Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras nakon sastanka sa liderima vladajućih stranaka i članovima SNS da će Sednica Skupštine Srbije biti odložena za sedam dana. Kako je rekao, njegova ideja je da beogradski izbori budu 2. juna, a da će svi ostali izbori biti održani u skladu sa zakonskim i ustavnim rokovima.

„Biće odložena sednica Parlamenta za tačno sedam dana da bismo pripremili izbor potpredsednika“, rekao je Vučić.

Dodao je da to ima svoje posledice.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„To ima i svoje posledice, a što se tiče izbora, svi će biti u zakonskom roku. Nema nikakvog lex specialisa, pošto ga niko nije ni tražio. Ja sam napravio jednu formalnu grešku, kada sam rekao da će izbori biti održani 5. maja na Vaskrs. Mislio sam da će svi hteti da se vidi volja naroda, međutim to nije bilo zakonski sasvim precizno. Zakonski precizno je sledeće: Najkasniji datum za raspisivanje izbora je 3. april. I to mora da raspiše predsednik Skupštine, koji do tada mora biti izabran“ – rekao je Vučić.

Prema njegovima rečima, želja mu je da beogradski izbori budu 2. juna.

„Moje ideja je sledeća, da imamo beogradske izbore 2. juna i ti izbori će biti održani 2. juna, jer su se moji prijatelji sa tom idejom saglasili, a ja ću vam reći zašto. Svi ostali izbori biće održani u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima, jer niko ne želi da podnosi bilo kakve ostavke bilo kome za bilo šta i to je bilo jednoglasno odbijeno od strane svih prisutnih“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

On je naveo da će te izbore raspisati Ana Brnabić, kao izabrana predsednica skupštine, 3. aprila da bi bio maksimalan rok od 60 dana za njihovo održavanje.

Vučić tvrdi da nije bilo nikakvog stranog pritiska da se izbori održe, kao i da je on održao sastanak sa „prijateljima sa istoka“, a Ana Brnabić sa predstavnicima zemalja Kvinte.

On je pozvao ljude iz MUP da posebno restriktivno tumače zakon po pitanju promene prebivališta.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da je prihvatio informaciju od svojih koalicionih partnera da imaju skupštinsku većinu,a mandatara za sastav nove vlade saopštiće narednih dana.

Podsetimo, Vučić je ranije izašao u javnost sa datumima lokalnih izbora koji nisu mogli da budu održani po zakonu, da bi da danas priznao da je napravio tehničku grešku. Datumi koje je prvobitno objavio bili su 28. april ili 5. maj,

Vladom do izbora novog mandatara presedava šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Što se tiče datuma održavanja beogradskih izbora, od predstavnika vlasti se moglo čuti da treba što pre da se održe za razliku od opozicije koja ima suprotan stav.

Iz opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ su ukazivali i da su decembarski izbori pokradeni i za to navodili, primere sa fantomskim biračima, što je vlast odlučno negirala.

Beogradska skupština broji 110 odbornika a koalicija oko Srpske napredne stranke i Socijalistička partija Srbije zajedno su osvojile 54 mandata, odnosno dva manje nego što je potrebano za formiranjue vlasti.

To su mogli da urade, kako su ranije saopštavali, sa dva odbornika liste „Mi – glas iz naroda“ koja se podelila na tri dela, ali nisu želelli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare