Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, ali i ocenilo da prikazivanje "skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije".

„Prizori sa iskasapljenijm bebama odsečenih udova ili sa sekirama u glavama nedonoščadi predstavljaju patologiju i devijaciju svesti, a ne umetnost u bilo kom njenom obliku“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje, ma koliko neko želeo to da opovrgava, „ovo društvo i dalje ume da razlikuje dobro i zlo u njihovim osnovnim sadržajima i postojaće sve dok to bude umelo“.

U saopštenju se navodi da napad nije smeo da se dogodi, ali da ni izložba „sa onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena“.

„Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja i pripada ‘podzemlju’ ljudskog duha, kao što i napadači na nju pripadaju huliganskom podzemlju“, ocenilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je osudilo oba modela ponašanja i pozvala društvo da poštuje zakonske norme i opšteprihvaćena moralna načela, kako bi se izbegle sve potencijane situacije sličnog karaktera.

„Od nadležnih organa očekujemo da pronađu i privedu pravdi lica koja su upadom na izložbu i drugim nedopuštenim radnjama ugrozili javni red i mir“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare