Aleksandar Vucic i navijaci Crvene zvezde i Partizana
Aleksandar Vučić i navijači Crvene zvezde i Partizana Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/ EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poslanik Zajedno Đorđe Miketić saopštio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivno seje mržnju između Partizana i Crvene zvezde, te da trenutno sport služi kao alat za afirmisanje političke moći i uhlebljenje kriminalaca. Miketić ističe da su 2017. godine pojavili podaci da je KK Partizan dobio 24 miliona dinara iz budžeta Grada Beograda, dok je Crvena zvezda dobila 96 miliona dinara i da je ove godine Partizan dobio oko 3 miliona evra od Gradskog sekretarijata za sport, ali se nigde nije pojavila informacija da je Crvena zvezda istovremeno dobila gotovo dvostruko više? On je naglasio da ova pitanja zahtevaju odgovore onih koji koriste javne funkcije kako bi se dodvorili Aleksandru Vučiću i crveno-belom delu Srbije, uključujući i predsednika Skupštine grada Beograda, Nikolu Nikodijevića.

„Umesto da sportska društva promovišu zajedništvo i zdrav takmičarski duh, sport služi kao alat za afirmisanje političke moći, uhlebljenje kriminalaca i promociju društvenog razdora.
Svedočimo očiglednoj ambiciji Aleksandra Vučića da ima kontrolu nad najvećim sportskim brendovima u zemlji, jer kontrolišući ovo sportsko suparništvo, aktivno se radi na sejanju mržnje i produbljivanju društvene podele – a to je upravo ono što je Vučiću sada neophodno“, naglašava Miketić.

PROČITAJTE JOŠ...

On kaže da se Vučić okreće svim polugama koje ima ne bi li produžio svoj politički vek, a da iza svega stoji loš rejting usled četvoromesečnih protesta.

„Zato imamo razularene direktore klubova koji svom kolegi govore da ima konjsku glavu. Svima je jasno, i zvedašima i partizanovcima, da ovakvo nedopustivo ponašanje nije borba za svoj klub – već gnusan politički čin koji ima za cilj uvlačenje sporta i vrhunskih sportista u blato jer takvo ponašanje – jedino Vučiću ide u korist. Isti recept godinama – pitanje je da li ćemo nasesti.Takođe, imamo tendenciozno i često koruptivno finansiranje klubova. Snažno se zalažem za apsolutno transparentno i pravično finansiranje oba kluba, tako da bi se takmičarski rivalitet naša dva kluba merio na osnovu rezultatata, menadžerskih veština i sportskog umeća igrača a ne političkih odluka pojedinih funkcionera“, napominje Miketić.

On kaže da su 2017. godine pojavili podaci da je KK Partizan dobio 24 miliona dinara iz budžeta Grada Beograda, dok je Crvena zvezda dobila 96 miliona dinara.

„Ove godine Partizan je dobio oko 3 miliona evra od Gradskog sekretarijata za sport, ali se nigde nije pojavila informacija da je Crvena zvezda istovremeno dobila gotovo dvostruko više?
Ova pitanja zahtevaju odgovore od onih koji koriste javne funkcije kako bi se dodvorili Aleksandru Vučiću i crveno-belom delu Srbije, uključujući i predsednika Skupštine grada Beograda, Nikolu Nikodijevića. Da li je Partizan dobijen od grada iskoristio kako bi platio porez? Da li je Zvezda platila zaostali porez od 1,7 miliona evra koliko je po mojim podacima trenutno ili možda stari dug od 10,8 miliona koji nikada nije zastario“, objašnjava Miketić.

On naglašava da nije nije bilo važnije da i jedni i drugi shvate da su deo političke igre jednog čoveka i njegovih poslušnika.

„Nikada nije bilo važnije da i mi zvezdaši kao i partizanovci shvatimo da smo deo političke igre jednog čoveka i njegovih poslušnika i da ne nasedamo na aktuelne rezultate ili promotere mržnje. Već da se združeno, borbom za veću transparentnost u finansiranju sporta i navijača, veću inkluzivnost u izboru rukovodstva i zalaganjem za preusmeravanjem finansija u ne-profesionalni sport – možemo doći do zdravog sportskog duha čitavog našeg društva“, zaključuje Miketić.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare