Prema informacija do kojih je došao portal Nova.rs, iz diplomatskih krugova, Srpska napredna stranka vrši pritisak na međunarodne aktere da konačan izveštaj ODIHR-a ne sadrži sve izborne nepravilnosti koje su posmatrači zabeležili 17. decembra.

Prema rečima našeg izvora iz Brisela, kako se bliži objavljivanje finalnog izveštaja ODIHR-a tako se pojačavaju pritisci pojedinih zemalja da ne bude objavljeno sve što su strani posmatrači primetili kao izborne nepravilnosti.

“U tim pritiscima prednjače zemlje sa kojima vladajuća stranka u Srbiji (SNS) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju bliske odnose, a ono što smo primetili jeste da postoji jasna sugestija koje su to stavke budućeg izveštaja koje su sporne za vlast u Beogradu s obzirom na to da identični zahtevi, da se ublaži izveštaj, dolaze sa različitih mesta”, navodi naš izvor.

On dodaje da ponašanje pojedinih predstavnika država koje insistiraju na ublažavanju izveštaja ukazuje da nisu baš svi u Evropskoj uniji iskreni kada je u pitanju zalaganje za vladavinu prava i demokratski izborni proces u Srbiji, te da je jasno da se vode interesima koji nisu u skladu sa onim što su osnovni postulati EU.

“Ipak treba istaći da će sprovođenje te ideje ići veoma teško, s obzirom na to da vladajuće stranke u Nemačkoj pružaju podršku međunarodnim posmatračima da objave kompletan izveštaj bez izuzimanja ključnih detalja koji su neophodni da bi se razumelo šta je bilo sporno tokom sporvođenja izbornog procesa u Srbiji”, dodaje naš izvor.

Šta su preliminarni nalazi ODIHR – šta to Vučića žulja?

Prema preliminarnim nalazima sa kojima je misija ODIHR-a izašla samo dan nakon održanih izbora, odnosno 18. decembra, notirano je da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

„Rekli smo u preliminarnom izveštaju da su glasači dovođeni iz drugih zemalja da glasaju na lokalnim izborima u Beogradu, mi smo to notirali“, kazao je šef ODIHR-a Albert Džonson.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz prve ruke o svim nepravilnostima, imenom i prezimenom, govorili su brojni posmatrači, među kojima su šef posmatračke misije Evropskog parlamenta Klemen Grošelj i evroposlanik iz Andreas Šider.

Grošelj je u intervju za portal Nova.rs rekao da su ovogodišnji izbori u Srbiji bili drugačiji u odnosu na prethodne jer su ovoga puta sve izborne mahinacije bile neskrivene i otvorene.

Klemen Grošelj Foto:printscreen/youtube/Renew Europe

“Generalno, atmosfera izbora je bila drugačija čak i u odnosu na prošlu godinu. Ovih primera koje sam naveo, oko ubacivanja glasačkih listića u kutije, bustiranja glasača i svega ostalog što se događalo, nije bilo. Sad je sve to bilo toliko otvoreno. Posmatrači su to sad videli. I to je ono što razlikuje ove izbore od izbora ranijih godina. Ne kažem da su u prošlosti stvari bile bolje, ali su bile sofisticiranije. Sad je to bilo otvoreno, brutalno”, kazao je Grošelj za naš portal.

S druge strane Šider je rekao da ono što je video na izborima u Srbiji nije nikada nigde video.

„Pre svega da budem jasan, ovo nije u skladu sa evropskim standardima, ovo je daleko od bilo kakvih standarda. Posmatrao sam mnoge izbore, ovi su daleko od standarda na koje smo navikli. Oni koji imaju moć i kontrolu nad ovim izborima loše rade i ne rade u interesu svoje zemlje“, ocenio je on.

Foto:Martin Juen / imago stock&people / Profimedia

Takođe, Šider je poručio da je neophodno sprovesti međunarodnu istragu, ili bar ponoviti izbore u Beogradu, ali pod novim uslovima, što se vlastima u Srbiji nije ni najmanje dopalo, zbog čega su počeli svakodnevni napadi na ovog evroposlanika.

Iz Srbije odmah krenuli napadi

Nakon objavljivanja izveštaja i izjava koje su međunarodni posmatrači dali medijima, usledila je kanonada napada od strane vladajuće Srpske napredne stranke.

Najglasniji u napadima bio je sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je optužio evroposlanika Šidera da je pokrao predsednika svoje partije u Austriji a ovde došao da „soli pamet“.

„Jedan je počeo da cokće pa brzo prestao da cokće… Otišli na biračka mesta i nisu videli nepravilnosti, ali su posle videli na društvenim mrežama… Oni su pokrali predsednika svoje partije u Austriji, a došli su ovde da nama ovde sole pamet?“, rekao je Vučić.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Nakon optužbi na račun Šidera, prorežimski mediji počeli su da pišu i o njegovoj supruzi Sonji Veseli Šider.

Na molbu da prokomentariše napade koji dolaze iz vrha srpske države, Šider je rekao za Novu da ne pridaje značaj onome što dolazi od zvaničnika iz Beograda

„Svako zna da je to što govore potpuna budalaština. To rade zato što su nervozni i zato što znaju da su kritike svih posmatrača iz Evrope realne. Iskreno, ne bih dalje komentarisao njihove izjave, jer ih vidim kao signal njihove nervoze“, objašnjava Šider.

Ali Vučić i njegova propaganda mašinerija u Srbiji nisu se tu zaustavili već su jedno vreme targetirali i šefa OEBS-a u Beogradu Jana Bratua kog su optuživali da je znao pre završetka izbora da će doći do nereda na ulicama Beograda.

„Pitam šefa OEBS-a u Beogradu, Jana Bratua, i pitam šefa delegacije ODIHR – Da li im je rečeno i ko im je rekao? Mi znamo i ko i kada im je rečeno.“ i dodao „ a onda ću ja da vam dokažem da su znali, samo su ćutali, jer su mislili ako prođe – prođe. Nasilje ne može da prođe“, rekao je Vučić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Očigledno je da je nervoza zbog konačnog izveštaja međunarodne posmatračke misije prisutna sve vreme, vlast se grčevito na svim frontovima bori kako bi uticala na to da konačan izveštaj bude blaži u odnosu na preliminarni te puca iz svih topova, od uvreda u domaćoj javnosti na račun posmatrača do diplomatskih aktivnosti u međunarodnim centrima.

Izveštaj do kraja februara?

Portparolka ODIHR Katja Andruš izjavila je nedavno za N1 da će se potruditi da završe finalni izveštaj o izborima u narednim nedeljama i očekuju da bude objavljen do kraja februara.

Andruš je za N1 rekla da je „saradnja ODIHR sa državnim vlastima važna u svakoj zemlji u kojoj posmatraju“.

„Naši razgovori sa ljudima uključenim u izbore, uključujući zvaničnike vlade i političare širom političkog spektra, kao i civilnim društvom i medijima, su glavni osnov informacija koje prikupimo i ključni element naše metodologije posmatranja izbora“, rekla je ona.

Dodala je da se radi na finalnom izveštaju.

„Koji će sadržati našu procenu celog izbornog procesa, kao i preporuke da se poboljša u budućnosti, za dobrobit svih građana Srbije. Kao i uvek, ODIHR nudi pomoć vlastima u implementaciji tih preporuka.

Posmatračku misiju je zvanično pozvala Srbija. Učestvovao je 361 posmatrač iz 45 zemalja, iz ODIHR, OEBS EP, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta. Izveštaj ne obuhvata samo izborni dan već i okolnosti tokom kampanje.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare