Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras za Dnevnik Radio televizije Srbije da se nalazimo se na raskrsnici, hoćemo li imati mir ili ne.

„Nalazimo se na raskrsnici hoćemo li imati mir ili ne. Ne zahvaljujući našoj nameri da mir nemamo, već zahvaljujući tome da postoji jedan čovek na Balkan koji želi da izazove rat i sukobe po svaku cenu – reč je o Aljbinu Kurtiju“, rekao je Vučić u Dnevniku RTS-a komentarišući poslednja dešavanja na Kosovu nakon hapšenja kosovskih policajaca, kao i zabrani uvoza srpske robe na Kosovo.

„Plašim se da smo prešli Rubikon i povratak u realnost biće težak“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija dati „sve od sebe da do tog povratka dođe“.

Vučić je dodao da je cela kriza počela kada je neko doneo odluku da se ide na lokalne izbore, iako su „znali da će biti nelegitimni“.

Vučić se osvrnuo i na odluku Vlade Kosova o zabrani uvoza srpske robe.

„Ne može da zabranjuje uvoz srpske robe po propisima koji postoje danas. Ne smeju to da urade po CEFTI. Glađu žele da iznuruju narod na severu Kosova, da ih ostave bez hleba, mleka i svega drugog… To pokazuje nameru Prištine da zauvek proteraju Srbe sa Kosova“, rekao je Vučić.

Vučić je demantovao navode kosovskog premijera da su pripadnici Kosovske policije „oteti“ navodeći da su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije.

„Zarad porodica da kažem, ovi ljudi nisu prebijani, niti maltretirani, ni unakaženi, a to je ono što se dešava sa Srbima koje hapsi Kurtijeva policija. Šta god mi mislili o njima, ozbiljno se ponašamo prema njima. Videli ste da nije bilo ni poniženja prilikom hapšenja i vodimo računa da se ponašamo kao civilizovana država“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da kosovski specijalci nemaju šta da traže na području Tresava – Batnik bez odobrenja KFOR-a, a posebno ne sa dugim cevima.

„Šta radite na 300 metara od linije bez obaveštavanja KFOR-a? Naša vojska je stacionirana u rejonu mesta Rudnica, vazdušnom linijom 5,1 km od mesta gde su uhapšeni, ali mora da se ide 19 km preko Raške zbog Ibra. Toliko o glupostima koje priča Kurti i KFOR, to je lako da se proveri“, rekao je Vučić.

„Imamo dokaze i snimljene razgovore, video i audio razgovore koji znaju da KFOR nije obavešten o ovome… Garantujem da nijedan vojnik Vojske Srbije i nijedan policajac nije ušao preko administrativne linije“, poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić je za RTS rekao da je ranije dobio garantije od NATO i EU da Srbi neće biti hapšeni.

„Ništa mi iz Kvinte nisu odgovorili kad sam im pokazao garantije“, kazao je Vučić.

Ističe da je imao dobar razgovor sa komandantom KFOR-a.

„On je čuo naše argumente. Pokazao sam mu i snimak. On kaže da zna za taj snimak na kom se vidi da Dušan Obrenović i Radoš Petrović, a sad su im još i produžili pritvor. Pritvor im je produžen jer su ih izubijali od batina“, dodao je predsednik Srbije.

Istakao je da je bilo više hapšenja i šestoro ranjenih Srba vatrenim oružjem od početka godina.

Podsetio je i na hapšenje Miluna Milenkovića, Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, a upucan je Dragiša Galjak.

„Niko ne odgovara za to. Prave se kao da Srbin nije upucan i to s leđa. Svi ćute“, rekao je Vučić.

„Nijedan Alabanac nije upucan, nijedan Srbin nije upucao nijednog Albanca. Policajci bilo gde na teritoriji centralne Srbije nisu upucali nikog od Albanaca. To se dešava samo Srbama“, rekao je Vučić.

Podsetimo, trojica naoružanih kosovskih specijalaca uhapšeni su danas na teritoriji centralne Srbije u akciji Specijalnih jedinica srpske policije, saopštio je srpski MUP.

Kosovski policajci uhapšeni su danas u 12.38 časova u administrativnom pojasu prema Kosovu, daleko u dubini teritorije centralne Srbije, tvrdi srpski MUP.

„Sva trojica uhapšenih bili su u punoj ratnoj opremi, naoružani sa tri automatske puške, municijom, GPS uređajima, mapama i drugom opremom“, rekao je državni sekretar MUP-a Srbije Željko Brkić na početku.

Brkić je naveo da su trojica pripadnika Policije Kosova sa inicijalima R.Z. B.S. i M.Š. službenim vozilom marke „dačia daster“ došli do, kako je istakao, alternativnog prelaza Tresava-Batnjik, gde su ostavili vozilo i nastavili peške putnim pravcem Orahovo – Gnjilica, gde su locirani i uhapšeni od strane srpske policije.

„Mesto hapšenja se nalazi u reonu sela Gnjilica u opštini Raška, na više od jednog kilometara u dubini teritorije centralne Srbije“, rekao je on.

Sa druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja tvrde da su pripadnici Kosovske policije „kidnapovani“ i dodaju da je to navodno „osveta Srbije“ za jučerašnje hapšenje u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kosovski premijer je naveo da su kosovski policajci „kidnapovani“ 300 metara unutar teritorije Kosova i to u Leposaviću na mestu gde je nekada bila „ilegalna ruta za šverc“.

***

BONUS VIDEO – Hapšenje kosovskih specijalaca u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare