Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav/Vesna Lalić/Nova.rs/Screenshot/X/@JelenaLengold

Penzionerima u Srbiji ovih dana na kućnu adresu stiže pismo predsednika Aleksandra Vučića lično. A u njemu silne brojke i obećanja. Povećanje penzija, nove novčane pomoći, neizmerna zahvalnost na podršci i razumevanju, sve je to predsednik lepo sročio. I na kraju “stimulativna” poruka - da ćemo morati da pazimo koga biramo…

S vremena na vreme i po potrebi predsednik Aleksandar Vučić šalje penzionerima romansirana pisma. Ona uglavnom stižu kao znak za početak predizborne kampanje ili kao “pokrivalica” za neki politički gaf.

Ovog puta, jasno je da pismo stiže kao prvi vesnik izbora. Da na penzionere Aleksandar Vučić ozbiljno računa bilo je jasno onog trenutka kad je iz “mirovine” povukao Tomislava Nikolića da podrži novi pokret i kampanju.

Novo Vučićevo pismo to potvrđuje.

Dragi penzioneri, ide povišica…

“Pre svega, veliko hvala za beskrajno strpljenje koje ste pokazali tokom godina reformi, godina u kojima smo oporavljali našu privredu, zapošljavali ljude, gradili puteve, pruge i bolnice, a penzije nisu rasle onom brzinom kojom su rasle plate, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru”, započinje svoje pismo penzionerima Aleksandar Vučić.

Zatim im se posebno zahvaljuje za podršku koju su pružali svojoj zemlji u trenucima kada su, kako kaže, mnogi okretali glavu od nje i da je ponosan što može da im konačno saopšti da će penzije da rastu najmanje istom brzinom kao i plate.

“Ovih dana dobićete prvu oktobarsku povišicu od 5,5 procenata, a već od januara dodatnih 14,8 procenata što ukupno (kumulativno) iznosi 21,1 posto. Od januara 2022. godine do januara 2024. godine zajedničkim radom i velikim trudom obezbedili smo da ukupan rast penzija bude 56,1 posto. To je najveći rast penzija u istoriji Srbije i gotovo dvostruko viši od stope inflacije“, naveo je Vučić u pismu.

U slučaju da su zaboravili, Vučić podseća penzionere da će im „u danima koji su pred nama“ biti isplaćena i jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

“Ipak, pred nama su važne odluke. Ne smemo da uništimo sve što smo stvorili, već ćemo i u narednom periodu morati zajednički da donosimo odgovorne odluke, biramo one ljude koji će da brinu o svakome od nas, o našoj Srbiji“, završio je Vučić pismo, baš kao da svega nabrojanog neće biti ako ne budu “pametno birali”… A svi znamo šta to znači.

Kad u kampanju uđe PIO Fond

Slično pismo Vučić je slao penzionerima i izborne 2018. godine. Jedina razlika je u koverti. Tad je na njoj bio logo SNS, sada njega nema. Jer, Vučić više nije predsednik ove stranke. Ali će, gle čuda, toj istoj stranci pozajmiti ime na nastupajućim izborima.

I te 2018. godine Vučićeva pisma izazvala su brojne polemike. Pošiljalac pisama nije bio PIO Fond, koji ima evidenciju o svim penzionerima u Srbiji, već Srpska napredna stranka, koja, ako se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti poštuje, ne bi smela da raspolaže informacijama ko je sve penzioner i gde živi.

Ovim povodom tada je reagovao tadašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je pokrenuo postupak nadzora u Fondu PIO i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike. U Fondu PIO tada su tvrdili da ih oni nisu dali.

Novo pismo Aleksandra Vučića penzionerima stiglo je ponovo 2020. godine. Kao i u prethodnom slučaju i u ovom je pokrenut krivični postupak. A zatim je u februaru ove godine Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje odštampao promotivni materijal za aktuelnu vlast na čijem čelu je Aleksandar Vučić. Sve to bilo je upakovano pod nazivom „Vodič za penzionere“.

Relja Ognjenović Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Na poleđini koverata sa takozvanim vodičem pisalo je da je pošiljalac PIO fond i možda bi sve to bilo prihvatljivo i normalno da na prvoj strani vodiča za penzionere nije slika i poruka Aleksandra Vučića, predsednika države i tada još lidera SNS.

Sve ovo se desilo samo dva meseca nakon što je upravljanje PIO Fondom preuzeo član SNS Relja Ognjenović, inače fizioterapeut po struci. Na tu poziciju, iako bez ikakvog iskustva i znanja u toj oblasti, kandidovala ga je članska karta, a pomoglo je i, kako su preneli brojni mediji, prijateljstvo sa sinom Aleksandra Vučića Danilom.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare