"Bugarski vozovi", "uvoz" glasača, kupovina glasova, paralelni birački spiskovi, pritisci na birače, ucenjivanje glasača, zloupotreba nacionalnih frekvencija, satanizovanje političkih protivnika - sve smo to videli tokom izbornog dana i uoči izlaska na birališta. Za oko (neutralnog) posmatrača svi ovi primeri bili dovoljan dokaz da poštenih i fer izbora u Srbiji nema, međutim, ako pitate izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimira Bilčika, sve je proteklo baš onako kako bi trebalo - glatko.

Izbori u Srbiji još jednom to nisu bili. Izborne prevare, koji su detektovali domaći i strani posmatrači, potvrđuju da volja građana Srbije, koja je u svakoj državi svetinja, brutalno pogažena. Jer autobusi ispred Arene, fotografije ljudi koji plaćaju glasove definitivno nisu nešto što se u saveremenim demokratijama tretira kao dobro vođenje izbora, što je, prema oceni Vladmira Bilčika, upravo ono što smo mi svojim očima videli u nedelju.

Izvestilac EP za Srbiju je, doduše, naveo da je „bilo nekih nepravilnosti“.

PROČITAJTE JOŠ....

„Ono što smo primetili jeste da su izbori dobro sprovedeni, dobro vođeni. Ima nekih nepravilnosti kada su u pitanju prijave koje smo dobijali iz mesta koja smo posetili o dovođenju dodatnih birača, ali nije reč o velikom broju birača. Takođe, o potencijalnoj kupovini glasova, posebno na biračkim mestima i oko njih. Ali opet, to nisu bili veliki incidenti, već oni koje smo posmatrali u manjem obimu. Dakle, u celini, mislim da su izbori protekli glatko. Zato želim da čestitam građanima Srbije što su glasali u većem broju nego prošle godine“, rekao je Bilčik za Insajder.

Glatko, to kažete?

Da Vladimir Bilčik nije video (ili nije želeo da vidi) ono što su videli drugi strani posmatrači, sugerišu izveštaji i izjave koji su se pojavili u poslednja dva dana, a koji nesumnjivo potvrđuju sve ono čemu smo svi svedočili u nedelju. Da nešto sa srpskim izborima nije kako bi trebalo da bude poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke koji u svojoj poruci podvlače da ono što viđeno tokom izbornog dana nije prihvatljivo za zemlju koja ima status kandidata za članstvo u EU.

„Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU“, navelo je nemačko ministarstvo na društvenoj mreži X.

Stefan Šenah, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je nagledala izbore u Srbiji, rekao je da je istina u našoj zemlji pomalo šokantna, da izbori nisu bili fer, da se manipulisalo s glasovima i da je sve to problem za zemlju koja želi da ide demokratskim putem.

„Ono što smo videli je cela kmpanja u kojoj je dominirao predsednik. To nije posao predsednika. Predsednik je neutralna osoba koja treba da garantuje za zemlju i za sve ljude. Ali trenutni predsednik je upravljao izborima i bio je kandidat na svim nivoima, bez obzira da li je selo ili cela republika“, podsetio je Šenah gostujući u Novom danu na N1.

Upitan za izjavu Vladimira Bilčika, koji je kazao da su izbori protekli glatko, Šenah kaže da partnerstvo i demokratija ne leže na lepim rečima već na istini.

„A istina je bila malo šokantna za ono što se dešava u vašoj zemlji“, napomenuo je.

I na konferenciji za medije misije ODIHR je istaknuto da je Srpska napredna stranka imala sistematsku prednost koja je stvorila nepravedne uslove na izborima, a dominiralo je uključenje predsednika Srbije u kampanju.

Aleksandar Vučić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„To ozbiljno podriva fer uslove u izbornom takmičenju jer bi predsednik trebalo da bude neutralna figura koja izražava nacionalno jedinstvo“, rekli su posmatrači.

Za nepravedne izborne uslove i navodne manipulacije glasovima rečeno je da su „vrlo ozbiljni problemi“ kojima moraju da se pozabave institucije Srbije.

Primećeno je, kako se navodi, grupno glasanje i narušavanje tajnosti glasanja.

„Videli smo ozbiljne neregularnosti, kao kupovinu glasova i stavljanje glasova u glasačke kutije“, rekli su predstavnici međunarodnih posmatrača.

Da nije sve prošlo „glatko“ napominju i Bilčikove kolege iz Evropskog parlamenta. Socijaldemokrate, koji čine drugu najveću grupaciju EP, istakli su u svom saopštenju da je neophodna istraga svih prijavljenih nepravilnosti.

„Vesti o autobusima sa nerezidentima koji dolaze u Beograd da glasaju su šokantne. Krađa glasova, mito i korupcija ne sme biti dozvoljena u demokratskom svetu. Srbi zaslužuju pravdu i demokratiju, ne lažne izborne procese sa nasiljem i polarizacijom. Sve prijavljene neregularnosti moraju biti istražene. Jako smo zabrinuti zbog navoda o pritiscima na glasače, govora mržnje u kampanji, uznemiravanje novinara i civilnog društva u Srbiji, zloupotrebu državnih resursa i potencijalno rusko mešanje“, istakao je Abdreas Šnajder član posmatračke misije Evropskog parlamenta.

„Nije ni čudo što su im na pobedi na izborima čestitali Putin, Orban i Kina, gde nema opozicije“

Predstavnik Stranke slobodnih demokrata Nemačke, koji čine vladajući koaliciju, Tomas Haker, rekao je da su izbori u Srbiji dobili zabrinjavajuću ocenu i da nije čudo što su izbornom pobedniku (SNS i Aleksandru Vučiću) čestitali samo Viktor Orban, Vladimir Putin i kineske diplomate, predstavnici država u kojima ili nema opozicije ili je sloboda medija toliko kontrolisana da opozicione stranke gotovo da nemaju priliku da se vide.

Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Slučajevi kupovine glasova i zloupotrebe javnih resursa nedostojni su zemlje koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji. Nije ni čudo što su do sada izbornom pobedniku čestitali samo Viktor Orban, Vladimir Putin i kineske diplomate. Tri zemlje u kojima ili više nema opozicije ili je sloboda medija toliko kontrolisana da opozicione stranke gotovo da nemaju priliku da se vide.  Ako se tvrdnje nastave potkrepljivati, EU bi bilo dobro savetovano da konačno ispita svoj odnos sa Srbijom i razmotri ozbiljne posledice u pogledu pristupnih pregovora“, objašnjava Haker.

A zašto onda Bilčik sve ovo radi?

Da ovo nije prvi put da Bilčik relativizuje događaje u Srbiji i ignoriše ponašanje vladajuće Srpske napredne stranke, podseća za Novu Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

„Vladimir Bilčik je čovek za koga svi u Briselu znaju da je u službi režima u Srbiji. On je za poziciju na kojoj je izabran od strane Dejvida Mekalistera, čoveka koji je poslanik CDU Angele Markel, bio šef spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta. Za gospodina Mekalistera su novinari istakli da, da kad dođe u Beograd, pokaže „da voli sve što vole mladi“, ističe Đilas.

Dragan Đilas Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Đilas dodaje da je Bilčik izabran na to mesto jer je bio član minorne slovačke stranke koja na poslednjim slovačkim izborima nije prešla cenzus i kao takav bio je idealan za one u Evropi koji deceniju podržavaju Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vucic i Vladimir Bilcik
Aleksandar Vučić i Vladimir Bilčík Foto:Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Da je bio „od koristi“ moglo se videti u maju 2022. godine, kad je poslanicima EP dostavljen Bilčikov nacrt rezolucije o Srbiji u kom se nisu našle afere Jovanjica, Krušik, Savamala, “Telekom Srbija, slučaj “Belivuk.

U pomenutom tekstu, Bilčik je naveo da Evropski parlament ponavlja svoju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i pozvao je Srbiju da intezivira napore kako bi se efikasnije rešili ovi problemi, bez preciziranja na koje probleme se to odnosi.

PROČITAJTE JOŠ...

Tu je i slučaj iz aprila ove godine, kad je otkriveno da je Bilčik lobirao da se iz izveštaja o Srbiji izbaci deo teksta koji se odnosi na poslovanje „Telekom Srbija“, kompanije koja je važan alat medijske manipulacije vladajuće stranke i njenog šefa Aleksandra Vučića.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Video sam ga više puta u zgradi Evropskog parlamenta. Uglavnom nije prihvatao nezvanično viđanje sa nama u kafeteriji zgrade i obavezna slikanja. Primetan je bio njegov napredak u kvalitetu i ceni garderobe koju je nosio. Proslavio se kada u intervjuu koji je dao N1 nije hteo da osudi pretnje i napade na novinare televizije N1, a imao je i značajnu ulogu u miniranju dijaloga vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta. Pozivam sve da pogledaju na Jutjubu ili fejsbuku emisiju u kojoj su zajedno bili Marinika Tepic i sve će vam biti jasno“, zaključuje Đilas u izjavi za Novu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare