Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je otišao u Veronu u okviru inicijative Zapadni Balkan, ponovo je bio u glavnoj ulozi na tamošnjem sajmu vina. Objašnjavao je domaćinima Italijanima prednosti srpskog grašca, zašto je bila potrebna hrabrost da Makedonci predstave “serai vranac” i zašto su Albanci trebali da sačekaju sa svojom predstavljenom sortom: “Ovo je relativno mlado vino. Morate da sačekate za još pet, šest, 10 godina. Otvorili ste ga malo ranije, treba da se dekantira”.

Da je Aleksandar Vučić veliki ljubitelj vina bilo je jasno još na prošlogodišnjem beogradskom sajmu, kada su ga građani uživo u prenosu gotovo sat vremena gledali kako pije različite vrste vina.

Epizoda u kojoj njegova savetnica za medije pokušava da mu uzme čašu nije se ponovila u Veroni, ali je predsednik Vučić i na tom sajmu imao centralnu ulogu. Praktično je vodio program i objašnjavao i domaćinima, ali i Albancima i Makedoncima prednosti i mane ponuđenih sorti.

Prvo je u društvu Edija Rame i Dimitra Kovačevskog, premijera Albanije i Severne Makedonije, na zajednimčkom štandu govorio o utiscima iz Italije i izrazio očekivanja da će na sajmu biti dosta zainteresovanih italijanskih vinarija za kooperaciju, kako bi bila unapređena srpska industrija vina i tehnologija proizvodnje.

Posle kraćeg govora za okupljenje medije u jednom trenutku je rekao:

“Moramo nešto da probamo”.

“Stevo, daj posluži nešto. Ovde je glavni čovek koji vam može nešto ponuditi”, rekao je Vučić.

Predsednik je potom predstavio grašac i objasnio da je reč o autohtonoj vrsti iz severozapadne Srbije.

“Ovo je dobro aperitiv vino… Zdenka, sve pod kontrolom? Mnogo ljudi iz Srbije je došlo. To znači da prvo ljudima ide posao, žele veći posao, srećan sam što ovo radimo. Naš sajam u novembru će btii čudesan, postaćemo, treći četvrti sajam u Evropi”, rekao je Vučić.

Potom je jedan od domaćina rekao da je predsednik Srbije odličan poznavalac vina, a kad je red došao na makedonski vranac, Vučić je upitao ko je doneo odluku da se to ponudi.

“Serai vranac 2019, deo tikveša, baš se pitam ko je doneo odluku. Enolog? Svaka mu čast na hrabrosti. Serai vranac da ponudite, ja se nikad ne bih usudio da to uradim i svaka im čast na hrabrosti. To je suvlje od kabarne frana na zadnjem nepcu onako… Zato se ja još libim. Mnogo jako”, naveo je srpski predsednik.

Kad je na red došlo albansko vino, Vučić je zatražio čas, kako bi probao i tu njihovu sortu.

“Tog vina nema u Srbiji i Severnoj Makedoniji”, istao je predsednik, a nakon gutljaja dodao:

“Neočekivano dobro balansirano. Zdenka, jesi probala ovo vino? Samo probaj i jedno i drugo, zato što je interesantno”, zaključio je on,

Predsednik je ocenio da je reč o relativno mladom vinu.

“Morate da sačekate za još pet, šest, 10 godina. Morate malo da sačekate za ovo vino. Otvorili ste ga malo ranije, treba da se dekantira”, naveo je Vučić.

Potom mu je neko iz Srbije rekao: “Šefe, svi su reagovali na ovaj grašac. Italijani su odiševljeni grašcom”.

Potom je Vučić ponovio da je reč o autohtonoj sorti i da se mogu očekivati rezultati.

“Veoma je robusno, ali ima dobar potencijal. To je beba”, rekao je Vučić i dodao da je pričao sa italijanskom premijerkom Đođom Meloni i da su se dogovorili da se vide sutra na sajmu.

Dimitar Kovačevski je potom govorio koja su njegova omiljena vina, dok predsednik Srbije nije želeo da odgovori na to pitanje i naveo razlog zbog čega.

“Ja ne mogu o tome da govorim, zato što pijem više od Dimitra i nije fer da to govorim. Bolje da on priča o fudbalu, jer bolje to zna. A o vinima, malo više pijem od njega. Ne mogu da to govorim, zato što zavisi od tog šta želite, uz koju hranu, u kojem trenutku. Zdenka to zna najbolje, a mi što volimo da pijemo vino, nama je to teško da kažemo”, naveo je Vučić.

****

BONUS VIDEO Vučić u Veroni na sajmu vina sa Edijem Ramom