Foto: Freedom of Russia Legion

Rat Kremlja protiv Ukrajine je rat u kojem mnogi Rusi nisu hteli da se bore. Neki su se toliko žestoko protivili da su bili spremni da uzmu oružje, stanu na stranu ukrajinske vojske i da ratuju protiv svoje zemlje. Legija Sloboda Rusije je formirana u martu kada je više od 100 ruskih vojnika stalo na stranu Vladimira Zelenskog.

„Ionako sam završio u ovom ratu. Mislio sam ili ću da umrem kao okupator i ubica, ili ću umreti mirne savesti, pa sam promenio stranu“, rekao je 26-godišnji bivši ruski vojnik koji je postao član Legije, a koji je tražio da ga oslovljaju po imenu iz rata – Arni.

Pored bivših vojnika, legiju očigledno čine i Rusi koji su putovali u Ukrajinu zajedno sa drugim strancima da se bore sa ukrajinskom vojskom u mesecima nakon invazije. To je jedna od mnogih jedinica – od Gruzijaca do Belorusa – koji deluju kao deo Međunarodne legije za odbranu Ukrajine, a koju je osnovao Kijev na početku rata.

Međutim, za razliku od drugih nacionalnih jedinica, Legija Sloboda Rusije obavijena je velom tajne – od tačnog broja pripadnika do mesta na kojima se borila – a neki čak tvrde da nedostatak informacija sugeriše da je to nešto više od ukrajinskog PR projekta, prenosi Moskov tajms.

U onome što je opisano kao „manifest“, legija se u aprilu obavezala da će se boriti za „novu Rusiju“ i da će se otarasiti „diktatorskog režima predsednika Rusije Vladimira Putina“.

Vojnici u jedinici koriste belo-plavo-belu zastvu koja je postala popularan simbol ruskog antiratnog pokreta. Arni, koji je govorio za Moskov tajms je rekao da je odlučio da se pridruži legiji da bi se borio „za svetlu stranu“. Jedna od najstrože čuvanih tajni legije je njena veličina sa procenama da okuplja preko 1.000 vojnika.

Foto: Freedom of Russia Legion

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič je rekao u junu da grupa ima „nekoliko stotina članova“. Tačne informacije o broju vojnika su poverljive, kaže Arni. Dodao je da svakog dana primaju preko 300 zahteva za pridruživanje jedinici.

Jedinica je aktivna na društvenim mrežama gde ima više od 94.000 pratilaca. Grupa je u jednom snimku tvrdila da ima pristalice širom Rusije koji pomažu u širenju informacija o tome kako postati član.

Foto: Freedom of Russia Legion

Drugi vojnik ove grupe je za Moskov tajms rekao da je otišao iz Rusije u Ukrajinu da se pridruži jedinici.

„Rizikovao sam jer želim da se borim protiv Putina. Želim slobodnu Rusiju“, rekao je 25-godišnji vojnik, kojem je ime u ratu „profesor“. Rekao je da je student na postdiplomskim studijama negde u centralnoj Rusiji i da podržavao opoziciju posle protesta 2019. godine.

Kada je rat počeo u februaru, rekao je da je osećao stid i da nije mogao da ostane po strani. Većina pripadnika ove jedinice čuva svoje indentitete da bi zaštitili porodice koje i dalje žive u Rusiji.

Foto: Freedom of Russia Legion

Najistaknutiji član grupe je Igor Volubujev, bivši izvršni direktor u državnoj ruskoj Gasprom banci. Rođen je u Ukrajini, ali je veći deo života proveo u Rusiji. Istakao je da se bori da Rusija postane „slobodna demokratska zemlja“.

PROČITAJTE JOŠ:

Legija je istakla da su njeni vojnici u maju stigli u istočnu Ukrajinu, a snimci sa Telegrama pokazuju da su učestvovali u bitkama u blizini Severodonjecka i Lisičanska. Tajnost koja okružuje legiju navela je neke da tvrde da ona možda nije ono za šta se izdaje.

„Možda ima nekih ruskih boraca, ali ostaje otvoreno pitanje da li je to organizovano na način na koji je predstavljeno“, rekao je Ilija Ponomarenko, izveštač za odbranu i bezbednost u Kijev Independentu.

Istakao je da sudbina stranih boraca u Ukrajini umnogome zavisi od vojne jedinice sa kojom su, kao i od njihovim komandanata.

Ruski mediji pod državnom kontrolom su doveli u pitanje postojanje legije, nazivajući je lažnom ili tvrdeći da su je stvorili ukrajinski obaveštajci. Rusije je istovremeno pritvorila najmanje trojicu muškaraca zbog povezanosti sa legijom.

Rusija je prošlog meseca pooštrila zakone o izdaji, a oni koji se bore protiv zemlje „u oružanom sukobu, neprijateljstvima ili drugim akcijama“, sada mogu biti kažnjeni sa 20 godina zatvora.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare