Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" i poslanici u Skupštini obratili su se danas na konferenciji za medije. Oni su saopštili da traže vanredne beogradske i parlamentarne izbore do kraja godine i da će danas blokirati rad parlamenta.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac obratio se na početku:

„Juče smo imali veoma uspešan sastanak na kojem smo se dogovorili koje ćemo korake preduzeti kako bismo realizovali zahteve građane. Mi smo kao što smo imali prilike da vidite, borili smo se da se zahtevi ispune, da sve što je u vezi sa tragedijama ne bude ispod tepiha i zakazali sednicu uprkos volji većine. Bili smo u parlamentu, građani ispred vršili pritisak da se ispune zahtevi, govorili smo na konferenciji za novinare. Nažalost nisu ispunjeni zahtevi i doneli smo odluku u pravcu kojem smo se dogovorili, a to je da ćemo preći na drukčije oblike delovanja. Ono što se može očekivati je da mi koji smo se borili za to sada kažemo ako oni nisu hteli, mi ćemo ih ispuniti. Mi tražimo podršku građana da na parlamentarnim izborima dobijemo podršku. Zahtevaćemo parlamentarne i beogradske izbore. Ukoliko vlast želi da raspiše neke lažne izbore, suočiće se sa građanima. „, rekao je on i dodao:

Janko Veselinović, Zoran Lutovac i Radomir Lazović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nasilje nije utihnulo, nije se smanjilo i smatramo da je ovo način kako treba izaći iz društvene i političke krize“, naveo je on.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je da će opozicija blokirati rad parlamenta i zahtevaju hitan odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Svima je jasno da vlast ne želi da ispuni zahteve protesta, zahtevamo raspisivanje beogradskih i parlamentarnih izbora kako bi opozicija kao svoj prvi korak ispunila zahteve građane. Smatramo da izbori koji bi bili održani do kraja godine bili rešenje i zahtevamo hitan odgovor Aleksandra Vučića. Blokiraćemo ovu sednicu dok ne dobijemo odgovor o održavanju izbora i nastavićemo sa protestima“, poručio je Lazović.

Govoreći o protestu Srbija protiv nasilja, Lazović je poručio da će naredni protest biti održan u petak u 19 sati.

„Biće održan u petak u 19 sati sa važnom promenom. Iz tehničkih razloga građani će se okupiti ispred zgrade Vlade i ići do zgrade Pinka“, naveo Lazović.

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da danas neće biti sednice.

„Ovo je mesto gde hara lopovluk, koje kontroliše Vladimir Orlić na čelu sa kriminalnom organizacijom Aleksandra Vučića. Dobili smo Skupštinu koja je sve samo ne ono što treba. Oni su zemlju promenili u Kolumbiju. Naša obaveza je da jednom kažemo dosta više, ne želimo da živimo kao robovi. Naša obaveza je da to uradimo na jedini mogući način – da se prekine rad Skupštine.  Pozivam građane na opštu mobilizaciju, nema rada, idemo na izbore, nećemo da zavisimo od milostinje vlasti. Hvala svim kolegama koji su pristali na ovom. Danas neće biti Skupštine.

Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde (SSP) govorio je o pritiscima na birače.

„Tražimo da se uradi birački spisak, da se reši pritisak na birače, da se raspusti REM. Imamo potpuno poklapanje za zahtevima protestima, tražimo da imamo iole demokratske izbore, zahtevamo ispunjenje onoga što je ceo demokratski svet pronašao u Srbiji, a to je da nema demokratskih izbora. Tražimo da se ispune preporuke i nalazi, pre svega da se reguliše pritisa na medije, institucionalno zaustavljanje pritiska na birače, naročito na ljude zaposlene u državnim preduzećima, ali i privatnim. Mi imamo uvoz birača iz okolnih zemalja, da se pridržavaju papira koje su sami doneli“, rekao je Stefanović.

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije pozvao je Vučića da raspiše do kraja godine.

„I dalje imamo ignorisanje zahteve građana, koji traže samo ono što je najnormalnije, da se ispune zahtevi koji se mogu lako sprovesti. Građani Srbije traži od vlasti da ih čuje, ali ih ignorišu, ali i ignorisanje je vid nasilja. Vlast treba da shvati da služi narodu, ali vlast i dalje misli da treba da služi njima i tako se ponaša ova četiri meseca. Bilo je mnogo izgubljenih života kojima smo svi svedoci. Umesto da neko snosi odgovornost i kaže da, uradićemo ono što je neophodno da bi eliminisali nasilje i mržnju, promocju nasilja, nastavlja sve isto. Nije smenjen nijedan član REM-a, rade šta hoće. Zahtev je bio da se ukinu rijaliti programi, najavio i Vučić, ali moćniji Željko Mitrović je rekao ne, idemo dalje, pravimo elitu. To su neki ljudi koje mi upoznajemo na Pinku, tamo ima kriminalaca, ubica, promoviše ih Pink, to se najavljuje kao veliki događaj. Bio je zahtev zabrana medija koji daju lažne informacije, dovode ljude u zabludu, ništa od toga. Smena rukovodstva RTS koji se pravi lud na sve što se dešava, a tiče se onoga što režim radi. Služi da ih štiti da razara institucije, a što se tiče nacionalnih frekvencija Pink i Hepi, time treba da se bavi REM“, rekao je on i dodao:

„Samo ono što je definisano zakonom mora da se sprovodi. Slušali smo ovde odbrane ministra Gašića koji je napravio još velike štete, nedostajan upravljanju MUP-a. Ja sam sprečen da na Odboru za bezbednost da utvrdimo način na koji su smenjeni Milenković i Mitić, šta se nama desilo da progonimo policajce, a štitimo kriminalnce. Poštovani građani, vi se pitate, vi odlučujete ko će vladati i šta će se u Srbiji dešavati. Vi ste izlazili i borili se za budućnost i vašu decu. Pozivam vas da se ujedinimo, bez obzira na ideologiju, da se ujedinimo za sigurno državu. Pošto nam vlast ne da, izbori moraju da se dogovore do kraja godine. Ja poručujem Vučiću, raspiši vanredne beogradske i parlamentarne izbore do kraja godine“, poručio je Aleksić.

Potredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić saopštila je da od sinoć inspektore Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića čuvaju pripadnici SAJ.

„Onako kako smo juče tražili od ministra Gašića, koju je prethodno uputio drugu jedinicu – JZO, koju su oni odbili da ih čuva. Vlast je pokušala da ispinuje da su tražili zaštitu, a onda tobož odbili“, rekla je Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare