Edi Rama
Edi Rama Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je, povodom najve Srbije o vraćanju 1.000 vojnika i policajaca na Kosovo, da Kosovo više nikada neće biti pod upravom Beograda i ocenio da je takav zahtev nerealan, prenosi Telegrafi.

Rama je rekao da je situacija sa barikadama na severu Kosova ne samo beskorisna, već i duboko uznemirujuća.

Ovo nije dobar kraj godine za proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Povećanje tenzija na severu Kosova ne samo da je beskorisno, već je i duboko uznemirujuće. Neverovatno je da stalno moramo da se suočavamo sa barikadama, zastojima u procesu normalizacije i vatrogasnim timovima SAD i EU koji trče kako bi spasili dijalog od plamena teške političke retorike, izjavio je Rama.

On je istakao da je Kosovo jednom zauvek oslobođeno od Beograda i da „nema povratka“

Nedavno smo čuli zahteve da srpske trupe dođu na sever Kosova da zaštite etničke Srbe. Razumem da je to možda još jedan poseban deo političke retorike, ali je nadrealno koliko bi bilo i kada bi Kosovo zatražilo da NATO pošalje albanske trupe na jug Srbije da zaštite etničke Albance. Ušli smo u treću deceniju otkako je Kosovo jednom zauvek oslobođeno od Beograda i nikada više neće biti pod beogradskim zakonom, kazao je Rama.

Rama je rekao da će Albanija uvek biti čvrsto uz Kosovo, dodajući da je dijalog jedino rešenje za Kosovo i Srbiju, pa samim tim i jedina platforma na koju treba da se orijentišu.

Poručio je da zemlje Balkana treba da nauče da žive jedne sa drugima, da rade jedne sa drugima i da pomažu jedne drugima, jer je to u interesu svih, prenosi Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO: Vučić upitao međunarodnu zajednicu: Koji od šest dokumenata želite da poštujemo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare