj deo bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima“, ukazao je Eskobar.

Gabrijel Eskobar Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Eskobar sigurno mislio na Vučića“

Sagovornik  Nova.rs, politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je više nego jasno da je „lider strane zemlje“ Vučić.

„Zaista ne mislim da sa tom grupacijom u Crnoj Gori bliže kontakte ima Boško Obradović, Voja Mihajlović, Miloš Jovanović, Milica Zavetnica, sa jedne, ili recimo Radomir Lazović, Vuk Jeremić, ili Biljana Stojković s druge strane“, rekao je Milivojević.

Sa druge strane, diplomata Srećko Đukić, smatra da se iz izjave Eskobara može zaključiti da je pored Vučića u opticaju i ruski predsednik Vladimir Putin, koji i te kako ima uticaja na ovo područje.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN

„Ništa ne znači to što je on u izjavi pričao u jednini, jer vrednosti koje zastupa ZBCG su podudarne i sa politikom Vučića i sa politikom Putina. I to u mnogo većoj meri nego sa politikama i vrednostima Evropske unije (EU). Suštinski nema dvoumljenja da je mislio na one koji nisu za EU, a jasno je ko nije“, kazao je Đukić.

Takođe, za Đukića ova izjava nije iznenađujuća, budući da je javna tajna „na čijoj je strani“ nekadašnji Demokratski front (DF).

„Eskobar je samo markirao ono što je opšte poznato. Poznato je da je DF, srpski, prosrpski, ruski, proruski, beogradski i moskovski. On je samo još jednom skrenuo pažnju na tu činjenicu da je političko telo u Crnog Gori duboko podeljeno između crnogorskih centralista i političkih snaga koje imaju centre van Crne Gore“, kaže naš sagovornik.

Gabrijel Eskobar Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Da je problem polarizacija smatra i Milivojević. Međutim, kako kaže, Eskobar je zaboravio da spomene druge, i te kako prisutne strane uticaje.

„Skroz sam saglasan sa ovim delom Eskobarove izjave za ZBCG, ali smatram da je morao da usledi i njen nastavak. Naime, mogao bih da nabrojim bar troje lidera iz regiona koji imaju bliske odnose sa drugim kandidatima koji bi mogli da uđu u vladu. Nisam siguran baš da im naređuju, ali jesam da imaju jako dobre odnose i da se njihov glas jako daleko čuje i prima među tim političarima“, rekao je analitičar i dodao da bi specijalni izaslanik trebalo da se zapita čiji glas sluša mandatar, ali i manjinske stranke koje će biti u sastavu vlade.

Zahlađenje odnosa Vučića i Eskobara

Inače, kako je ova izjava Eskobara glasno odjeknula u javnosti Crne Gore, mnogi smatraju da će dovesti do potpunog zatvaranja vrata za ulazak ZBCG u 44. vladu. To dalje dovodi do postavljanja pitanja – da li će ovo rezultirati zahlađenjem dosada korektnih odnosa Vučića i Eskobara. Mišljenja naših sagovornika u ovom slučaju su podeljena. Milivojević kaže da bi, ukoliko to toga dođe, to zapravo bila mnogo bolja opcija po našu zemlju.

Gabrijel Eskobar, Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

„Suštinski, u politici nema dobrih odnosa. Iskreno, mislim da je bolje po Srbiju da su njih dvojica u lošim odnosima. Zapravo, mnogo je bolje da su oni u gorim odnosima, a da se Sjedinjene Države i Srbija se međusobno uvažavaju, i da na posletku SAD ne budu navijač u dijalogu Beograda i Prištine. Ne volim kada se oni hvale da imaju mnogo dobre privatne odnose, jer onda znam da to ide preko leđa Srbije“, rekao je Milivojević.

Ipak, iskusni diplomata Đukić, smatra da izjava Eksobara neće promeniti apsolutno ništa, jer je „Vučić slušao i gore stvari“, ali i zbog toga što je Srbija samo deo sfere interesovanje Amerike, i ni na koji način ne može da utiče na njene odluke.

Pročitajte još:

„To neće uticati na odnose Eskobara i Vučića, on je izaslanik isuviše velike zemlje da bi Vučić mogao da se ljuti ili bude nezadovoljan izjavom. Uostalom, ovo nije prvi put da Vučić čuje od američkih zvaničnika slične izjave“, rekao je Đukić.

Da li će ZBCG u Vladu?

Izjava Eskobara još jednom je dovela u pitanje ulazak ZBCG u sastav nove Vlade Crne Gore. Zapadni zvaničnici i ranije su upozoravali da ZBCG „nije poželjan partner“, a takve izjave stizale su u najvećoj meri od ambasadorke Amerike u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

„To če pokazati naredni dani, biće previranja između političkih snaga koje deluju u Crnoj Gori. To nije ništa neobično, postizborna kombinatorika nije gotova sve dok se ne objavi konačni sastav Vlade. Mislim da se upravo zbog toga oteže i odugovlači ceo proces formiranja vlade“, zaključio je Đukić.

BONUS VIDEO Crna Gora pred novim litijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare