Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poslednjih meseci u Beogradu i gradovima širom Srbije traju protesti "Srbija protiv nasilja". Građani izlaze na ulice tražeći promene nakon dve tragedije u kojima smo izgubili mnogo mladih života. "Zato što lečimo decu SMS porukama", "Od boli nemoći, tuge", "Zbog Jovanjice" - to su neki od razloga koji su naši čitaoci na društvenim mrežama navodili kao razlog izlaska na ulice.

Na našim profilima na Fejsbuku i Instagramu pitali smo građane zbog čega su na ulici svake nedelje.

„Od bola… nemoći… tuge… besa… haosa… jeze… bede… nasilja… katastrofe… zarad bolje zemlje u kojoj želim da ostanem stvaram, radim… živim!“, glasio je jedan od komentara.

Jedan od komentara bio je i „Zato što decu lečimo SMS porukama“.

Među komentarima mogao se naći i onaj o jednom od najvećih problema današnjeg društva – sve većem odlasku mladih.

„Zato sam ostala ovde, jer su me moji ubeđivali da će biti bolje….Sad moje dete odlazi, a gamad mi je izbila sve argumente iz ruku, kojima bih je zadržala. Zato šetam,da se moje i druga deca slična njoj vrate.“

Najveći broj komentara na Instagramu bio je posvećen upravo osnovnim zahtevima i vrednostima protesta.

PROČITAJTE JOŠ

„Za našu decu“, To je moja dužnost,tako to osećam i jako bi mi bilo loše da ostanem kod kuće“.

Na instagramu je bilo i onih koji su kao razlog izlaska na protest navodili aktuelne teme i afere oko kojih se u javnosti podigla velika prašina, pa su neki tako spominjali Predraga Koluviju i aferu „Jovanjicu“.

„Protiv kriminala, korupcije i nasilja na vrhu, a to se širi dalje, na sve sfere države i društva“, napisala je naša čitateljka.

Kada je reč o Fejsbuku građani su navodili kriminal, korupciju i želju za opstankom u bezbednoj zemlji.

Neki od čitalaca su u komentarima ostavljali i pozive na proteste u gradovima širom Srbije.

„Protiv silovanja naroda, školstva, zdravstva, obraza,…nema kraja razlozima.“

Bilo je onih koji kažu da je nemoguće navesti sve razloge zbog koji se izlazi na ulicu.

„Spisak je podugačak“, glasio je komentar jedne čitateljke,

Danas protest ispred policijske stanice u Beogradu

Protest “Srbija protiv nasilja” počinje večeras u 19 sati, a odnosu na prethodni ruta je drugačija, kao i ključna tema tog skupa. Danas će građani u Beogradu šetati do policijske stanice u Bulevaru despota Stefana, nekadašnjoj Ulici 29. novembra, u znak podrške inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću, koji su otkrili slučaj „Jovanjica“.

U Beogradu se danas održava deseti po redu protest “Srbija protiv nasilja”, koji organizuje deo opozicije. Kao i do sada, ovaj skup počinje ispred Narodne skupštine, odakle će kolona građana krenuti Takovskom ulicom i zaustaviti se ispred Radio televizije Srbije.

***

BONUS VIDEO: Govor Seke Sablić na protestu