Foto: TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

"Eskalacija sukoba na severu Kosova posledica je odsustva strategije i politike Vučićevog režima u vezi sa Kosovskim pitanjem. Balansiranje između objektivnog odustajanja od elemenata državnosti i medijsko-retoričkog negovanja kvazipatriotskih kosovskih sentimenata, proizvelo je neverovatne napetosti i dovelo do gotovo neodrživog života Srba na Kosovu", navodi se u saopštenju stranke Zajedno.

„Aleksandar Vučić nam je još jednom pokazao spremnost da žrtvuje bezbednost i živote građana na  Kosovu i Metohiji za račun sopstvene vlasti. Nakon dramatičnih događaja u regionu Banjska, bilo je očekivano da se nadležne institucije obrate javnosti Srbije. Umesto toga, isčekivanje informacija do večernjih sati ostavilo je prostor za bujanje straha i strepnje među građanima“, ističu iz ove stranke.

Konačno, kako iz Zajedno navode, iz konferencije za medije nismo dobili mogućnost da razumemo šta se na severu Kosova dogodilo, ko su učesnici i inicijatori ovog incidenta, šta je konkretan povod za sukob koji je odneo nekoliko života, kakve su veze državnog vrha i Srpske napredne stranke sa vinovnicima ovog događaja, ko je naoružao napadače i kojoj grupaciji oni pripadaju.

„Od Aleksandra Vučića zahtevamo jasne i nedvosmislene dogovore na ova pitanja iz dva osnovna razloga. Prvi je umirenje javnosti i uveravanje da nasilni događaji nisu instruisani i organizovani od strane srpskih državnih struktura. Drugi razlog odnosi se na razjašnjenje pitanja saradnje između državnih, odnosno naprednjačkih struktura sa političkim elementima Srba na Kosovu“, navodi Zajedno.

Javnosti Srbije nesporno je važno, kako kažu, da razume u kojoj meri su politički entiteti na severu Kosova u saradnji sa Vučićem, a u kolikoj meri nezavisno deluju.

„Odgovori na ovo pitanje esencijalni su za naše shvatanje pregovora oko statusa Kosova budući da uticaj države Srbije na razrešenje ovog pitanja zavisi od objektivne mogućnosti da naše institucije utiču na delovanje srpskih entiteta na Kosovu. Važno je da nam se jasno kaže da li su nedeljni incidenti povezani ili nisu povezani sa instrukcijama naprednjačkog režima i da li u ovim događajima postoje elementi kriminalnog delovanja. Stranka Zajedno zahteva da javnost Srbije odmah dobije odgovore na ova pitanja“, zaključuju iz Zajedno.

***

BONUS VIDEO: Kosovski specijalci sa dugim cevima nalaze se na raskrsnici na ulazu u Banjsku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare