Bivši direktor Pošte Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke Zoran Đorđević predlog je Vlade Srbije za novog ambasadora u Bugarskoj. Time je ponovo u centru pažnje javnosti, zato što ovo nije prvi put da SNS pokušava da ga “ugura” u diplomatiju. A ovo bi mu bila šesta po redu visoka funkcija.

Zoran Đorđević je, inače, prošle godine zamalo postao ambasador Srbije u Sloveniji, ali se od toga odustalo, jer mu zvanična Ljubljana nije dala agreman zbog „formalnih prepreka bezbednosne prirode“.

On je, pak, u februaru ove godine rekao da njegov agreman za ambasadora Srbije u Sloveniji nije odbijen, već je i dalje u proceduri i očekuje da bude rešen. Đorđević je tada ukazao i da su neki ambasadori čekali agreman između šest meseci i godinu dana, a on veruje u pozitivan ishod, jer ne postoje nikakve prepreke za to.

Bilo kako bilo, izgleda da odd tog posla, ipak, nema ništa i da mu se “smeši” Bugarska.

Teško je pobrojati na kojim je sve pozicijama bio Zoran Đorđević. Prema zvaničnim informacijama, svoju karijeru u politici počeo je nakon dolaska Srpske napredne stranke na čelo države, kada je 2013. godine postavljen na mesto državnog sekretara u Ministarstvu odbrane.

Mediji su pisali da je pre toga bio na mestu vozača guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, što je on kasnije demantovao.

Ranije je, prema zvaničnim podacima, radio „na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama (Comtrade, Kabel-X)“.

“Usko je usmeren na međunarodne finansije i bankarstvo, finansijsku kontrolu i upravljanje, finansijsko izveštavanje i reviziju”, piše u njegovoj biografiji, a ostaće upamćeno kako je za sebe jednom prilikom rekao da je “finansista” po struci.

Zoran Đorđević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Najduže se zadržao na mestu državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, a bio je i ministar odbrane, kao i ministar za rad.

Nakon što je napustio Vladu Srbije, postavljen je za direktora Javnog preduzeća “Pošta Srbije”.

Nedavno je smenjen sa mesta direktora i imenovan za specijalnog savetnika generalnog direktora, a na ovoj funkciji prima više od 2.000 evra mesečno.

Nedavno je uslikan na odmoru na ostrvu Hvar u Hrvatskoj. Iako su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević više puta oštro kritikovali funkcionere koji biraju Hrvatsku koa destinaciju za odmor.

Podsetimo, Vučić je rekao da je njegov lični stav da „dok je živ“ neće da ide tamo na more.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare