Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predstavnik Stranke slobodnih demokrata Nemačke, koji čine vladajući koaliciju, Tomas Haker, rekao je da su izbori u Srbiji dobili zabrinjavajuću ocenu i da nije čudo što su izbornom pobedniku (SNS i Aleksandru Vučiću) čestitali samo Viktor Orban, Vladimir Putin i kineske diplomate, predstavnici država u kojima ili nema opozicije ili je sloboda medija toliko kontrolisana da opozicione stranke gotovo da nemaju priliku da se vide.

Povodom izbora u Srbiji, Haker, koji je inače portparol za evropsku politiku i izvestilac za Zapadni Balkan poslaničke grupe FDP rekao je da izveštaj OEBS-a daje  izuzetno zabrinjavajuću ocenu izbornog dana u Srbiji.

„Slučajevi kupovine glasova i zloupotrebe javnih resursa nedostojni su zemlje koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji. Nije ni čudo što su do sada izbornom pobedniku čestitali samo Viktor Orban, Vladimir Putin i kineske diplomate. Tri zemlje u kojima ili više nema opozicije ili je sloboda medija toliko kontrolisana da opozicione stranke gotovo da nemaju priliku da se vide.  Ako se tvrdnje nastave potkrepljivati, EU bi bilo dobro savetovano da konačno ispita svoj odnos sa Srbijom i razmotri ozbiljne posledice u pogledu pristupnih pregovora“, naglasio je on u saopštenju koje je dostavljeno našem portalu.

PROČITAJTE JOŠ...

Pored predstavnika FDP-a, izbore u Srbiji je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke okarakterisalo kao sporno.

„Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU“, navelo je nemačko ministarstvo na društvenoj mreži X.

Reagovala kompletna vladajuća koalicija iz Nemačke

Socijaldemokrate, koji čine drugu najveću grupaciju EP, a gde su vodeći predstavnici upravo poslanici iz Nemačke, takođe su se oglasili. Oni su svom saopštenju istakli sda je neophodna istraga svih prijavljenih nepravilnosti.

„Vesti o autobusima sa nerezidentima koji dolaze u Beograd da glasaju su šokantne. Krađa glasova, mito i korupcija ne sme biti dozvoljena u demokratskom svetu. Srbi zaslužuju pravdu i demokratiju, ne lažne izborne procese sa nasiljem i polarizacijom. Sve prijavljene neregularnosti moraju biti istražene. Jako smo zabrinuti zbog navoda o pritiscima na glasače, govora mržnje u kampanji, uznemiravanje novinara i civilnog društva u Srbiji, zloupotrebu državnih resursa i potencijalno rusko mešanje“, istakao je Abdreas Šnajder iz ove grupacije.

Pored ministarstva, koje vode Zeleni Nemačke, reakcija je stigla i od njihove predstavnice u EP, Viole fon Kramon, koja je članica Delegacija za posmatranje izbora u Srbiji.

Ona je istakla da je saglasna sa kolegama da su izbori održani u nejednakim uslovima i sprovedeni uz česte nepravilnosti na dan i pre izbora, kao što su zloupotreba administrativnih resursa, kupovina glasova i kršenje tajnosti glasanja. Ona trvdi da su potrebni međunarodni nadzor i puna istraga.

Viola fon Kramon
Viola fon Kramon Foto: Evropski parlament

„Svedoci smo slučajeva organizovanog dovođenja birača iz Republike Srpske i zastrašivanja birača“, napisala je Fon Kramon na platformi Iks.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare