Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Ne stišava se bura koju je podigao kontroverzan izveštaj međunarodne organizacije Amnesti Internešenal koje kritikuje ukrajinsku vojsku zbog navodnog ugrožavanja civilnog stanovništva, budući da se, kako su naveli, ukrajinske vojne baze u gradovima koje je napala ruska vojska nalaze u naseljenim područjima.

Prvo je, na dan objave izveštaja, predsednica ukrajinske podružnice Amnestija Olga Pokalčuk, inače poznata aktivistkinja i borac za ljudska prava, dala ostavku na svoju funkciju koju je obavljala sedam godina, uz obrazloženje da lokalna organizacija nije učestvovala u sastavljanju izvešća i da se centrala oglušila na njihove pozive i sve primedbe o nepotpunosti i izostavljanju konteksta.

Potom je ruska strana počela koristiti taj izveštaj u propagandne svrhe, kako bi opravdala napade na ukrajinske civilne ciljeve, a sada se oglasio i ukrajinski Centar za strateške komunikacije, s optužbama da su u izveštaju korišćeni iskazi zarobljenika u zatvorima i logorima za filtriranje u delovima Ukrajine koji su pod ruskom okupacijom, prenosi Jutarnji list.

Prema državnom Centru za strateške komunikacije, u sastavljanje izvešća bili su uključeni nezavisni novinari i volonteri iz Mikolajeva, Harkova, Donjecka i Luganska, no većina je materijala prikupljena iz svedočenja Ukrajinaca koji su deportovani na okupirana područja u oblastima Donjeck, Lugansk i na Krim. Informacije koje su uključene u sastavljanje izveštaja Amnestija, navode u Centru, prikupljene su iz iskaza ljudi koji se nalaze u ruskim zatvorima i kampovima, što znači da su svedočenja zarobljenika bila pod pritiskom i strogom kontrolom te da su govorili ono što ruska strana želi čuti.

U nekim slučajevima, kako kažu u Centru, „ispravan“ iskaz bio je jedina šansa za zatočenike da prođu filtraciju i napuste okupirana područja.

„Takođe, materijali koje su prikupili nezavinski novinari i volonteri prošli su dodatnu proveru ruske administracije, a u nekim slučajevima i radnike ruske tajne službe FSB“, ističe ukrajinski Centar za strateške komunikacije.

PROČITAJTE JOŠ:

U izveštaju Amnestija, navodi se, među ostalim, da ukrajinska vojska u nekim gradovima u regijama koje su pod ruskom ofanzivom kao baze koristi škole i bolnice, no, kako je za Gardijan istaknulo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, reč je o regijama iz kojih je civilno stanovništvo evakuisano te su ostali samo oni koji nisu želeli napustiti svoje domove. Takođe, Ukrajinci su objasnili da školske nastave nema od 24. februara, kada je započela ruska agresija, te da vojska koristi prazne zgrade škola iz logističkih razloga, tamo gde nema alternative za izmeštanje baza izvan naselja, budući da su takvi objekti opremljeni tuševima, velikim kuhinjama i dvoranama pogodnim za primanje većeg broja ljudi.

Steven Haines, profesor međunarodnog prava na Londonskom Univerzitetu, koji je sastavio pravno neobvezujuće smernice o nekorišćenju škola i fakulteta u vojnim sukobima, potpisane i od strane Ukrajine, za Gardijan je kazao da se u ovom slučaju, budući da nema nastave te da je u toku vojna agresija, ne radi o kršenju tih smernica, a izveštaj je osudio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji kaže da ono ugrožava civile.

Naime, ruske Vladine službe već se pozivaju na izveštaj Amnestija, tvrdeći da Ukrajinci koriste civile u vojne svrhe, čime opravdavaju napade na civilne ciljeve.

„Svaki puta kada mejnstrim mediji objave fotografije uništene ukrajinske škole ili bolnice, zapitajte se ko je bio unutra“, objavljeno je na Tviter profilu Ruske misije u Ženevi, organizacije Vlade Ruske Federacije.

BONUS VIDEO: Trenutak eksplozije u Vinici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare