Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Nemačka je usvojila novi set mera zaštite od koronavirusa koji će važiti na jesen i zimu, a koja stupaju na snagu danas.

Prvo pravilo se odnosi na FFP2 maske koje su od sada obavezne u međugradskim vozovima za osobe starije od 14 godina, dok su ranije bile dovoljne hirurške maske.

S druge strane, ukinuta je obaveza nošenja maski u avionima, u skladu sa opuštanjem u drugim zemljama EU i avio-kompanijama od leta.

Nemacka koronavirus
Koronavirus u Nemačkoj Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Maske su obavezne u zatvorenim prostorima

FFP2 maske su sada obavezne u bolnicama, staračkim domovima i lekarskim ordinacijama. U domovima za stare i bolnicama, pre ulaska se mora pokazati negativan test. Zaposleni moraju biti testirani nekoliko puta nedeljno.

Pročitajte još:

Lokalne vlasti su od subote ovlašćene da uvedu obavezno nošenje maski u lokalnim vozovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima kao što su prodavnice, restorani i hale.

U školama i vrtićima se može uvesti obaveza testiranja, a može se uvesti i obaveza nošenja maski, ali tek od petog razreda (11 godina) pa dalje.

Ako se situacija sa infekcijom pogorša, države imaju ovlašćenje da uvedu dalje mere.

BONUS VIDEO Draganu Kabiću je zabranjen pristup aerodromu: Radnika „Aerodroma keteringa“ otpustili dok je imao korona virus

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar