Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, mod.gov.rs

Problem je kada se politika personalizuje. “Soliranje” narodnog poslanika i kopredsednika stranke "Zajedno" Nebojše Zelenovića je još jedna potvrda da je opozicija U Srbiji međusobno neusaglašena, neiskrena, razjedinjena,… i da ne radi na sebi. Doduše, kada se vlast formatira izvan standarda uobičajenih za demokratsko društvo, ni njeni oponenti ne ulivaju (bezrezervno) poverenje.

Piše: Petar Radojčić, general-potpukovnik u penziji

Zelenovićeva izjava da Srbija, kao najveća zemlja u regionu, zarad učešća u rešavanju pitanja migracija, treba da ima Ratnu mornaricu i vojno-pomorsku bazu (shodno međunarodno-javnopravnom ugovoru o najmu, sa nekom od jadranskih država ili zemalja Kvinte i EU), zaprepastila je mnoge građane i političke subjekte, uključujući i koalicione partnere, koji su se ogradili od saopštenog “stava”.

Lider stranke koji je izašao iz lokalnog okvira i odlučio da krene „zelenim putem“, zadirući (ničim izazvan) u resor odbrane i bezbednosti, smatra razumnim da naša zemlja doprinese stabilnosti u Sredozemlju (?). Neizbežno se nameće pitanje motiva za izlazak u javnost sa ovako nepromišljenom i iracionalnom “inicijativom”, koju nije lako obrazložiti.

Pre svega, Srbija nema ni metar svoje akvatorije, te ni Ratnu mornaricu kao vid oružanih snaga (Vojske Srbije). Uz to, ispoljeno je neshvatanje da su nemirne vode Sredozemlja zona interesovanja, prvenstveno, zemalja članica NATO i EU i da je naša zemlja u poziciji bespomoćnog posmatrača geopolitičkih prestrojavanja. Što se (zajedničke) migracione politike tiče, ona se kreira u Briselu. Kako bi se osigurala bolja zaštita spoljnih granica EU, formirana je Evropska granična i obalska straža (“FRONTEX”), sa čijim pripadnicima saruđuju bezbednosne službe Srbije.

Stoga, naš je interes da uskladimo odnos prema ilegalnim migrantima, koordiniramo aktivnosti sa, nama susednim, državama EU i sačuvamo sopstvenu granicu, a ne “eksperiment” proistekao iz nerealne ambicije. U okolnostima netransparentnog trošenja budžetskih sredstava, prenaglašene nužnosti jačanja VS, neumesnog samoreklamerstva predstavnika vlasti i iščekivanja građana da se operacionalizuju brojni prioritetni projekti i planovi od strateškog državnog i nacionalnog interesa, uviđamo da pojedini lideri i delovi opozicije “gube kompas”. Vojska je složen i skup sistem, da bi se njom svako bavio.

Svrsishodnije bi bilo zalaganje gospodina Zelenovića (i ne samo njega) za uspostavljanje pouzdanijeg sistema zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine u vanrednim situacijama.

Bonus video: GOST: Kopredsednik stranke Zajedno – Nebojša Zelenović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar