Stranke proevropske opozicije finiširaju dogovor oko zajedničke izborne liste koja će gotovo izvesno nositi naziv “Srbija protiv nasilja”, dok će desne opozicione partije, kako sada stvari stoje, verovatno na izbore izaći u više kolona. Sa druge strane, Aleksandar Vučić priprema novi projekat u vidu narodnog pokreta za državu, dok SPS i dalje pregovara o koaliciji sa JS Dragana Markovića Palme.

Najkasnije za oko nedelju dana biće raspisani vanredni parlamentarni, beogradski, pokrajinski i lokalni izbori, a stranke koje će ući u izbornu trku intenzivno dogovaraju predizborne koalicije. Iako još ništa nije do kraja precizirano, okvirno se zna ko će sa kim na izbore.

“Srbija protiv nasilja”

Proevropske stranke koje su organizovale protest “Srbija protiv nasilja” završavaju razgovore o zajedničkoj listi za parlamentarne, beogradske i pokrajinske izbore. Raspodela mandata između tri grupacije stranaka unutar te buduće koalicije je praktično dogovorena – u prvih 71 blok oko SSP-a i Zeleno-levog fronta imaće 31 kandidata za poslanike, savez NSP Miroslava Aleksića i Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute 22, dok će DS i Ponoš imati ukupno 18 (po devet).

Da bi dogovor uopšte bio postignut, stranka Zajedno Nebojše Zelenovića ustupila je “svoja” tri mandata ostatku tog dela opozicije, koja su na kraju pripala DS. Tako će prvi kandidat za poslanika stranke Zajedno biti 72. na listi. Zauzvrat će dobiti i dodatna dva mandata, pa će imati kandidate na listi od 72. do 76 mesta.

Prema saznanjima “Nove”, dogovoreno je da nosioci liste budu Marinika Tepić, potpredsednica SSP, i Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije. U nazivu liste, kako kažu naši izvori, biće glavna poruka protesta – “Srbija protiv nasilja”.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U okviru istih razgovara dogovara se i pokrajinska i beogradska lista, a kako saznajemo u igri su dva potencijalna kandidata za gradonačelnika Beograda – Dobrica Veselinović, jedan od lidera ZLF, i Vladimir Obradović, profesor na FON-u koga predlaže SSP.

Veselinović je na prethodnim beogradskim izborima bio kandidat za gradonačelnika koalicije “Moramo”, dok je Obradović bio član tima tadašnjeg kandidata za gradonačelnika Vladete Jankovića (Ujedinjeni za pobedu Beograda).

Dveri, Zavetnici, Novi DSS, NS…

Za razliku od proevropskih opozicionih stranaka, desnica još nije postigla dogovor oko jedne liste, iako su lideri pojedinih stranaka iz te grupe ukazivali da bi to bilo najbolje rešenje. Kako sada stvari izgledaju, oni će najverovatnije nastupiti u nekoliko kolona.

Foto:Ana Paunković/FoNet

Za sada je izvesno samo da će na predstojećim izborima zajednički nastupati Dveri i Zavetnici, koji su to i ozvaničili formiranjem „Srpskog državotvornog bloka“. Ove partije su ranije najavile i saradnju u Skupštini grada Beograda, dok poslednjih dana rade zajedničku kampanju za izbore i “izbacuju” spotove.

Miloš Jovanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Drugu kolonu će činiti koalicija Novog DSS i POKS-a, a Miloš Jovanović ne isključuje saradnju sa Narodnom strankom Vuka Jeremića. To, međutim, u ovom trenutku nije izvesno, iako se vode razgovori.

Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Načelno, Jovanović je poručio da nije protiv tog predloga, ali je naveo i da se pita njegov koalicioni partner Vojislav Mihailović.

Ukoliko od te koalicije ne bude ništa, Narodna bi mogla da nastupi u koaliciji sa Dosta je bilo Saše Radulovića.Izvori Nove potvrđuju da su kontakti napravljeni, ali u ovom trenutku još uvek nije izvestan ishod tih razgovora.

Vučić pravi pokret

Intenzivne razgovore o koalicijama vode i stranke vlasti. Iako se činilo da je od toga odustao, bivši predsednik SNS Aleksandar Vučić najavio je da će formirati pokret za predstojeće izbore.

U ovom trenutku nije poznato da li će taj narodni pokret za državu, kako ga je nazvao, biti i formalno registrovan kao organizacija ili će samo tako nazvati koaliciju sa kojom će njegova SNS izaći na izbore. Jasno je da će deo tog pokreta biti SNS i aktuelni koalicioni partneri naprednjaka, kao što je SDPS Rasima Ljajića, dok se od saveza sa SPS-om pre izbora odustalo.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Deo Vučićevog pokreta mogla bi da bude Zdrava Srbija Milana Stamatovića, koji se pojavio na proslavi 15. rođendana u Šapcu. On je u izjavi za “Novu” potvrdio da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i Darkom Glišićem, predsednikom Izvršnog odbora SNS, ali je naveo da dogovor nije postignut. O potencijalnoj saradnji govorio je Vučić, koji je u izjavama za medije rekao da mu je lider Zdrave Srbije prijatelj.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Na iznenađenje mnogih Vučić je u dva navrata najavio i povratak Tomislava Nikolića, prvog predsednika SNS, u kampanju naprednjaka. I on bi takođe trebalo da bude deo Vučićevog pokreta.

Manji kolač za Palmu

SPS još nije dogovorio koaliciju sa JS Dragana Markovića Palme, mada naši izvori navode da je ona verovatna. Ipak, broj mandata koji će biti ponuđen Palminoj stranci biće značajno manji nego do sada. U aktuelnom skupštinskom sazivu JS ima osam poslanika.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sa druge strane, izvesna je koalicija sa Zelenima Srbije, sa kojima su socijalisti bili u koaliciji na prethodnim izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar