Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o planu izgradnje metroa u prestonici. Pored priče o metrou, konferenciju je obeležio pokušaj gradonačelnika da oponaša medijski nastup Aleksandra Vučića, pa su pristuni na konferenciji svedočili bahatom odnosu prema novinarima koji već postaje uobičajen za bivšeg vaterpolistu i nekadašnju perjanicu Demokratske stranke.

Nakon uvodnog obraćanja, tokom kog se govorilo o metrou i tekućim problemima u prestonici, ulsedila su pitanja novinara. Ona najneprijatnija po gradonačelnika, očekivano, izazvala su burnu reakciju.

Nakon što mu je postavio pitanje o nelegalnoj gradnji u Beogradu, o kom je pisao BIRN, Šapić se na krajnje neprimeren način obratio novinaru N1 Nenadu Nešiću. Pitanje za gradonačelnika je bilo da li on, kao prvi čovek prestonice negira da postojao takav sistem nelegalnog ozakonjenja i da li, ako ne negira, namerava da se pozabavi ovim pitanjem.

Pročitajte još....

Pomenuto pitanje bilo je okidač za Šapića da pokrene kanonadu na medije koji izveštavaju o ovoj temi.

U ovom pokušaju da imitira svog šefa Aleksandra Vučića, gradonačelnik je rekao:

„Vidim da postavljate, već ko zna koji put, određeni deo medija, BIRN kao preki sud. Ako BIRN kaže to se više ne dovodi u pitanje… Čak njihove postavke i teze se postavljaju kao aksiomske. To mi je zanimljivo… Ako je neko prekršio zakon, treba da odgovara. U ovoj zemlji postoji pravosudni sistem“, započeo je Šapić, rekavši da neće da komentariše „istragu koju je sproveo BIRN“.

Zatim se Šapić odlučio da se lično obračuna sa novinarom N1.

„Kažu oni svašta, pa niste baš njihove teme…. Svašta su oni govorili u poslednjih 10 godina, pa vas sećam iz perioda dok ste radili za Studio B, niste baš sve njihove teme obraćivali. Vi lično… Znači, BIRN vam se menjao. Nekada vam je BIRN bio preki sud, a nekada nije, kako je odgovaralo vašoj kući u kojoj ste tada radili i u kojoj sad radite. Tako da nemojmo… Što bi se reklo – znamo se.. Evo ja kakav sam tada bio, takav sam i sada. Sada govorim o svakoj temi i iza svega što sam tada govorio i radio, stojim i sada“, poručio je slavodobitno Šapić.

Da postoje kolege koje neće dozvoliti bahatim funkcionerima da se na ovakav način obraćaju novinarima, moglo se videti već kod narednog pitanja. Mikrofon, koji je prethodno oduzet Nešiću, zbog čega je bio sprečen da odgovori gradonačelniku, dobio je kolega sa televizije Nova S, Željko Veljković.

„Pre svega da naglasim da sam i ja radio na Studiju B u isto vreme i da je neprimerno ovo što ste rekli kolegi Nešiću. Nije vaše da se bavite istorijom novinara i gde su oni radili, jer mi ne počinjemo svoja pitanja time da ste najbliži saradnik Dragana Đilasa i da ste do juče govorili sve najgore o Aleksandru Vučiću, a sada ga hvalite… Dakle, ja tako nešto nikad ne bih rekao“, rekao je Veljković Šapiću.

****

BONUS VIDEO: Utisak Nedelje: Borislav Novaković, Jelena Jerinić i Željko Veljković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare