Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da rušenje međunarodnog pravnog poretka nastavkom naoružavanja kosovskih bezbednosnih snaga ima za cilj da se sa teritorije Kosova potpuno ukloni bilo kakav trag postojanje Srbije i srpskog naroda.

„Izjave pojedinih kosovskih zvaničnika nedvosmisleno govore da je uništenje srpskog naroda jasno i poruka je da za Srbe tamo nema mesta“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije.

Za nas je važno da po Rezoluciji 1244 sve što rade, rade ilegalno, naveo je Vučić i dodao da Kosovo ima najbrže rastući budžet za vojsku i policiju, koji ne bi trebalo ni da postoje.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Vučić je izjavio da Kosovo formira izuzetno snažne snage i da time rukovodi Amerika, suprotno međunarodnom pravu i rezoluciji UN 1244, naglasivši da zbog toga Srbija mora da drastično osnaži svoju vojsku.

„Do 2027 planiraju da imaju 5.500 profesionalni vojnika u takozvanim Kosovskim bezbednosnim snagama i 20.000 u rezerevi“, rekao je Vučić.

Pročitajte još

On je rekao da to nije dozvoljeno po međunarodnom pravu i odluci Ujedinjenih nacija ali ih to njih ne zanima „jer im se može“. Precizirao je da najveću vojnu pomoć Kosovo dobija od SAD, Turske, Nemačke, Velike Britanije, ali i od susedne Hrvatske.

Prema njegim rečima, situacija nije laka jer je Srbija okružena NATO savezom, čije su snage razmeštene i u Bosni i Hercegovini koja nije njihova članica.

„Moramo imati snažnu vojsku jer bez toga ne možemo da postojimo kao država“, naglasio je Vučić.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Vučić je rekao je da tzv. kosovske snage bezbednosti raspolažu sa 223 oklopna vozila i da im je plan da taj broj povećaju na 350.

Kako je naveo, neregularne i nelegalne snage Albanaca na KiM uopšte ne bi smele da postoje.

„Tzv. kosovske snage bezbednosti, koje ne smeju da postoje po međunarodnim javno-pravnim normama i po Rezoluciji 1244, bez sopstvene proizvodnje, ukupno u ovom trenutku imaju, zajedno sa tzv. kosovskom policijom 223 oklopna vozila. To su lako oklopljena vozila, najčešće su vozila za prevoz pešadijskih jedinica. Tu ima osim „gardijana“, „hamera“ najviše, ali ima i turskih „vurana“, „kirpija“, „kobri“, nekih „ambera“ i tako nešto. To su sve turska vozila koja su dobili“, rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Vučić je naveo i da je plan da se broj tih oklopnih vozila poveća, kao i broj osoblja.

„Oni žele da povećaju na 350 oklopnih vozila, žele da 2027. imaju 5.500, kako oni to kažu, profesionalnih vojnika u KBS-u i još 20.000 u prvoj rezervi, to su njihovi planovi. Za nas tu nema iznenađenja. Amerika to vodi, Amerika time rukovodi, to rade veliki stručnjaci, ozbiljni ljudi, oni će biti i mentalno, i fizički, i organizacijski, vrlo, vrlo spremni. Amerikanci i NATO to rade na izuzetno ozbiljan i odgovoran način“, izjavio je Vučić.

Predsednik je rekao da je naše da razumemo šta je to što se zbiva oko nas, da čuvamo mir, da čuvamo stabilnost, ali i da snažimo našu vojsku.

Kako je rekao, koordinacija bezbednosnih struktura Srbije tj. MUP-a i vojske je vrlo dobra.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare