Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) usvojili su večeras dvotrećinskom većinom izveštaj Dore Bakojani, kojim se Komitetu ministara SE preporučuje da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Nakon današnje rasprave, za izveštaj je glasao 131 poslanik od 171 prisutnog. Protiv je bilo 29, dok je 11 bilo uzdržano.

Podsetimo, pred poslanicima je danas bio Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo, koji preporučuje ulazak Kosova u Savet Evrope. Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojanis usvojio je 27. marta Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju. Ona je danas u obraćanju ponovila ukratko sadržaj dokumenta.

Izvestilac Dora Bakojani predložila je Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) da Komitetu ministara SE preporuči prijem Kosova u tu organizaciju.

„Izveštaj o aplikaciji Kosova, o kojem će glasati Parlamentarna skupština Saveta Evrope, ne dotiče se pitanja priznanja ili ne priznavanja statusa Kosova, već to ostaje prerogativ država“, naglasila je ona.

„Ovo je komplikovano pitanje sa kojim se nikada nismo suočili i zato smatram da nema boljeg mesta od PSSE za takav razgovor“, rekla je Bakojani u raspravi u PSSE.

Podsećajući na proces kojim je Komitet ministara SE zatražio od nje kao izvestitelja da sačini izveštaj o aplikaciji Kosova, Bakojani je istakla da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija, ali da su konstatovana tri ključna problema – poštovanje odluke Ustavnog suda u slučaju imovine manastira Visoki Dečani, eksproprijacije i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Bakojani je rekla da je Kosovo uspešno rešilo ono što je identifikovano kao najvažniji slučaj kršanje vladavine prava na Kosovu, odnosno primena odluke Ustavnog suda.

Ona je navela da će svaki slučaj nelegalne eksproprijacije imovine biti tema pred Evropskim sudom za ljudska prava, dok je najvažnija tema za srpsku zajednicu ZSO, ugaoni kamen u dijalogu Beograda i Prištine, pomenuvši i deo iz Ohridskog sporazuma da se sve u pregovorima o ZSO mora odvijati unutar dijaloga.

Bakojani je naglasila da je od objave izveštaja dobila brojne kritike i lične uvrede na svoj račun, pre svega od država koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

„Da je Komitet ministara tražio moj stav o državnosti Kosova, nikada ne bih prihvatila ulogu izvestioca, ali ne radi se o tome i ovo smatram kao važan dokaz svog integriteta“, rekla je Bakojani.

Za ovu tačku dnevnog reda zasedanja PSSE prijavljeno je više od 60 govornika, a predsednik PSSE najavio je da će debata trajati do 19:15 kako bi bilo prilike da se odgovori na primedbe poslanika i glasa o toj tački dnevnog reda do 20 sati. Ako Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvoji Mišljenje, konačnu odluku o članstvu Kosova doneće Komitet ministara Saveta Evrope sredinom maja.

Rasprava o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope Foto:Screenshot/pace.coe.int

Mađarska delegacija protiv, poslanik iz Rumunije podržava ulazak, obratio se i bivši premijer Grčke Aleksis Cipras

Predlog Dore Bakojani podržale su političke grupe Alijanse liberala i demokrata za Evropu (ALDE), grupa Evropske narodne partije (EPP/CD), i grupa socijalista, demokrata i zelenih (SOC).

Predstavnik grupe liberala i demokrata (ALDE) negadašnji premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je tokom rasprave da je Priština „konačno“ odlučila da primeni odluke Ustavnog suda o manastiru Dečani, ali je dodao da to ne može biti dovoljno za podršku pristupanju. On je rekao da su potrebne akcije u vezi sa zakonom o eksproprijaciji i dobronamerni predlozi za formiranje Zajednice srpskih opština, uključujući i mapu puta.

Predstavnik mađarske delegacije Zolt Nemet rekao je da Evropska konzervativna partija, iako u principu podržava članstvo Kosova u PS SE, ne može da prihvati izveštaj Bakojani.

On je naveo da je neformiranje ZSO prvi razlog i dodao da ukoliko PS SE odustane od toga sumnja da će kosovske vlasti ikada formirati ZSO i upitao predstavnike Odbora za politička pitanja zbog čega nisu prihvatili dva amandmana koji se tiču tog pitanja.

„Nadam se da će Komitet ministara biti malo mudriji od nas i uspeti da ubedi Kosovo da je ZSO od suštinskog značaja za članstvo u SE. Nadam se da ćemo uspeti da zadržimo Srbiju u Savetu Evrope i uticaj Saveta Evrope u odnosu na regionalnu stabilnost Zapadnog Balkana“, rekao je Nemet.

Nemački zastupnik Frank Švabe pohvalio je izveštaj o Kosovu i pozvao da „toj zemlji bude omogućeno članstvo“, dok je Žolt Nemer (Zsolt Nemeth) iz Mađarske, kao predstavnik Evropske konzervativne stranke, rekao je da je protiv predstavljenog izveštaja.

Julijan Bulaj, poslanik iz Rumunije, zemlje koja ne priznaje nezavisnost Kosova, rekao je u govoru nakon Bakojani kako je Kosovo spremno i da zaslužuje da uđe u Savet u Evrope.

On je naveo da očekuje da ta „zemlja ispuni obaveze koje proizlaze iz članstva“

„Ne treba da idemo na pogrešan put poput Republike Srpske za Kosovo“, izjavio je Bulaj.

„Naša borba nije za države, već za prava pojedinaca. Branimo prava pojedinaca, a ne država i etničkih grupa. Kosovo je spremno i zaslužuje bude primljeno u Savet Evrope, ali mora da osigura odgovarajuću zaštitu srpske zajednice“, rekao je Bulaj.

Član iz Italije Pjero Fasino izjavio je da je sporazum između Beograda i Prištine ključan, ali da je preduslov formiranje Zajednice spskih opština.

Pantić Pilja: Ako dozvolite Kosovu da pristupi Savetu Evrope bez uspostavljanja ZSO, Zajednica nikada neće biti uspostavljena

Parlamentarnoj skupštini se obratila i šefica delegacije Srbije Biljana Pantić Pilja i tom prilikom je ocenila da bi ulazak Kosova u Savet Evrope otvorio Pandorinu kutiju.

Ona je ocenila da se „prijemom nečeg što nije država zaobilaze pravila Saveta Evrope“.

Ona je podsetila da je Bakojani jasno rekla da Kosovo mora da ispuni tri uslova za članstvo u Savetu Evrope i da će tek tada dati svoje pozitivno mišljenje, od kojih je prvi i osnovni uslov formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je obaveza Prištine propisana Briselskim sporazumom pre 11 godina.

„Osnivanje ZSO je osnovni preduslov za dijalog Beograda i Prištine. Upamtite, ako dozvolite da takozvano Kosovo uđe u Savet Evrope bez prethodnog uspostavljanja ZSO, ZSO nikada neće biti uspostavljena“, naglasila je Pantić Pilja.

Podsetila je da je Bakojani rekla da je osnivanje ZSO neophodan uslov za efikasnu zaštitu ljudskih prava nacionalnih manjina i ocenila da je Bakojani pokazala da joj „nedostaje integritet i da je licemerna“.

„Statut Saveta Evrope potvrđuje da samo evropska država u kojoj postoji vladavina prava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava može postati članica Saveta Evrope. Zašto onda ne pričate o ljudskim pravima Srba“, upitala je Pantić Pilja.

Pilja je navela da će Srbija razmotriti da li će ostati članica organizacije koja krši međunarodno pravo.

„Ako pustite Kosovo u članstvo Saveta Evrope, isterujete Srbiju“

„Ako pustite Kosovo u članstvo Saveta Evrope, isterujete Srbiju“, poručila je poslanica iz Srbije Dunja Simonović Bratić i upitala kolege iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da li je ta odluka jednostavna za njih.

Simonović Bratić je na kraju debate o izveštaju Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za članstvo u SE rekla da su jutros odbijeni svi amandmani delegacije Srbije, pod obrazloženjem da „nisu logični“.

„Nije logično što ovo predstavlja pad svih vrednosti Saveta Evrope“, rekla je ona i upozorila da će odluka o Kosovu ohrabriti sve separatističke pokrete u različitim državama.

Budte pripremljeni za dane koji dolaze, poručila je Simonović Bratić.

Poslanica iz redova Evropske narodne partije i članica delegacije Srbije Elvira Kovač rekla je da se u odnosima Beograda i Prištine može govoriti o četiri paralelne realnosti, a navžaniji je svakodnevni život i bezbednost građana.

„Ne možemo zaboraviti na proces eksproprijacije u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u kojima su i međunarodne organizacije i pojedine ambasade ukazale da se nisu poštovali ni zakoni koje je Priština donela“, naglasila je Kovač.

Ona je ukazala da obaveza Prištine da uspostavi ZSO nije ispunjena 11 godina otkako je potpisana, a sada se to ostavlja kao obaveza posle članstva.

„Kako verovati da će Priština pod sistemom monitoringa ispuniti tu obavezu, kada su Aljbin Kurti i Vjosa Osmani jasno rekli da su ispoštovali odluku Ustavnog suda Kosova o imovini manastira Visoki Dečani samo zbog članstva u SE“, upitala je Kovač.

Elvira Kovač Rasprava o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope Foto:Screenshot/pace.coe.int

Poslanik iz Jermenije uporedio slučaj Kosova sa Nagorno Karabahom

Poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz Jermenije Armen Gevorgani istakao je da je selektivan pristup jedan od ključnih izvora nestabilnosti, poredeći slučaj Kosova sa Nagorno Karabahom.

Gevorgani je u debati o aplikaciji Kosova u Savet Evrope ukazao na problem Nagorno Karabaha, odakle su Jermeni etnički očišćeni, zbog čega veruje da je ovo prilika da se ukaže na dvostruke standarde i zatraži povratak Jermena u oblast koju naseljavaju od davnih vremena.

Poslanik PSSE iz Bosne i Hercegovine Branislav Borenović postavio je pitanje poslanicima kako bi glasali danas da se odlučuje o prijemu dela njihove teritorije u SE.

„Svedočimo drastičnom primeru kolapsa međunarodnog prava u srcu Evrope, udaru na suverenit i integritet članice SE i Ujedinjenih nacija, Srbije“, ukazao je Borenović.

Borenović je predočio da je Kosovo teritorija koju ne priznaje pola sveta, nije član UN, niti je ispunilo nijednu obavezu iz dijaloga koji vodi sa Srbijom, pre svega onu koja se odnosi na Zajednicu srpskih opština.

Vi sve ovo radite u teškim vremenima, kada Beograd i Priština pokušavaju da normalizuju odnose, kazao je Borebović.

Borenović je istakao i da se u PSSE postavlja presedan i kreira novo pravilo, kojim se šalju poruke Kataloniji, Škotskoj, severnoij Italiji, Južnom Tirolu, Fladnriji i delovima Ukrajine.

„Šaljete poruku i mojoj Republici Srpskoj da možemo biti primljeni u SE“, upozorio je Borenović i predvideo da će se u narednom vremenu videti posledice ovog glasanja.

Biću protiv ovog predloga i smatram da je bez konsenzusa Srbije neprikladno donositi ovakve odluke, zaključio je Borenović.

„Članstvom Kosova u SE građani postaju ravnopravni sa drugim narodima u evropskoj porodici“

Poslanik sa Kipra Džord Lukaidis rekao je da se mora postaviti pitanje da li će članstvo Kosova služiti miru, stabilnosti i prosperitetu i da li će evropske aspiracije Zapadnog Balkana biti oslabljene ili ojačane.

Upitajmo se da li ćemo postaviti osnove za više tenzija, kojima smo svedočili i u 2023. godini, upitao je on i naglasio da treba uzeti u obzir legitiman argument Srbije da Kosovo ima negativan rezultat u poštovanju ljudskih prava i da je izostalo formiranje ZSO.

Lukaidis smatra i da članstvom Kosova u SE bez ispunjenja neophodnih merila Priština neće biti podstaknuta da nastavi sa reformama.

Mislim da će ovo stvoriti opasan presedan i smatram da će status pre standarda ugroziti dijalog o normalizaciji odnosa, naveo je on.

Arben Gaši, kao član delegacije Kosova koja ima status posmatrača u PSSE, istakao je da članstvom Kosova u SE građani postaju ravnopravni sa drugim narodima u evropskoj porodici.

„Predugo je naš narod patio od isključenosti i neporavde, a danas stojimo pred vama jednaki, spremni da zauzmemo svoje mesto“, kazao je Gaši.

Članstvo u SE nije samo pitanje od političke važnosti za Kosovo, već moralni imperativ za sve koji veruju u principe demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, dodao je.

Gaši je zatražio od poslanika PSSE da danas budu na pravoj strani istorije, uz Kosovo.

Poslanik Evropske narodne partije Ljuljzim Baša rekao je da je Kosovo već član pojedinih mehanizama SE, Venecijanske komisije i Razvojne banke SE, a da se sada građanima omogućava pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

On je uveren da će to omogućiti, pre svega kosovskim Srbima, da se obrate tom sudu.

***

BONUS VIDEO – „Kasno Marko na Kosovo stiže“: Slađana Prica o sednici u SE i reakcijama Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare