FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ GORAN STANKOVIĆ/ bg

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je na sastanku sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Šan Kristinom Maklaud, da je duboko zabrinut zbog razvoja situacije na Kosovu i istakao da Srbija ostaje čvrsto posvećena miru, stabilnosti i očuvanju dijaloga sa prištinskom stranom.

„Tome u prilog govori i poziv predsednika Aleksandra Vučića upućen Srbima na Kosovu i Metohiji tokom aktuelne krize, da poštuju KFOR i EULEKS“, rekao je Vučević, prenelo je ministarstvo odbrane.

Ukazujući da je poštovanje međunarodnih sporazuma temeljni princip koji se mora poštovati, Vučević je naglasio je da je za našu stranu „neprihvatljiv proces transformacije takozvanih ‘Kosovskih snaga bezbednosti’ u takozvane ‘Oružane snage Kosova’“.

Kako je naveo, to ne samo da nanosi štetu dijalogu Beograda i Prištine, već utiče i na destabilizaciju celog regiona. Govoreći o bilateralnoj vojnoj saradnji, ministar odbrane, zahvalio je za uručene donacije britanske strane ministarstvu odbrane Srbije, kao i za školovanje pripadnika ministarstva odbrane i Vojske Srbije u britanskim vojnoobrazovnim ustanovama. Makleod se saglasila sa ocenom o značaju očuvanja kontinuiteta dijaloga na visokom nivou.

Istakla je zainteresovanost britanske strane za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom, kroz nastavak zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojnomedicinske i saradnje u oblasti vojnog obrazovanja.

BONUS VIDEO: Kosovo u EU – nerealna želja ili obećanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar