Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

"Saradnja sa Zavetnicima za mene je završena tema, Dveri su sa njima sarađivali dok su oni bili u opoziciji, sada su se opredelili da se približe vlastima, a mi smo ostali u opoziciji, i tu je sve jasno, to je razlog zašto smo završili saradnju", kaže za N1 nekadašnji lider pokreta Dveri Boško Obradović.

„U svakoj parlamentarnoj demokratiji mora da se snosi odgovornost za loš izborni rezultat. To je razlog moje ostavke, to je osnovni moralni čin, onaj ko je na čelu organizacije, on snosi odgovornost nakon izbora. Ja sam podneo ostavku, izabrali smo prelaznu upravo do septembra, kada idemo na novu izbornu skupštinu, a do tada smo svi posvećeni svojim lokalnim izborima u svojim lokalnim sredinama i mislim da je to važan primer političke odgovornosti i morala do kojeg je i meni lično stalo, a i Dverima“, izjavio je Obradović u razgovoru sa dopisnikom N1.

Na pitanje da li su Dveri najveći gubitnici poslednjih izbora, Obradović odgovara:

„To naravno nisu rezultati koje smo očekivali, i čim sam podneo ostavku smatram to svojim političkim neuspehom. Ali, politička ideja Dveri nije završena priča, ta ideja je mnogo veća od naših izbornih rezultata, to je politička ideja koja pobeđuje širom sveta u mnogim državama. Zašto ona nema takvu podršku u Srbiji, to je pitanje za ozbiljnu analizu i naši organi će je uraditi u ovom periodu“.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako je rekao Obradović, za njega priča o Zavetnicima „više nije tema“.

„Ja se bavim lokalnim izborima u Čačku: Ali, inače mislim da je to završena tema. Mi smo sarađivali sa Zavetnicima dok su oni bili u opoziciji, sada su se opredelili da se približe vlastima, a mi smo ostali u opoziciji. I tu je sve jasno, to je razlog zašto smo završili saradnju“, rekao je Obradović.

Dodao je da ga je „skupo koštala iskrenost i dobronamernost u politici“.

„Može se reći da nas je to koštalo, ili da je ta koalicija bila greška iz ovog ugla gledano. Ali, sama ideja nacionalnog okupljanja je dobra ideja i sa njom treba nastaviti u budućnosti“, uveren je sagovornik N1.

Priznaje da nije uspeo u ideji ujedinjenja opozicije desnog centra.

„Poslednjih godinu i po dana ja sam posvetio okupljanju desnice, zanemario sam Dveri čak, i vi nigde niste čuli da su Dveri krivac što nije došlo do ujedinjenja opozicije desnog centra. Nažalost, nisam uspeo u toj misiji, podneo sam ostavku i preuzeo političku odgovornost“, naveo je Obradović.

Bivši predsednik Pokreta Dveri kaže i da je i dalje u „medijskoj ilegali“.

„Ne dajem izjave i intervjue u vezi sa republičkim nivoom, bavim se lokalnom politikom i nastupam u ime lokalne organizacije Dveri u Čačku“, precizirao je.

A kad su u pitanju te lokalne teme, Obradović kaže da će Dveri izaći samostalno na izbore u Čačku.

„Izlazimo ponovo, kao i svih ovih 12 godina, samostalno. Ali, zajedno sa ostalim kolegama u opoziciji mislim da imamo šansu da pobedimo naprednjake ovde u Čačku, jer su na izborima održanim 17. decembra prošle godine sve stranke vlasti u Čačku osvojile ispod 50 posto glasova na republičkom nivou“, kazao je.

Što, dodaje, govori da:

„… će opozicija ovde moći da pobedi i da to bude jedan od prvih oslobođenih gradova u Srbiji. I to je moja poruka za sve u opoziciji, da svako pobedi u svom gradu pa da dalje oslobađamo republiku“

Obradović kaže da je tako bilo „i u vreme (Slobodana) Miloševića“.

„Verujem da i ova Vučićeva vlast može da padne na lokalnom nivou i da će to pokrenuti dalje talas“, rekao je Obradović.

Govoreći o daljim planovima u vezi sa lokalnim izborima, Obradović kaže i da je „stav Dveri u Čačaku bio da je bolje da bude manji broj kolona“.

„Mi smo spremni za ujedinjenje u neku zajedničku kolonu kao opozicija, sve je stvar dogovora. Ono što je važno je da nijedna kolona opoziciona ne ostane ispod cenzusa, jer će se svi ti glasovi preliti vladajućoj stranci u mandatima. Te se može desiti najgori scenario – da naprednjaci izgube u glasovima ali da pobede u mandatima“, naglasio je Obradović.

Prema njemu, sve stranke opozicije moraju da pokažu političku zrelost.

„I da niko ko rizikuje da ne pređe cenzus, ne izlazi na izbore samostalno“, kazao je.

Takođe, kaže, predložio je da se svi „javno i pismeno obavežu, da ako treba to se overi i kod notara“, da nakon izbora niko neće sarađivati sa SNS.

„A druga važna stvar je da tako ujedinjeni pošaljemo poziv građanima da izađu na izbore i glasaju za bilo koju od opozicionih kolona. To će ojačati motivaciju građana, koji će videti da opozicija može da pobedi i izaći će da pomognu u tome“, rekao je Obradović.

Kaže i da je pažnja sada usmerena na ono što se dešava u Beogradu.

„Čekamo da vidimo rasplet onoga što se dešava u Beogradu, kakav je opozicija zauzeti stav o tome kako da se izbori sa izbornim neregularnostima. Najveći problem je ta nova ‘kreativna’ ideja letećih birača iz drugih gradova“, kazao je.

Tu situaciju prate i u Čačku.

„Mi smo zatražili informacije koliko je novih Čačana do danas od prošlih izbora, tražimo i da nas na mesečnom nivou obaveštavaju koliko je novih Čačana. I pratićemo kolege iz opozicije šta rade, svi zajedno moramo d aradimo“, zaključio je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare