Foto: N1

Centralna izborna komisija Kosova objavila je spisak biračkih centara na referendumu o smeni gradonačelnika u opštinama na severu - Leposavić, Zubin-Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

Od planirana 43 biračka mesta, CIK je uspeo da obezbedi 23, od kojih će osam biti u Leposaviću, pet u Zubinom Potoku, pet u Zvečanu i pet u severnoj Mitrovici, prenosi prištinska Koha.

Za razliku od prošlog puta kada se glasalo, 23. aprila 2023. godine, sada birački centri neće biti kontejneri, već javni prostor, sala i imovina AKP.

„Članovi CIK-a su insistirali na otvaranju svih biračkih centara na severu, uprkos protivljenju direktora škola koje postavljaju nelegalne strukture“, navodi Koha.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaju da se sa spiska objekata koji će se koristiti kao takvi centri, očekuje ukupno šest škola u četiri opštine.

Prtedstavnici Srba na Kosovu pozvali su na bojkot referenduma za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, navodeći više razloga, nakon čega su zemlje Kvinte – SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija, pozvale na preispitivanje takve odluke.

Za razrešenje predsednika opština, prema uputstvu Ministarstva za lokalnu samoupravu, potrebano je da glasa 50 odsto biračkog tela plus jedan birač.

BONUS VIDEO: Trajković i Gogić o Kosovu u SE

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar