Edi Rama, migranti, Albanci, Velika Britanija, Engleska
Foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia / EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Velika Britanija traži rešenje za problem povećane ilegalne migracije na svojim granicama. Među ljudima koji traže azil sve je više albanskih državljana. Kako pišu britanski mediji, oni sve više koriste rupu u zakonu o "modernom ropstvu" kako bi ostali u Britaniji, a vlasti ubrzano rade da tome stanu na put. To je pokrenulo oštru retoriku britanskih ministara, zbog koje se albanski premijer žestoko uvredio.

Planovi za pregovore o ubrzanom sporazumu o uklanjanju albanskih migranata sa Lamanša u roku od nekoliko dana od njihovog dolaska, naišli su na „oštru kritiku“ nakon što je albanski premijer Edi Rama optužio Suelu Brejverman, britansku ministarku unutrašnjih poslova za „diskiminaciju“ njegovih građana.

U nizu oštrih tvitova, Edi Rama je pozvao Britaniju na uzajamno poštovanje dok je napadao kako kaže „ludu retoriku“ te zemlje. Ministarska unutrašnjih poslova našla se na udaru kritika zbog toga što je u svojim govorima često izdvaja albanske tražioce azila.

Njihov broj je tokom proteklih nekoliko nedelja narastao, a većina je u Britaniju pokušala da uđe preko Lamanša i to čamcima. Ona je razmišljala da pregovora kako bi se oni migranti koji ne mogu da dobiju azil što brže udaljili iz Velike Britanije.

Migranti, Veliki Britanija, Engleska
Foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Edi Rama „divljao“ na Tviteru

„Ciljanje Albanaca i označavanje istih kao uzrok britanskog kriminala i problema na granicama čini ovu retoriku lakom ali ignoriše čvrste činjenice. Ponavljati iste stvari i očekivati drugačije razultate je suludo (pitajte Ajnštajna)“, napisao je Rama na Tviteru.

Rama je istakao da 70 odsto od 140.000 Albanaca koji su se doselili u Britaniju živelo u Italiji i Grčkoj, dok oko 1.200 njih pripada poslovnom svetu i da Albanci u Britaniji plaćaju porez i vredno rade.

Dodao je da Britanija treba da se bori protiv kriminalnih grupa svih nacionalnosti i da ne prestane da „diskriminiše Albance kako bi opravdala sopstvene neuspehe“.

Migranti, Veliki Britanija, Engleska
Foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

„Spremni smo na saradnju sa Britanijom, ali činjenice su ključne i mora da postoji međusobno poštovanje“, naveo je on.

Albanski migranti koriste rupu u zakonu

Velika Britanija trenutno pravi planove za deportaciju hiljada tražilaca azila iz Albanije u pokušaju da ublaže migrantsku krizu na Lamanšu. Oni žele da izbegnu da oni koji ne dobiju azil daju vremana da podnesu žalbu na tu odluku.

Trenutni pravni proces znači da oni koji dolaze u Britaniju moraju da udu smešteni u hotelima uz ogromne troškove za poreske obveznike jer se samo kratko mogu zadržati u centrima kao što je Manston.

Edi Rama
Edi Rama Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Jedan od predloga koji se razmatra je pooštravanje Zakona o modernom ropstvu za koji se kaže da je postao najveća rupa u imigracionom sistemu. Podaci ministarstva unutrašnjih poslova kažu da se broj albanskih migranata koji tvrde da su žrtve modernog ropstva ove godine povećao na 5.000.

Do sada je ove godine više 12.000 Albanaca ilegalno prešlo Lamanš i ušlo u Britaniju, od kojih su 10.000 odrasli slobodni muškarci.

Međutim, neki stručnjaci upozoravaju da bi pokušaji da se migranti koji dolaze deportuju pre nego što se zakonski proces završi bilo kršenje međunarodnog prava.

Poreski obveznici daju skoro 7 miliona funti dnevno na smeštaj tražilaca azila, a ministarstvo je uspelo da obradi smao četiri odsto zahteva onih koji su prešli Lamanš prošle godine.

Vlada očajnički želi da se obračuna sa mladićima Albancima od kojih kako se navodi, „neki imaju zločinačke namere“, koji prelaze Lamanš da bi ostali u Britaniji.

Migranti, Veliki Britanija, Engleska
Foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Robert Dženrik, ministar za migraciju, rekao je da vlada radi na sistemu kako bi se ubrzalo uklanjanje migranta iz Britanije. On je rekao da je sporazum potpisan prošle godine već doveo do toga da je oko 1.000 Albanaca vraćeno ali je insistirao da želi da vidi „da što više njih bude poslato nazad“.

Kriminal veliki problem

Bivša ministarska unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel je potpisala prošlog jula sporazum kojim su ojačani postojeći aranžmani za ukljanjanje albanskih državljana koji nemaju pravo da budu u Britaniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo je saopštilo da albanski državljani čine najveći broj stranih prestupnika u zatvorima u Britaniji, koji broji čak 16 odsto prestupnika iz stranih država.

Džernik je rekao da su mnogi Albanci koji stižu u Britaniju „mladi muškarci, koji su zdravi i u dobroj formi, a koji plaćaju kriminalnim bandama da dođu tamo“.

Ministar je rekao da je Albanija bezbedna zemlja i da ljudi koji dolaze u Britaniju putuju i kroz druge bezbedne zemlje.

„Ne bi trebalo da vidimo ove osobe kako dolaze u Britaniju“, rekao je on.

„Trebalo bi da zatraže azil u prvoj slobodnoj zemlji, ali veliki deo dolazi u Britaniju, a neki imaju kriminalne namere“, dodao je.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare