Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predloženim zakonom o Zaštitniku građana, koji je danas usvojila Vlada Srbije, biće unaređene odredbe o postupanju Zaštitnika u sprovođenju kontrole nad radom državnih irgana.

Predlog je utvrđen s ciljem da se osnaži nezavisnost institucije Zaštitnika i to u skladu sa međunarodnim standardima. Takođe, zakon sadrži odredbe koje su u skladu sa odgovarajućim konvencijama koje je ratifikovala Srbija, a tiču se poslova u domenu Zaštitnika građana.

Vlada je danas usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja čiji je cilj uspostavljanje mehanizama koji treba da unaprede odgovornost i transparentnost u radu organa javne vlasti.

Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti se daju značajna ovlašćenja koja treba da dovedu do toga da se rešenja iz zakona što adekvatnije primenjuju u praksi.

Izmenama zakona se, takođe, znatno proširuje krug subjekata koji podležu obavezama iz zakona i unapređuje sistem izrade i objavljivanja informatora o radu organa vlasti u skladu sa principom proaktivne transparentnosti koji podrazumeva objavljivanje što većeg broja informacija o radu organa vlasti.

Vlada je usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (pametna brojila) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Uvođenje pametnih sistema merenja u energetski sektor jedan je od najvažnijih ciljeva energetske politike Srbije i predstavlja prioritetni zadatak u modernizaciji sistema prenosa i ditribucije električne energije.

Benefiti koji se očekuju od korišćenja ovakvih brojila i sistema za automatsko daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom su, pored ostalog, smanjenje neovlašćenje potrošnje električne energije, automatizacija očitavanja, smanjenje troškova radne snage, detekcija nestanka napajanja, kvalitetnije planiranje isključenja kod remonta električnih objekata.

Na sednici je doneta i Odluku o osnivanju Obrazovno-naučnog centra „Ćoška-Rista Stajić“ u Vranju. Ta ustanova će, između ostalog, delovati kao istinski vezivni i razvojni faktor i povezivati obrazovanja sa privredom, kao i nacionalnim i lokalnim vlastima i institucijama.

U uslovima stalno rastućih potreba na tržištu, posebno kada je reč o radnoj snazi, Centar se profiliše kao mesto kontinurianog razvoja talentovanih učenika osnovnih i srednjih i fakulteta u oblasti medicine, hemije, fizike i matematike.

BONUS VIDEO Sve teži život za demokratiju u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar