Foto: Frank Augstein / AFP / Profimedia, Ivan Dinić/Nova S

Tokom sedam decenija vladavine, kraljica Elizabeta bila je vrlo upućena u dešavanja na našim prostorima, bilo da je reč o raspadu Jugoslavije, 5. oktobru ili poplavama koje su opustošile Obrenovac 2014. godine, svedoče za „Novu“ bivši srpski ambasadori u Londonu Vladeta Janković, Dejan Popović i Ognjen Pribićević, koji su imali čast da se susretnu sa Elizabetom II.

Janković, koji je početkom 2000-ih predstavljao Srbiju u Londonu, prisetio se razgovora „u četiri oka“ koji je imao sa kraljicom u martu 2001. godine kada je predavao akreditivna pisma.

„Složeni i besprekorni ceremonijal i dvadesetominutni razgovor u četiri oka kada sam imao osećaj da imam svu kraljičinu pažnju. Bila je savršeno pripremljena, upućena u međudržavna pitanja, pa čak i u moje privatne okolnosti. Razgovor je tekao toliko spontano, da sam u jednom trenutku zaboravio i prekršio strogi protokol koji predviđa da se krunisanoj glavi pitanja ne postavljaju“, kaže Janković za “Novu“ i dodaje da je „njegovu znatiželju primila s razumevanjem i humorom i odgovorila ljubazno i mudro“.

Vladeta Janković (ne) miri
Foto: Nova S

Kako kaže, tokom svog ambasadorskog mandata, ali i svih boravaka u Britaniji, pre i posle toga, nikada nije čuo ni skeptičnu, a kamoli podsmešljivu ili ružnu reč o vladarki, ni od domaćih i ni od stranaca, uključujući i najogorčenije protivnike britanske politike.

„Kakva je situacija u Obrenovcu?“

Ognjen Pribićević, koji je deset godina kasnije obavljao funkciju srpskog amasadora u Londonu, ispričao nam je jednu zanimljivu anegdotu kako je kraljica uspela da ga zbuni.

Pročitajte još:

„Na jednom od rođendana, koji se održavao u bašti palate, hodala je sama bez šaptača koji uvek idu uz nju i pojašnjavaju joj ko je ko od prisutnih. Prišao sam i predstavio se. Kada je čula da sam iz Srbije upitala me je kakva je situacija sa poplavama u Obrenovcu. Bio sam zbunjen“, kaže Pribičević, koju je potom upitao kako je upućena u dešavanja u Srbiji, obzirom na količinu obaveza koje ima.

„Ja sve pratim, ja sve čitam“, rekla mu je tada kraljica.

Jedna od tema o kojoj su Elizabeta II i bivši srpski ambasador Pribićević razgovarali je predsednik SFRJ Josip Broz Tito koji je kraljicu, njenog muža i ćerku Anu ugostio 1972. godine u Jugoslaviji.

Kraljica Elizabeta i Josip Broz Tito 21. oktobra 1972. u Beogradu Foto: AFP / AFP / Profimedia

„Pričala je o Titu kao da su se videli juče, a od tada je prošlo sigurno 60 godina. Pamtila je sve detalje i govorila o Titu sa osmehom na licu“, kaže Pribićević.

Da li je Čarls dostojna zamena?

Iako je nakon sedam decenija vladavine kraljice Elizabete II teško zamisliti nekog drugog na tronu, to mesto pripalo je njenom sinu Čarlsu. Može li Čarls da „popuni cipele“ svoje majke? Sagovornici „Nove“ imaju oprečna mišljenja.

Sa jedne strane, Vladeta Janković smatra da je Čarls, kao jedini prestolonaslednik koji je čekao tron sedam decenija, imao više nego dovoljno vremena da ispeče vladarski zanat. Iako je njegova popularnost opadala tokom godina, prvenstveno zbog burnog razvoda od obožavane princeze Dajane, novi kralj uspeo je da popravi mišljenje javnosti o sebi.

„Čarls nije nimalo zaostajao za pokojnom kraljicom kada je reč o odgovornosti u obavljanju funkcije, dobrotvornim delatnostima i nekoj vrsti opuštene srdačnosti“, kaže Janković.

Princ Čarls Foto: Chris Radburn / PA Images / Profimedia

„Druga je stvar što je prestiž Elizabete Druge, tokom svih ovih decenija, dobio bezmalo kultne razmere, tako da u tom smislu ne može biti govora o popunjavanju praznine koja za njom ostaje. Ali da je Čarls potpuno dorastao obavezama koje ga očekuju i da će biti dostojan naslednik, u to uopšte ne treba sumnjati“, smatra naš sagovornik.

Sa druge strane, Pribićević misli da novi kralj nema ni strategiju, ni harizmu koju je kraljica posedovala. Ukazuje da je strpljivo pravila brend od sebe i monarhije i da je uspela da stekne ogromno poverenje Britanaca. Iako ne vidi Čarlsa kao nekoga ko bi to sve mogao, jedan drugi član porodice ima potencijal za to.

„Mislim da bi u to u jednom trenutku mogla da uradi Kejt Midlton. Ona ima ozbiljne karakteristike – odlučna je, posvećena porodici, deci, obrazovanju i sve ostalo što Britanci smatraju ključnim“, zaključuje Pribičević.

BONUS VIDEO Kraljica Elizabeta – 70 godina na tronu Velike Britanije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar