Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je vrlo neprijatan prema slovenačkom novinaru koji mu je na današnjoj konferenciji za medije postavio pitanja u vezi krize na KiM, ali i o protestima i smeni Bratislava Gašića. U raspravu se umešala slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar, koja je danas u poseti Srbiji.

Vučić se danas sastao s predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, posle čega su se obratili medijima.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Slovenački novinar je postavio predsedniku Srbije sledeća pitanja:

– Sreli ste se sa predstavnicima kvinte i EU, koj aje poruka koju ste dobili povodo zaoštravanja odnosa sa Prištinom?

– Prokomentarišite to što su protesti ponovo u subotu, a u Skupštini nema većine da bi se moglo raspravljati o jednom od zahteva, a to je ostavka ministra
unutrašnjih poslova Bratislava Gašića?

Ovo su Vučićevi odgovori:

„Veoma Vam hala na vašim pitanjima, zato što i kroz deo tih pitanja se vidi kako i zbog čega Evropska unija nema toliku popularnost, koliko bismo svi voleli u našoj zemlji. Ponekad zbog vaše prevelike dobre volje ljudi se osete uniženima, jer vide da biste da se mešate u stvari u koje nikada nikome drugom ne biste dozvolili da se meša kada su vaše zemlje u pitanju“, počeo je predsednik Srbije svoje izlaganje u ironičnom tonu.

Govorio je i o tome da EU ne reaguje na ranjavanje Srba na KiM i pominjao da je Slovenija priznala Kosovo.

Govoreći o protestima Vučić je rekao da ih ima već 10 godina.

„Ranije su bili svaki dan, sad su vikend protesti. S izuzetkom poziva na moje vešanje oni su mirni. I za razliku od vaše ustaljene prakse u EU da ubije boga u demonstrantima, kod nas je to mirno. Dođu, skupe se, raziđu se i sve je u redu. Mi se trudimo da preuzmemo vaše najbolje demokratske tekovine, jedino što još nismo preuzeli to je da ubijemo boga u demonstrantima. Mi to ne umemo da radimo i nećemo da radimo, izbegavaćemo do poslednjeg trenutka.

Pomenuo je i da je policija puštala demonstrante da upadnu u zdragu Skupštine ili zgradu RTS.

„Još ćemo morati da radimo na tim evropskim reformama, očigledno da po pitanju prebijanja demonstranata smo daleko od Vaših standarda u EU i po tom pitanju se nadam da nećemo napredovati brzinom koja se od nas očekuje“, rekao je Vučić.

Ovakvo izlaganje je nateralo predsednicu Slovenije da reaguje.

„To što mediji izveštavaju o demonstracijama je sloboda izražavanja i nadam se da novinaru niste previše zamerili na pitanju. Demokratija je i sloboda medija i na tome takođe treba raditi“, poručila je Pirc Musar.

Vučić je raspravu zaključio tako što je rekao da je zahvalan slovenačkom nobvinaru na pitanjima.

„Kod nas je, naravno, sloboda medija takva da svakoga dana bi trebalo da odgovorim jesam li Hitler ili Musolini. Vama ne želim taj stepen sloboda“, zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO: Tepić o targetiranju glumaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare