Foto: Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Američka vojska je objavila ugovor vredan gotovo milijardu dolara za povećanje proizvodnje artiljerijske municije kalibra 155 mm kojim se Ukrajina koristi u velikim količinama. Vojne kompanije General Dynamics Ordnance & Tactical Systems i American Ordnance takmičiće se za pojedinačne narudžbine municije u okviru ugovora vrednog 993.7 miliona dolara, navodi se u saopštenju američke vojske. Cilj je proizvodnja između 12.000 i 20.000 dodatnih topovskih granata mesečno, dodaje se.

Vest dolazi nakon što je vojska dvema drugim kompanijama dodelila ugovor od 522 miliona dolara za kupovinu municije istog kalibra u okviru Pentagonovog mehanizma za pomoć Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara 2022. potvrdila je povratak sukoba velesila uz svekoliku upotrebu artiljerijske municije.

PROČITAJTE JOŠ

U novembru je američki zvaničnik rekao da su ruske snage ispaljivale oko 20.000 granata na dan. Ukrajina je pak ispaljivala između 4.000 i 7.000 granata na dan, što je više nego što zapadni proizvođači oružja mogu da proizvedu da bi to mogli da prate.

Za proizvodnju artiljerijske municije treba dosta vremena, a brzo se troši. Količina municije kojim se koriste Ukrajina i Rusija ipak se smanjila od tada zbog dolaska zime i nestašice koju osećaju obe zemlje, prenosi Index.

BONUS VIDEO Hrvatsko oružje na prvoj liniji fronta u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare