Foto: I-Images / Zuma Press / Profimedia

Princ Endru je tokom proteklih meseci bio u centru pažnje zbog svog prijateljstva sa preminulim pedofilom i milijarderom Džerfijem Epstajnom, kao i zbog optužbi Viržnije Roberts Đufre za zlostavljanje. Sada su se u medijima ponovo pojavile priče oko njegovih bliskih veza sa Libijom, ali i režimom Muamera Garadfija.

Kako ističu britanski mediji, princ je imao tri sastanka sa pokojnim libijskim liderom pukovnikom Muamerom Gadafijem i uživao je u dugogodišnjem prijateljstvu sa osuđenim švercerom oružja. Bizarne veze vojvode o Jorka sa tom severnoafričkom zemljom našle su se na udaru kritika, a mnogi smatraju da se upravo u ovoj vezi krije objašnjenje za bogatstvo princa Endrua.

Stručnjak za kraljevske finansije Dejvid Meklur je rekao da je Endruovo privatno bogatstvo i dalje pod „velom misterije“, 15 do 20 godina nakon što su se prvi put postavila pitanja o njegovom načinu životu.

PROČITAJTE JOŠ:

U međuvremenu, bivši poslanik Norman Bejker rekao je da je Endru tokom godina sakupio mnogo novca za koji javnost ne zna.

Endruove veze sa Libijom datiraju do pre 20 godina kada je vojvoda posetio sajam oružja u Jordanu sa Robertom Olnijem. Nekoliko zemalja, uključujući i Libiju, došlo je da kupi oružje od britanske vojske i britanskih kompanija.

Princa je 2005. godine sa libijskim švercerom oružja Tarekom Kaitunijem upoznao neimenovani šeik sa Bliskog istoka.

Kaituni je imao američko državljanstvo, a kasnije se hvalio svojim uticajem na vojvodu od Jorka i pomagao je u organizovanju tajnih sastanaka sa libijskim diktatorom, pukovnikom Muamerom Gadarfijem.

Iste godine kada je Endru upoznao libijskog švercera oružja, prinčev novi prijatelj je osuđen za šverc automatske puške u Francusku.

Kaituni je proveo nekoliko godina u pritvoru u pariskom zatvoru zbog šverca, pre nego što je osuđen na dva meseca uslovne kazne i godinu dana kasnije na novčanu kaznu od 10.000 evra. Od tada je tvrdio da nikada nije osuđen i da je pitanju drugi čovek koji se isto zove.

Princ Endru
Princ Endru Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Činilo se da ništa od ovoga nije smetalo Endruu koji se sa Kaitunijem družio u Tunisu 2008. godine, neposredno pre posete pukovniku Gadafiju u Tripoliju.

Endruove veze sa Libijom produbljene su u julu 2007. godine kada je prisustvovao raskošnoj zabavi koju je priredio neimenovani libijski biznismen u francuskom letovalištu Sen Trope. Godinu dana kasnije viđen je kako pleše sa libijskom manekenkom Nadijom Boejnom na drugoj zabavi u Sen Tropeu, koju je organizovao francuski vinski tajkun Klod Ot.

Endru je prvi put posetio Libiju 2007. godine, gde je tri dana čekao na sastanak sa Gadafijem, ali do toga nije došlo. Sreo se sa premijerom, kao i poslovnim liderima i političarima i što je najvažnije sa Gadafijevim sinom Saifom Gadafijem.

Endru je audijenciju kod Gadafija dobio 2008. godine, kada je neplanirao otputovao u Tunis. Tom prilikom su razgovorali 15 minuta. Tri meseca kasnije, Endru se vratio u Libiju, gde je privatno posetio Gadafija.

Vratio se ponovo 2009. godine, odsedajući u hotelu sa pet zvezdica u Tripoliju. Portparol Bakingemske palate je tada rekao da se Endru jednom zvanično sreo sa Gadafijem, ali da je možda bilo i privatnih prilika jer vojvoda razvija dugoročne odnose sa ključnim pojedincima.

Saif al Islam Gadafi Saif al-Islam Gaddafi
Saif al Islam Gadafi Foto:EPA/SABRI ELMHEDWI

Endruova povezanost sa porodicom Gadafi se navodno videla i u njegovom „udvaranju“ Gafafijevom omiljenom sinu Saifu al-Islamu, navode britanski mediji.

Vojvoda je ugostio Gafafijevog sina na prijemu u Bakingemskoj palati. Saif će se kasnije suočiti sa optužbama za zločine protiv čovečnosti nakon Gadafijevog svrgavanja u krvavom državnom udaru 2011. godine. Iste godine, pritisak na Endruove različite veze sa autoritarnim liderima širom sveta okončano je njegovu ulogu kao trgovinskog izaslanika Ujedinjenog Kraljevstva.

BONUS VIDEO: Siniša Ljepojević: Kraljica Elizabeta II napravila je presedan sa vojvotkonjom Kamilom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar