Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Zapanjujuće visoka stopa ruskih žrtava u Ukrajini znači da ruski predsednik Vladimir Putin možda neće moći da ostvari jedan od svojih ratnih ciljeva: da ove godine zauzme čitav istočni region zemlje, kažu zvaničnici iz administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, kao i vojni eksperti.

Sa 500 poginulih ili ranjenih ruskih vojnika svakog dana, prema najnovijim procenama američkih obaveštajnih i vojnih zvaničnika, ruski ratni napori su usporili do neuspešnih, rekli su zvaničnici.

Tempo Rusije na istoku dodatno je zakočen dolaskom američkih raketnih sistema za višestruko lansiranje, koji su ukrajinskim trupama omogućili da povrate neku teritoriju i otežali ruskim vojnicima da dođu do drugih područja.

Ranije ovog leta, ruske snage su zauzele Lugansku oblast Ukrajine, najistočniji deo zemlje. Ali u susednom Donjecku, njihov napredak je zaustavljen, dobrim delom zbog velikih žrtava, rekli su američki vojni zvaničnici, piše Njujork tajms.

„Mislim da je bezbedno sugerisati da su Rusi verovano imali 70.000 ili 80.000 žrtava u poslednji šest meseci“, rekao je Kolin Kal, podsekretar odbrane za politiku, novinarima u Pentagonu u ponedeljak, misleći na poginule i povređene.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

„Oni su ostvarili neke dobitke na istoku, iako ne mnogo u poslednjih nekoliko nedelja, ali to je imalo izuzetnu cenu za rusku vojsku zbog toga koliko je ukrajinska vojska dobro radila i sve pomoći koju je dobila“, dodaje.

Dva američka zvaničnika izjavila su da procena ruskih gubitaka uključuje oko 20.000 mrtvih. Od tog broja, za 5.000 se veruje da su plaćenici iz Vagner grupe, privatne snage navodno povezane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i strani borci. Oni su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu ovlašćeni da govore o osetljivim vojnim pitanjima.

Američki zvaničnici kažu da su njihove procene žrtava zasnovane na satelitskim snimcima, presretnunim komunikacijama, društvenim mrežama izveštajima medija sa terena.

Ruska vlada klasifikuje smrt vojnika kao državne tajne, a poginuli u ratu se retko spominju na državnoj televiziji. Rusija je poslednji put objavila zvaničnu cifru u martu, kada je rekla da je poginuo 1.351 vojnik. Tada su američki zvaničnici procenili da je ta brojka bliža 5.000.

Ukrajina je takođe pretrpela teške žrtve, kažu zvaničnici. Ukrajinska vlada je otkrila da između 100 i 200 vojnika sa njene strane pogine na dnevnom nivou.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Alexei Alexandrov/AP Photo/Andriy Andriyenko/Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Pošto je Ukrajina u ratu sa separatistima skoro deceniju, ima veliki broj iskusnih veterana na raspolaganju za borbu. Ipak, američki zvaničnici kažu da je ovaj sukob postao najkrvaviji kopneni rat u Evropi od Drugog svetskog rata.

Ali za Rusiju, veliki broj žrtava znači sporiji napredak. Rezultat je, da su „uslovi na istoku u suštini stabilizovani“ i da je Rusija bila prinuđena da prerasporedi svoje snage na jug, pošto je Ukrajina intenzivirala kampanju za ponovno zauzimanje teritorija.

Putin je takođe pojačao svoje redove bivšim vojnicima. Ali efikasnost na bojnom polju je „prilično loša“ rekao je novinarima prošlog meseca visoki zvaničnik odbrane.

„Ruska vojska je iscrpljena“ rekao je Set G. Džons, direktor programa međunarodne bezbednosti u Centru za strateške i međunarodne studije. „To ima implikacije na njihovu sposobnost da se bore sa efikasnom kopnenom kampanjom u Ukrajini“, dodao je.

Kako ruska vojska trpi velike gubitke, rekli su američki i evropski zvaničnici, ona se bori da uvede rezerviste i nove regrute u borbu, piše Njujork tajms.

Foto: – / Sputnik / Profimedia; SOPA Images / ddp USA / Profimedia;Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Rusija je već angažovala 85 odsto svoje vojske u ratu, oslanjajući se na trupe sa dalekog istoka zemlje, kažu zvaničnici odbrane. Pre invazije na Ukrajinu u februaru, ruska vojska je imala oko 900.000 aktivnih vojnika.

„Rusi verovatno nemaju dovoljno efikasnih borbenih snaga da u potpunosti zauzmu Donjeck“, rekao je Džons.

Moskva je regrutovala trupe iz Čečenije i borce iz Sirije, čiji je predsednik saveznik Vladimira Putina. Oslanjajući se na ove borce, Putin je izbegao domaće negodovanje zbog žrtava i potrebu da se do sada raspiše opšta mobilizacija.

PROČITAJTE JOŠ:

„Oni su povećali starosnu granicu za regrutaciju u Rusiji i radili su druge stvari da ‘zaslade’ situaciju za dobrovoljce“, rekla je Evelin Farkas, direktorka Mekejn instituta i visoki zvaničnik Pentagona za Ukrajinu u Obaminoj administraciji.

„Vuku ljude sa svih strana“, dodala je. „Osim ako ne budu imali masovnu mobilizaciju, što ne vidim da bi u ovom trenutku politički mogli da urade, biće na gubitku“, istakla je.

Nakon zauzimanja Luganska, Rusija je rekla da pauzira kampanju na istoku da bi se pregrupisala i ponovo naoružala. Ali nastavila je da granatira gradove i naselja u regionu, a njene trupe su nastavile da se bore. U međuvremenu, ukrajinske snage su krenule u ofanzivu na gradove u Donjecku, uzimajući nazad delove svoje zemlje.

Kako su se borbe intenzivirale na jugu Ukrajine, serija eksplozija je potresla je vazduhoplovnu bazu na Krimu, poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Pošto je Ukrajina u ofanzivi da povrati jug, zvaničnici kažu da će Putin morati tamo da prebaci više trupa.

Ruska vojska je izgubila toliko vojnika da su u nekim slučajevima pokušale da nateraju zarobljene Ukrajince da se bore, kaže penzonisani general Filip M. Bridlav, koji je bio vrhovni saveznički komandant NATO-a za Evropu kada je Rusija anektirala Krim.

„Oni imaju ogroman problem sa ljudstvom i još teži problem što ljudstvo koje imaju nije dobro obučeno“, navodi on.

BONUS VIDEO: U napadu na Mikolajev poginuo ukrajinski industrijalac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)