Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

"Srbi, i to ne ljudi iz centralne Srbije kako su lagali, su se pobunili i ne žele više da trpe Kurtijev teror. Od 3. novembra od kada je Kurti smenio komandira Đurića, 62 puta su koristili kosovsku policiju protiv Srba, 22 eskalatorna poteza na severu Kosova, 56 etnički motivisanih napada na Srbe. Bilo je samo pitanje kada će, posebno oni koje policija progoni i koji se stalno kreću na relaciji centralna Srbija-Kosovo da pokušaju da učine nešto za sebe i svoje porodice. Ne želim da opravdam ubistvo albanskog policajca, to jeste za osudu i to nikome nije trebalo u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti glavni organizator haosa na KiM", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Za svega sat i dvadeset minuta tih nekoliko desetina Srba bili su u potpunom okruženju, očigledno je to urađeno zajedno sa međunarodnim snagama. Sproveden je brutalan napad na njih i pitali smo se na početku zbog čega to KFOR ne radi, bilo bi manje žrtava. Prema našim informacijama kojima mi raspolažemo, to je da su trojica Srba potvrđeno sa Kosova stradali. Dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani. Dvojica su teško ranjena, a postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo. Pratili smo, presretali, šta je ta albanska policija radila, mi ćemo vam pokazati dokaze, možda čak već tokom konferencije, čekamo samo zbog prevoda“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da je pitanje je da li će jedno lice preživeti samo zato što nisu hteli da mu ukažu pomoć, te da „mi imamo tonski snimljeno kako se albanska policija smeje i kako govore ‘pusti ga da umre'“.

Vučić je naglasio da je Aljbin Kurti jedini krivac, a da crkva ni na koji način nije bila umešana u incident, kao i da vojska i policija iz Srbije nemaju nikakve veze sa incidentom.

„Samo su hteli da se krivica svali na Beograd i da pokažu da imaju svako pravo da napadaju građane na severu Kosova“, kazao je Vučić.

Predsednik je, govoreći o reakciji Zapada na današnji sukob u Banjskoj na severu Kosova, rekao da im je „licemerje srednje ime“ i poručio da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

„Sve vreme su tražili razlog i uvek će da traže razlog da za bilo šta okrive Srbiju, kako bismo priznali Kosovo. Možete da uradite šta god hoćete, nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo. Nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo, nakaradnu tvorevinu koju ste napravili bombardovanjem Srbije i svim mogućim lažima. A da li smo spremni da razgovaramo, razgovaraćemo uvek“, kazao je Vučić.

Na pitanje novinarke N1 Vučić je rekao da ona insinuira da je srpska vojska dala uniforme i da je Srbija kriva za današnja dešavanja.

„To nisu uniforme ni Vojske Srbije ni policije Srbije. Uniforme se kupuju svugde na tržištu i nije ih teško naći. Ja već mesecima govorim da se podiže otpor i pobuna kod naroda na severu i svuda, koji hoće da se organizuju između ostalog zato što mi bez dozvole KFOR-a ne možemo da uđemo osim ako hoćemo da uđemo u sukob“, rekao je Vučić i napomenuo da je danas razgovarao sa više predstavnika Srpske liste, kao i sa Petrom Petkovićem.

„Grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu KiM, zatim dolazi kosovska policija koja pokušava da ukloni barikade, nakon čega dolazi do sukoba u kojem je albanski policajac ubijen i ranjeno jedno lice“, naveo je Vučić na samom početku konferencije za medije i dodao da se nisu ranije obratili, jer je bilo neophodno vreme da ispitaju šta se dogodilo i da se donesu odluke koje će Srbija sprovesti.

„Imali smo ceo dan sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, odluke ćemo donositi pažljivo, detaljno ih primremiti, i sa tim odlukama izaći pred naš narod u danima pred nama, pozivamo međunarodnu zajednicu da se formira ZSO i da na severu Srbi budu policajci, jer to je jedini načini da Srbi više ne budu proterivani i da više ne bude sukoba“, istakao je Vučić.

Podsetimo, u pucnjavi na severu Kosova poginuo je jedan policajac albanske nacionalnosti, dok su najmanje dvojica ranjena. Do pucnjave je došlo u selu Banjska, a kosovska policija tvrdi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su primetili blokadu puta. U razmeni vatre ubijena su trojica napadača.

Kosovska policija potvrdila je da je petoro uhapšenih, od čega je jedna osoba direktno povezana sa pucnjavom, dok je njih četvoro osumnjičeno za logističku podršku. Prema navodima policije, kod njih su pronađene radio stanice, municija, značajna količina oružja.

Iz Eparjije raško-prizrenske su saopštili da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Situacija u manastiru Banjska trenutno je mirna,a naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir.

Sve najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: U ataru sela Banjska čuje se sporadična pucnjava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar