"Ako dođe do Kosova u Ujedinjenim nacijama, za mene je Ustav kao Sveto pismo", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj pregovorima s Prištinom i nemačko-francuskom predlogu.

„Ako dođe do toga Kosovo u UN, za mene je Ustav Sveto pismo. Kapitulacija i predaja nisu opcija i znam šta ću da učinim i da završim s tim. Između svog ostanka na vlasti u mandatu koji mi je Ustavom zagarantovan znam šta mi je činiti, jer ne postoji Vučić ili Srbija. Vučić je uvek na strani Srbije i izabraću Srbiju. Živela Srbija. Predaja nije opcija“, rekao je Vučić na samom kraju svog obraćanja.

Prethodno je rekao da je tačka broj četiri nemačko-francuskog plana za Kosovo najopasnija, upravo zato što se njom od Srbije traži saglasnost Srbije za prijem Kosova u sve međunarodne organizacije.

„U samom planu najteže stvari za nas, 90 odsto onoga što se pojavilo u javnosti je tačno. Male su razlike između onog plana koji sam ja dobio, a koji nije izašao u javnost. U tom planu, u samoj preambuli možda jedina dobra stvar, po prvi put nam omogućavaju da gledamo na status pitanje Kosova. Međutim, ono kasnije derogira ovaj deo preambule“, rekao je Vučić i dodao:

„Tačka 4 je najopasnija, u njoj piše u drugom stavu… U prvom stavu manje više je to već postignuta. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Protivili se ne protivili se u Savetu Evrope imaće većinu. Protivili se, ne protivili se za NATO imaće večinu, za EU to je njihova odluka“, rekao je Vučić.

Upravo se saglasnost sa članstvom Kosova u svim međunarodnim organizacijama, tumači i kao daglasnost z anjihov prijem u UN, što bi simbolično predstavljalo priznanje nezavisnosti Kosova.

BONUS VIDEO: Vučić šokirao Srbiju kada se dotakao odnosa građana prema EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar