Opozicija u Nišu obratila se javnosti nakon odluke Višeg suda da odbije sve njihove žalbe nakon lokalnih izbora 2. juna. Oni su poručili da će nastaviti borbu pravnim sredstvima i da neće biti protesta.

„Naš rezultat kaže 3.332 glasova, to je bila nesumnjiva pobeda i to nijedan matematičar ili mađinoničar ne može da nam uzme. Viši sud u Nišu je nastavio da krši zakon. Postoje dva puta: prvi je da prihvatimo odluku suda, ali mi to nikada nećemo uraditi. Nemamo prava da to uradimo, ne možemo da prevarimo birače koji su glasali za nas. Mi legalitet i legitimitet izbora nećemo prihvatiti. Drugi predlog je da se krene sa demonstracijama, ali pitam šta će one promeniti? Gde, način i s kojim ciljem. To je loš put za naš grad i takve predloge dobijamo uglavnom iz Beograda“, rekao je načelnik kardiohirurgije doktor Dragan Milić, koji je bio kandidat na kokalnim izborima.

On je dodao da će nastaviti da brane pobedu na jedini mogući način, a to je legalnim putem.

„Pokrenućemo postupak protiv sudija koji su doneli skandaloznu odluku, koja je neprimerena. Pogazili su čast sudija, morali su da sude po zakonu, a ne po željama pojedinaca. Najveći je gaf što nema ponavljanja izbora na biračkim mestima 10 i 11… Nastavićemo pravnu borbu, predstoji nam dalja borba pred Ustavnim sudom, a kada to iscrpimo ići ćemo dalje. Nećemo stati dok sve ne iscrpimo“, naveo je Milić.

Dodao je da izbori nisu ponovljeni jer se niški SNS uplašio gubitka vlasti.

„SNS bi u tom slučaju izgubio mandat, gde bismo došli u jedinu realnu situaciju a to je 31 prema 29 za opoziciju. Očigledno su našli način kako da spreči ponavljanje izbora gde je papir, odnosno izveštaj falsifikovan. Ne znam da li se ovo dešava u Pjongkjangu, ni oni se ljudi ne brukaju tako. Druga stvar koja je nedopustiva jeste postojanje fantomske Ruske stranke. Po kojem osnovu su oni učestvovali na izborima. Zašto sud ne reaguje, zašto se prave blesavi, veliko je pitanje. Silom dobijena vlast nije dobra, to rade okupatori. U najmanju ruku ova vlast kada bi se uspostavila bila bi nenarodna, oktroisana vlast“, ocenio je Milić.

Rukovodilac SNS vozio pod dejstvom kokaina?

Na kraju svog obraćanja Milić je pozvao nadležne da odgovore na pitanje da li je pre više od mesec dana jedan od rukovodilaca SNS vozio svoj automobil i da je bio pod dejstvom kokaina.

„Da li je tačno da je u redovnoj saobraćajnoj kontroli 25. maja u većernjim satima zaustavljen jedan od rukovodilaca SNS u jednom bitnom preduzeću i da je bio pod dejstvom kokaina, da je imao marihuanu? Ako je to tačno, zašto nije uhapšen? Molim ih da odgovore? Ako je tačno šta će da preduzmu i zašto već do sada to nisu uradili“, naveo je Milić.

Kandidat za gradonačelnika Đorđe Stanković rekao je da će opozicija pisati prigovor na ovu odluku suda i da će navesti sve detalje, kako bi mogli da idu dalje u proceduru prema važećih zakonima.

„Bili smo uvereni da ćemo dobiti ovu pravnu borbu jer su svi dokazi bili na našoj strani. Bili smo svesni da su izgubili izbore, imali smo milion dokaza, ali su oni zataškavali jedan po jedan dokaz. Ovo je jedan proces koji smo morali da prođemo, koji smo prošli kako treba. Ko će verovati sudu kada bude neka strašnija situacija“, rekao je Stanković.

On je najavio da će biti podnete i tri krivične prijave protiv predsednice GIK Danijele Milićević.

„Ona mora da bude istaknuta i obeležena, ukrala je nešto što je narod uradio. Podnećemo tri krivične prijave protiv nje, nalaze se kod mene i u jedan sat će biti podnete. Prva prijava biće za biračko mesto 10 gde su promenjene brojke, to je učestvovanje u falsifikatu. Krivična prijava biće podneta i protiv Ivana Stojanovića. A krivična prijava će biti podneta i protiv v.d predsednika Višeg suda Tomislava Trajkovića koji će sutra biti izabran za predsednika Višeg suda. On je mogao da podnese krivičnu prijavu i de fakto je učestvovao u svemu tome“, naveo je Stanković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare