Aleksandar Vučić I Derek Šole Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Nhac NGUYEN / AFP / Profimedia

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole posetiće Beograd 12. januara, gde će obaviti niz razgovara sa vrhom države oko aktuelnih pitanja najviše u vezi sa situacijom oko rešavanje pitanja Kosova. Iako smo navikli da poruke Vašingtona najčešće prenosi specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar, ovoga puta planove i ideje SAD preneće Šole.

Šole će 12. januara boraviti u Beogradu gde će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

„On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom“, navedeno je ranije u saopštenju Stejt departmenta.

Ko je Derek Šole?

Šole je zaposlen u Stejt departmentu u rangu podsekretara kao viši politički savetnik državnog sekretara za veliki broj pitanja. Bio je na brojnim pozicijama kako u Stejt departmentu, tako i u Beloj kući i Ministarstvu odbrane.

U periodu od 2012-2015. godine, Šole je obavljao funkciju pomoćnika američkog sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednosti, a bio je je zadužen za odbrambenu politiku SAD prema Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Derek Šole Derek Chollet
Derek Šole Foto: EPA-EFE/STR

Kada je reč o Beloj kući, Šole je radio kao specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za strateško planiranje u osoblju Saveta za nacionalnu bezbednost.

Od 2009. do 2011. bio je glavni zamenik direktora Štaba za planiranje politike Stejt departmenta. Služio je u prelaznom timu Bajden-Haris Stejt departmenta 2020, kao i u prelaznom timu Obama-Bajden NSC 2008.

U periodu Klintonove administracije, Šole je bio pisac govora ambasadora u UN Ričarda Holbruka, a služio je i kao specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota.

Njegov prvi zadatak u Stejt departmentu bio je kao pripravnik u osoblju za planiranje politike 1992. godine, navodi se u biografiji.

Pored toga, od 2016-2020. godine, Šole je bio izvršni potpredsednik i viši savetnik za bezbednosnu i odbrambenu politiku u Maršal fondu SAD.

Autor je, koautor ili kourednik osam knjiga o američkoj spoljnoj politici i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, uključujući medalju Ministarstva odbrane SAD za istaknutu javnu službu, medalju američkog sekretara za odbranu za izvanrednu javnu službu, i Superior Honor Avard Stejt departmenta. Diplomirao je na Kornelu, odrastao je u Linkolnu, Nebraska.

Šole je još u decembru trebalo da poseti zemlje Zapadnog Balkana, ali je tada turneja otkazana budući da je bio zaražen koronavirusom.

„Žao mi je što moram da odložim put na Balkan i u Brisel zbog pozitivnog testa na korona virus. Nastaviću da se bavim svim pitanjima u regionu Balkana i radujem se dolasku početkom sledeće godine“, napisao je Šole tada na Tviteru.

Šole je do sada obavio nekoliko telefonskih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gde su razgovarali o rešavanju aktuelnih problema na Kosovu.

Bonus video: Kristofer HIll intervju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare