Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak, 21. oktobra, priredio je veče za pamćenje na RTS-u. Recept je stari, ali usavršen. Red uvreda na račun voditelja Zorana Stanojevića, pa malo teških reči za ekonomiste koji se protive rudniku litijuma, obilno zaliveno još jednom obmanom o pravom stanju na Kosovu i Metohiji, uz prstohvat istine na kraju. One u vezi predsednika Rusije Vladimira Putina.

Red je da krenemo s istinom.

Aleksandar Vučić je posle mesec i po dana premišljanja, odlučio da neće ići na Samit BRIKS.

Govoreći o razlozima, Vučić je govorio o poseti premijera Poljske Donalda Tuska, a zatim i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. A onda praktično sam potvrdio da je sve to jedan veliki izgovor.

Putine, teško je

“Bio sam veoma pošten prema predsedniku Putinu i rekao mu da je to bilo zakazano ranije, ali nisam krio i rekao sam mu ’poštovani gospodine predsedniče, i da nema ovih poseta bilo bi mi izuzetno teško zbog različitih stvari koje vi dobro znate. Verujem da razumete Srbiju’. Srbija je jedina zemlja u Evropi, slovima i brojevima, koja nije pristupila nijednoj deklaraciji a samo u ovoj godini ih je bilo 44 protiv Ruske Federacije”, rekao je Vučić i dodao:

Vučić Putin

”On to visoko ceni, a ja sam mu rekao i da nema svega ovoga bilo teško, ali da ćemo poslati delegaciju. Potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin će ići, ministar Gašić, ministarka Mesarović i ministar Popović. Dakle, oni će predstavljati našu zemlju na Samitu BRIKS”

Zatim je krenulo targetiranje stručnjaka.

Ja vređao? Gde ste to čuli?

Na konstataciju voditelja da je sam pozivao na raspravu o litijumu, ali da kad se pojavi neko sa drugačijim stavom za njega ima samo najgore reči, Vučić je pitao:

“Gde ste to čuli?”

“Vi ste rekli za ljude koji su pisali studije. Za profesore ekonomije…”, uzvratio je Stanojević, da bi ga Vučić “presekao” sledećim rečima:

Foto: Nova.rs

“Za gospodina Đelića i Danicu Popović? Jesam lli nešto slagao? Je li Božidar Đelić jedan od najgorih ministara finansija u istoriji Srbije”, upitao je Vučić, a nije štedeo ni profesora Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića.

“Milić nije ukinuo ništa”

Zatim se ustremio na doktora Dragana Milića iz Niša.

Govoreći o rešavanju problema s listama čekanja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, Aleksandar Vučić je rekao da Milić i ostali doktori koji su zakazivali vikendom operacije u Nišu upravo s ovim ciljem, zapravo nisu uradili ništa.

Dragan Milić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

“Ako idemo sa dopunskim radom u dve smene tokom vikenda, što mnogo košta da znate. To nema za džabe. I nemate ono, sad imate doktore koji će da kritikuju ove druge zato što nisu na vlasti, a kad pogledate oni urade jednu operaciju svaki drugi dan. Pustite me tih priča, nagledao sam se toga”, rekao je Vučić i dodao da misli na one doktore koji se bave politikom.

“Sećam se kako ste se i vi i svi obradovali jednoj lažnoj vesti iz Niša, gde su neki sebe hteli da predstave kao heroje, jer su tobož ukinuli liste čekanja, a nisu ukinuli ništa. Inače su bili najmanje marljivi u svom poslu”, rekao je Vučić.

O notornim lažima…

Zatim je na red došlo Kosovo. Voditelj je rekao da na KiM praktično više nema institucija Republike Srbije, što odgovra istini. Jer, od 2012. godine i dolaska Aleksandra Vuča na vlast, Srbija je na Kosovu i Metohiji izgubila vojsku, policiju, pravosuđe, registarske tablice, dinar, srpske banke… Izgubila je i upravljanje opštinama sa srpskom većinom na severu, pa su sad na mestima gradonačelnika Albanci.

Pored toga, Aleksandar Vučić se saglasio i s ulaskom Kosova u sve međunarodne organizacije. Ipak, Vučić kaže sledeće:

“Vidite poštovani građani kako to izgleda. Umesto pitanja dobijete prvo konstataciju, a onda pitanje. Konstatacija je bila da na severu KiM nema institucija Republike Srbije. Reč je o notornoj laži. Najvažnije institucije Srbije funkcionišu na teritoriji celog KIM, a to su institucije zdravstva i institucije prosvete. Ono što znači život za naše građane na KiM”, rekao je Vučić i dodao da je situacija na Kosovu najlošija do sad i da je posledica svega što se dešavalo proteklih nekoliko decenija, pre svega od 1999. do 2008.

“Sve posle toga je naše mučenje i pokušaj da sačuvamo naš narod na KiM i naš žilav i tvrd otpor da im ne priznamo nezavisnost, nepravdu,otimanje teritorije, rušenje i kršenje Povelje UN i Rezolucije 1244”.

Pitam vas da me pitate…

U vrlo neprijatnom napadu na voditelja RTS, Vučić je tražio i da mu postavi pitanja u vezi iskopavanja litijuma. Kako bi mu objasnio nedoumice…

“Nemate nameru da me pitate ni za liste čekanja, ni za bankarske kredite, ni za sve za šta donosimo rešenja. Već samo ono što je važno nekom drugom na političkoj sceni Srbije, pa makar to građane mnogo manje interesovalo. Ja sam spreman da vam odgovorim na svako pitanje. Vi me pitajte sada molim vas, ja sad pitam vas i molim vas da me pitate šta tačno niste razumeli, šta vam tačno nije jasno u samom procesu iskopavanja, prerade ili u tom lancu proizvodnje koji treba da dođe, a što bi moglo da ugrozi živote ljudi kao što su pričali ili životnu sredinu”, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare