Foto:Antonioa ahel/ATAimages; Vesna lalić/Nova.rs; shutterstock

Funkcioner Srpske napredne stranke Zoran Đorđević, koji je trenutno i generalni direktor Pošte Srbije, ponovo je u centru pažnje javnosti nakon najava da će postati novi ambasador Srbije u Sloveniji, ali se od toga odustalo, jer mu, prema navodima slovenačkog "Dela", zvanična Ljubljana nije dala agreman zbog „formalnih prepreka bezbednosne prirode“.

Prema zvaničnim podacima, Đorđević je svoju političku karijeru započeo nakon dolaska SNS na vlast, kada je u septembru 2013. godine postavljen na mesto državnog sekretara u Ministarstvu odbrane. Međutim, mediji su pisali da se bavio politikom i pre postavljenja u Ministarstvu, i to na mestu vozača guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, što je on demantovao, piše danas N1.

Kako je navedeno u njegovoj biografiji, master je ekonomskih nauka iz oblasti – Međunarodno bankarstvo i finansije, zajednički program na engleskom jeziku Univerziteta Panteion, Atina (Grčka) – Fakulteta za društvene i političke nauke i Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, Beograd. Završio je Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane. Završava doktorske studije iz oblasti ekonomskih nauka, sa usmerenjem na finansijsku kontrolu, upravljanje, izveštavanje i reviziju, Univerzitet Privredna akademija, Novi Sad.

Pročitajte još

Pre toga je, prema zvaničnim podacima, radio „na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama (Comtrade, Kabel-X)“.  Dodaje se da je usko usmeren na međunarodne finansije i bankarstvo, finansijsku kontrolu i upravljanje, finansijsko izveštavanje i reviziju.

Navodi se i da je Đorđević „u vodećim domaćim i stranim znanstvenim i stručnim časopisima objavio nekoliko radova iz ekonomije i finansija“. Član je udruženja Mensa Srbija te dobitnik nekoliko profesionalnih sertifikata, kao i nagrade „Mihailo Petrović-Alas“, iz područja matematike.

Zoran Đorđević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Posle postavljenja u Ministarstvo odbrane na mestu državnog sekretara ima česte susrete sa vojnim predstavnicima stranih zemalja, uključujući i zvaničnike NATO pakta. Među podacima iz ovog razdoblja njegove političke karijere stoji da je na još nekoliko funkcija, i to kao predsednik Zajedničkog komiteta Srbije i Angole za saradnju u oblasti odbrane, predsednik Radne grupe za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata u Ministarstvu odbrane i član Odbora za privredu i finansije u Vladi.

Na tom mestu bi verovatno ostao do kraja mandata tadašnje Vlade, ali njegov pretpostavljeni, ministar odbrane Bratislav Gašić, na konferenciji za štampu izjavljuje da „voli novinarke koje lako kleknu“, nakon čega dolazi do ogromnog medijskog pritiska, i naprednjak iz Kruševca daje ostavku na mestu ministra vojnog.

Uporedo sa političkom, gradio je i privatnu poslovnu karijeru, pa je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK je 2016. godine objavila da je Zoran Đorđević, pre nego što je postao ministar, osnovao nekoliko firmi i bio direktor tajanstvene ofšor kompanije Telecraft, koja je s državnim Telekomom sklopila vredan posao.

Međutim, Đorđević je tada izjavio da je ofšor firmu osnovao zbog poslova sa optičkim kablovima i da je jedini posao kompanije koji je imala sa „Telekomom“ bio neisplativ, zbog čega je ugasio firmu.

Nakon ostavke Bratisla

Zoran Đorđević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

va Gašića, na upražnjeno mesto ministra odbrane dolazi upravo Zoran Đorđević. Izabran je na funkciju 2. marta 2016. godine.

„Biti ministar odbrane je i čast i privilegija. Ministarstvo rada, sad druge, strane, oslikava brigu države o našim građanima i to je velika odgovornost. Dosta stvari smo započeli, za dosta stvari treba vremena, radimo reformu socijalne zaštite, uradili smo dosta kada su u pitanju osobe sa invaliditetom. Sledimo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i shvatili smo iz njegovog ličnog angažovanja da je briga o deci i mladima najbitnija, jer je to naša budućnost“, rekao je tada.

Funkciju ministra podbrane zadržao je i u novoj vladi Srbije, izabranoj u avgustu 2016, da bi u kabinetu premijerke Ane Brnabić, formiranom na leto 2017, nasledio Aleksandra Vulina u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pročitajte još

Kao ministar za boračka i socijalna pitanja dobija više medijske pažnje, pa tako novinari TV Pink prave sa njim intervju u teretani, gde je objasnio da postoje 22 pravila u njegovom kabinetu i šta to ne sme da se korisiti kao opravdanje.

„To su ‘ne mogu, ‘ne znam’, ‘nisam bio tu’, ‘ja jesam preneo, ali nije izvršeno’…,– pojasnio je Đorđević.

Ipak, priznao je da kao dečak nije video sebe kao političara i državnog funkcionera.

„Tada nisam ni razmišljao o tome, nisam imamo želju da se bavim politikom. Razlog zašto se bavim politikom je predsednik Vučić i njegov lični poziv. Kada se od vas traži samo da radite pošteno i u korist države – to nema cenu“, podvukao je Đorđević.

Kao ministar za rad Đorđević je privukao pažnju javnosti kada je bio domaćin nacionalne konferencije „Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije“ o kada je neprimereno citirao stihove pesnika Jovana Dučića.

„Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše… Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje… Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem“.

Nakon toga je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost ocenilo da smatra da su citati pisca Jovana Dučića koje je danas, povodom Međunarodnog dana žena, citirao ministar Zoran Đorđević nisu primereni, da vređaju sve žene u Srbiji i nanose štetu borbi za rodnu ravnopravnost.

„Bez namere da ocenjujemo umetničku vrednost dela Jovana Dučića, smatramo nedopustivim da bilo ko kaže da ženu ne treba da je poštujete, da su žene sklone da se predaju i onima koji su im ‘fizički nemili’, da žene vole bogataše, jer su one sirote ili, pak da se žene pametnih boje, a da podležu jačem umesto lepšem i umnijem“, navelo je Koordinaciono telo.

Usledilo je izvinjenje Đorđevića.

Zoran Đorđević Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

„Ovim putem želim da se izvinim svim građankama Srbije, koje sam danas nenamerno uvredio pročitavši pesmu Jovana Dučića. Neoprezno citirana pesma je uvredila žene, što ni jednog trenutka nije bila moja namera“, naveo je Đorđević u saopštenju.

Uspeo je za vreme ovog mandata i da „zaradi“ javnu kritiku predsednika Vučića.

Naime, izračunao je da bi nas vraćanje vojnog roka koštalo – dodatnih 70 milijardi dinara, odnosno oko 600 miliona evra.

To se nije dopalo Vučiću koji ga je nazvao genijem, aludirajući na njegovu lošu računicu. Podsmevanje Vučića, kako je objasnio, shvatio je kao kompliment, s obzirom na to da je član Mense.

Na funkciji ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bio je do izbora nove Vlade Srbije u oktobru 2020.

Početkom marta 2021. Vlada Srbije imenovala ga je za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije“.

U poslednjih mesec dana, pre najave da će postati ambasador Srbije u Sloveniji, bio je u centru pažnje zbog štrajka poštara. Kao jednog od glavnih krivaca za takvo stanje u pošti predsednik Vučić je poznačio upravo Đorđevića.

Predsednik Srbije je istakao da nije srećan sa onim što se dešavalo u Pošti.

„Ali tu imamo problem sa direktorom tog preduzeća, jer se pitamo šta je radio i zašto nije čuo te ljude, te odgovorne i ozbiljne ljude. Zašto ih nije saslušao? Zašto se nije više pažnje posvetilo njihovim problemima“, rekao je Vučić na Pinku.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Štrajk je ipak završen posle ponude i dogovora sa premijerkom o povećanju plate i jednokratnoj isplati 20.000 dinara svakom zaposlenom.

Imovinska karta Đorđevića je takođe zanimljiva. Prema javno dostupnim podacima, kao direktor JP „Pošta Srbije“ mesečno prihoduje skoro 249.000 dinara. Početkom godine, Agenciji je prijavio platu od 290.000 dinara, a samo mesec dana kasnije prijavljuje platu u iznosu od 248.325 dinara.

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, o čemu je portal N1 pisao u septembru ove godine, Đorđević je više puta godišnje podnosio izveštaje o svojim prihodima i imovini i to četiri puta otkako je na čelu Pošte.

Od imovine, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, poseduje dve kuće u Malom Mokrom Lugu. Ima polovinu od prizemne kuće, površine 150 metara kvadratnih i kompletno vlasništvo nad kućom površine 86,32 kvadrata. Ima prijavljeno vlasništvo na polovini građevinskog zemljišta u istom naselju površine 1250 metara, kao i udeo u vlasništvu nad placom površine 2621 metar kvadratni.

Od pokretne imovine ima prijavljeni mecedes A180, iz 2019. godine, koji je stekao na osnovu Ugovora o poklonu.

Oženjen je i ima dvoje dece.

BONUS VIDEO Kako je Zoran Đorđević „prekomandovan“ u Sloveniju zbog loših rezultata u Pošti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar