Derek Šole Derek Chollet
Derek Šole Foto: EPA-EFE/STR

Izjava savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea, u kojoj je pohvalio Srbiju i kritikovao Kosovo zbog insistiranja na preregistraciji tablica dovela je do velikog negodovanja kod kosovskih Albanaca.

Šole, koji je inače specijalni savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, juče je telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega je na Tviteru podelio svoj pozitivan utisak.

„Dobro je razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Razmenili smo naše razočaranje odlukom Kosova da ne odloži odluku o registarskim tablicama, razgovarali smo o našoj posvećenosti da smanjimo tenzije, obezbedimo napredak u dijalogu sa EU, normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i unapredimo evrointegracije Srbije“, napisao je na Tviteru Šole.

Upravo je ovakav status bio dovoljan da na oštar način reaguju korisnici Tvitera.

„Režim registarskih tablica? To se zove vladavina prava, a ne „režim“. Zgrožen sam čitanjem takvog jezika od strane našeg partnera. Razočaravajuće“, napisao je jedan Albanac.

Bilo je i onih koji su napisali da Šole treba da se srami zbog takvih izjava.

„Derek Šole otvoreno staje na stranu proruskog autokrate i istovremeno javno ponižava jednu od naj proameričkih/EU zemalja na svetu. Očekivao sam takvu izjavu od Rusije“, naveo je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar