Foto: Tanjug/Rade Prelic, Arhiva; Srbija.gov.rs

Vlada Srbije napušta osam ministara iz prethodnog saziva, a razlozi zbog čega su pojedini političari odlaze sa ministarske pozicije sežu od "umora i zasićenja" funkcijom, preko afera, pa sve do toga da su pojedinci imali toliko loš rejting u javnosti da čak ni kišobran vlasti nije mogao da ih održi u Nemanjinoj 11.

Pročitajte još...

Goran Trivan – Vučić nije znao „da li je živ“

Ministar ekologije odlazaće Vlade Srbije Goran Trivan, za kojeg se svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspitivao da „da li je živ“, očigledno nije opravdao očekivanja stranke i premijerke Ane Brnabić. Političar koji je svojevremeno obavljao funkciju gradskog sekretara za ekologiju u Beogradu, bezuspešno je izvršio tranziciju od sekretara do ministra, te je posle jednog mandata ostao bez pozicije u Vladi. Ujedno, njegov odlazak sa funkcije ide u prilog i tezi  „srezivanja“ ministarskih pozicija Socijalističkoj partiji Srbije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Trivana su opteretile i afere – od „natezanja“ oko toga ko će se baviti poslovima odlaganja i obrade otpada, preko spalionice u Vinči, do rekordnog zagađenja u prestonici, aktuelnog i početkom godine i danas. Uz to, Trivanovu poziciju dodatno otežava činjenica da će SPS teško dobiti više od tri resora u Vladi – ako i toliko.

Rasim Ljajić – sit funkcije

Malo zbog zasićenja funkcijama u Vladi Srbije, malo i zbog kritika da je od 2000. konstanta u svakoj vlasti, Rasim Ljajić je još pre objavljivanja spiska ministara istakao da više ne želi da bude deo Vlade Srbije, te da će neko drugi iz njegove Socijaldemokratske partije Srbije preuzeti resor koji je on do sada vodio.

Podsetimo, Ljajić je u ranijim izjavama za medije istakao da se zasitio prisustva u Vladi, te da su mu posebno  dosadile šale na račun njegove dugovečnosti u njoj. Osim toga, ne treba zaboraviti ni da su vesti o njegovom povlačenju postale naročito učestale nakon što je ministar prošao krzo „toplog zeca“ – specijalitet koji mu je 2018. godine priredio Vojislav Šešelj, lider SRS, koji ga je optužio da je, ni manje ni više, nego – trgovac drogom.

Rasim Ljajic
Rasim Ljajić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Goran Knežević – Briga o zdravlju ispred politike

Ministra privrede iz Vlade odlazi ne zbog afera niti zbog loših rezultata (makar takvih spekulacija nije bilo u SNS), nego zbog narušenog zdravlja. Poznato je da je ministru početkom 2018. godine dijagnostikovan limfom centralnog nervnog sistema. Posle dugog i napornog lečenja, Knežević je pobedio u teškoj životnoj bici, ali ni sam nije izrazio želju da ostane u Vladi i nastavi da obavlja tako zahtevan posao.

Foto:N1

Vladan Vukosavljević – uvrede i sukobi

Ministar Vukosavljević se, mišljenje je velikog dela javnosti, pokazao nedostojnim da obavlja ovu funkciju. To je potvrdio u poslednjem obraćanju javnosti kroz sramno saopštenje ministarstva u kom je, nakon demoliranja izložbe stripova u Zemunu, praktično izjednačio huligane i strip-umetnike. Rečnik neprimeren osobi koja obavlja funkciju ministra kulture doprineo je lošoj slici u javnosti Vladana Vukosavljevića, kojeg kulturni radnici neće pamtiti po rezultatima u unapređenju njihovog položaja.

Vladan Vukosavljević/Foto: Zoran Lončarević

Nenad Popović – Moskva je daleko

Nenad Popović je zaslužan za „najteži dan“ Ane Brnabić kao premijerke, što je premijerka svojevremeno i izjavila nakon svađe sa njim na sednici Vlade Srbije. Podsetimo, Popović je negodovao zbog pojave gej slikovanica, a sa Brnabić se sukobljavao i zbog tvrdnje da je „Briselski sporazum mrtav“ i da nema ništa od EU integracija Srbije.

Popovića nisu zaobišle ni afere. Prema navodima KRIK-a iz 2017. godine, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije Nenad Popović je poslovanje svojih komapnija prebacio u ofšor zone i na taj način je izbegao plaćanje poreza.

Tako je on  postao jedan od aktera međunarodnog skandala zvanog “Rajski papiri” i našao se na spisku onih koji su u poreskim rajevima sakrili bogatstvo i tako izbegli obavezno plaćanje poreza.

Nenad Popović / Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

KRIK je pisao da Popovićevi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, a njihova tržišna vrednost je veća od 100 miliona, što ga čini ubedljivo najbogatijim političarem u zemlji.

Uz činjenicu da je na delu, po svemu sudeći, čišćenje Vlade Srbije od „ruskih kadrova“, sudbina Nenada Popovića u Nemanjinoj 11 je još uvek nepoznata.

Mladen Šarčević – bahatost i krađa testova

Svađe sa novinarima, napuštanje emisija i bahat pristup doprineo je lošem rejtingu u javnosti Mladena Šarčevića, odlazećeg ministra prosvete. Problemi su se gomilali, a sve je kulminiralo prethodne godine nakon polaganja male mature. Naime, informacija da je došlo do krađe testa iz matematike dovela je do opšte pometnje, nakon čega je  uhapšen otac jednog maturanta, radnik štamparije Politika AD. Ovakvoj situaciji delom je kumovala odluka Ministarstva prosvete, kojem je rukovodio Šarčević, da promeni mesto štampanja testova, koje je prvobitno bilo u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca. Resorni ministar Mladen Šarčević zbog čitave situacije nije podneo ostavku, iako su mnogi smatrali da je upravo on najodgovorniji zbog toga što je došlo do krađe testova.

Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić

Nela Kuburović – ona odlazi, zaova dolazi

U periodu dok je obavljala funkciju ministarke pravde Nela Kuburović gotovo da je bila neprimenta. Poslednji put kad je u žižu javnosti dospela nakon informacije da je kompanija njenog supruga Bojana Kisića(koji je inače brat novopostavljene ministarke za Darije Kisić Tepavčević), dobila 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima.

Foto:Vesna Lalić

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama. Samo u aprilu 2020, NITES je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra.

Odlazak Kuburović sa mesta ministarke pravde očigledno je preuzrokovan njenom neaktivnošću, čemu je u poslednjih godinu dana kumovala i činjenica da je postala da je dobila prinovu. Inače, Darija Kisić Tepavčević, nova ministarka za rad, sestra je supruga Nele Kuburović.

Slavica Đukić Dejanović – još jedan kadar manje

Foto: Vladislav Mitić

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku nije u prethodnom periodu bila akter afera, ali je u novoj preraspodeli ministarstva ostala bez funkcije. Resor koji je do sada pripadao socijalistima, dodeljen je Srpskom patriotskom savezu Aleksandra Šapića, te će ubuduće o demografiji brinuti član ove partije Ratko Dmitrović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare