Foto:Nova.rs

U Srbiji se danas održavaju izbori za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalni izbori u 65 opština i gradova uključujući Beograd. Biračko mesto se zatvara tačno u 20 časova i svi birači koji su u to vreme prisutni na biračkom mestu mogu da glasaju. Ukoliko se, zbog velikog odziva, birači nalaze u redu ispred biračkog mesta, birački odbor mora i njima da omogući da glasaju.

Sve informacije o izbornom danu možete pročitati na našem blogu uživo.

Na 8.273 biračka mesta svoje pravo može da iskoristi 6.500.666 upisanih birača. Biračka mesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Ukoliko se, zbog velikog odziva, birači nalaze u redu ispred biračkog mesta, predsednik biračkog odbora dužan je da odredi člana odbora koji će da utvrdi broj birača koji su se zatekli ispred biračkog mesta, i da u 20 časova stane iza poslednjeg zatečenog birača kako bi označio kraj reda.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Da li je u redu da mi neko sugeriše za koga da glasam?

U redu je da vas neko uputi na sadržaj koji možete da pročitate kako biste se upoznali ko se kandiduje, koje partije učestvuju na izborima i koji su njihovi programi. Nije dozvoljeno i svaki građanin ne sme da dozvoli da mu neko sugeriše da glasa za određenu partiju ili kandidata. Birač mora da donese odluku samostalno.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Šta nije dozvoljeno na biračkom mestu?

Na biračkom mestu je zabranjeno prisustvo trećih lica koji utiču na glasanje na bilo koji način. Apsolutno je zabranjeno isticanje propagandnog materijala kao i agitovanje ili promovisanje bilo koje izborne liste. Zabranjeno je snimanje i prisustvo kamera. Zabranjeno je uništavanje ili krađa izbornog materijala (glasačka kutija, zapisnici, glasački listići, izvod iz biračkog spiska). Takođe, udaljavanje akreditovanih posmatrača sa biračkog mesta je zabranjeno. Zabranjene su pretnje i pritisci na glasače ili članove biračkog odbora.

Ako se suočavate sa pretnjama, ucenama ili bilo kakvih pritiscima tokom izbornog procesa, pišite nam na mejl [email protected] kako bismo objavili dokumentovane nepravilnosti iz vaše opštine ili grada i sa samog biračkog mesta.

Sve o neregularnosti koje su zabeležene tokom izbornog dana pročitajte na ovom linku.

Novinar nove razgoravao sa glasačima iz BIH
00:00
/
02:18

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar